Skip to main content

LDL og E-vitamin

Vi har lest litt i Helsemagasinet nr. 8 /2017, og der står det at LDL-kolesterol er bra desto høyere verdien er. Vi tok blodprøver i august, og da var mitt LDL på 3,0, min manns på 3,1. Er det ok, bra eller burde det vært høyere? Og hva spiser en for å få det høyere i tilfelle?

Det står i en annen artikkel at det er viktig med E-vitamin. Siden jeg tar blodprøve cirka to ganger årlig, får jeg målt alle vitaminer og mineraler jeg kan. Jeg har imidlertid aldri fått noe på E-vitamin. Måles ikke det og i tilfelle hvorfor ikke? Hvis det er viktig for kroppen, burde det jo måles. ”Mette”

VOF: Poenget er ikke å ha høyest mulig LDL-kolesterol, men at det kan være nyttig, dersom triglyseridene er lave. Du skriver ikke hvor høyt HDL-nivået var. Et totalkolesterolnivå på omkring tre er langt fra optimalt, men vi har ikke funnet studier om at et normalt totalkolesterolnivå på omkring 5 mmol/L er ugunstig. Studier har vist at voksne personer lever lenger med høyt enn lavt kolesterolnivå.

LES OGSÅ  Rådyre medikamenter

Generelt bør man måle delfraksjoner av LDL-kolesterol for å finne andelen store, lette molekyler. Ved lave triglyseridverdier har man gjerne lite av de små, tette LDL-molekylene, noe som regnes som gunstig. Fordi kolesterol ikke er en god indikator på hjerte- og karhelse, anbefaler mange leger heller å måle betennelsesmarkøren mikro-CRP, triglyserider, HbA1c og homocystein enn kolesterol.

Fastleger anbefaler ikke måling av vitamin E og andre vitaminer med mindre man ber om det. Fullblodsanalyser regnes av mange for å være mer komplette, men brukes sjelden i Norge. Det koster dessuten mye mer. Alle vitaminer er viktige! Lab1 tar mer fullstendige målinger om det har interesse. DVP


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner