Skip to main content

LDL og E-vitamin

Vi har lest litt i Helsemagasinet nr. 8 /2017, og der står det at LDL-kolesterol er bra desto høyere verdien er. Vi tok blodprøver i august, og da var mitt LDL på 3,0, min manns på 3,1. Er det ok, bra eller burde det vært høyere? Og hva spiser en for å få det høyere i tilfelle?

Det står i en annen artikkel at det er viktig med E-vitamin. Siden jeg tar blodprøve cirka to ganger årlig, får jeg målt alle vitaminer og mineraler jeg kan. Jeg har imidlertid aldri fått noe på E-vitamin. Måles ikke det og i tilfelle hvorfor ikke? Hvis det er viktig for kroppen, burde det jo måles. ”Mette”

VOF: Poenget er ikke å ha høyest mulig LDL-kolesterol, men at det kan være nyttig, dersom triglyseridene er lave. Du skriver ikke hvor høyt HDL-nivået var. Et totalkolesterolnivå på omkring tre er langt fra optimalt, men vi har ikke funnet studier om at et normalt totalkolesterolnivå på omkring 5 mmol/L er ugunstig. Studier har vist at voksne personer lever lenger med høyt enn lavt kolesterolnivå.

Generelt bør man måle delfraksjoner av LDL-kolesterol for å finne andelen store, lette molekyler. Ved lave triglyseridverdier har man gjerne lite av de små, tette LDL-molekylene, noe som regnes som gunstig. Fordi kolesterol ikke er en god indikator på hjerte- og karhelse, anbefaler mange leger heller å måle betennelsesmarkøren mikro-CRP, triglyserider, HbA1c og homocystein enn kolesterol.

Fastleger anbefaler ikke måling av vitamin E og andre vitaminer med mindre man ber om det. Fullblodsanalyser regnes av mange for å være mer komplette, men brukes sjelden i Norge. Det koster dessuten mye mer. Alle vitaminer er viktige! Lab1 tar mer fullstendige målinger om det har interesse. DVP


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 

LDL og E-vitamin / 2018 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Vitamin E og C beskytter mot magnetfeltinduserte skader på DNA

LDL og E-vitamin / 2018 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Fett og kolesterol forårsaker ikke hjerteinfarkt

LDL og E-vitamin / 2018 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Mitt høye kolesterolnivå


Del gjerne med dine venner