Skip to main content

Professor til NRK: – Mål ditt kolesterol! Helsemagasinets fagfolk sier noe annet

I et innslag på NRKs Nyhetsmorgen i går sa professor Kåre Harald Bønaa at «voksne bør kjenne sin kolesterolverdi.» Det ble hevdet at dødelig hjertesykdom er redusert med 85 prosent siste 50 år.

Tekst Julia Schreiner Benito

En medisinsk suksess, meldte NRK Radio 14.12. Professor Kåre Harald Bønaa sa at reduksjonen skyldes endringer i livsstil; kolesterolnivået er redusert takket være kolesterolmedikamenter og at folk spiser mindre fett. Medikamenter mot høyt blodtrykk er en annen årsak, sier professoren. Dessuten at færre røyker.

Lege og spesialist i indremedisin dr. med. Erik Hexeberg er uenig.
– Det er ingen grunn til å tro at myndighetenes forebyggende livsstilsstrategi har redusert forekomsten av hjerte- og karsykdom. Etter min mening har den heller økt forekomsten. I dag lever svært mange med hjerte- og karsykdom, og årlig behandles 200.000 nordmenn ved norske sykehus for hjerte- og karsykdom.
Sammen med sin kone Sofie Hexeberg har han skrevet boken Nytt blikk på kolesterol – er vi blitt lurt? I boka som utkom i år, viser Hexebergene hvordan de ulike kolesteroltypene virker i kroppen. De stiller spørsmål ved sammenhengen mellom fet mat, høyt kolesterol og tette blodårer. Dessuten viser de til forskningsjuks.

At det er en reduksjon i dødelige hjerteinfarkt på 85 prosent, viser ikke at det er en reduksjon i forekomsten av sykdommen. Dr. med. Erik Hexeberg

Stiller spørsmål om det egentlig er en reduksjon av hjertesykdom

– I 1990-årene var det ca. 12.000 innleggelser hvert år på norske sykehus på grunn av hjerteinfarkt, skriver Erik Hexeberg i e-post til Helsemgasinet.
– Når professor Bønaa forteller at det i 2021 var 13.000 som ble innlagt med hjerteinfarkt og at dette er en reduksjon på 40 prosent på 10 år, er det grunn til å stille spørsmål ved om det egentlig er en reduksjon av aterosklerotisk hjertesykdom.

LES OGSÅ  Viktig oppgjør med det offisielle synet på årsaker til hjerte- og karsykdom

– At det er en reduksjon i dødelige hjerteinfarkt på 85 prosent, viser ikke at det er en reduksjon i forekomsten av sykdommen. Derimot har det de siste 50 år vært en radikal endring av behandling; langt bedre akuttmedisin og rask åpning av blodårer både før infarkter har utviklet seg og etter at hjerteinfarktet er påvist slik at forløpet av sykdommen har endret seg.

Erik Hexeberg
Erik Hexeberg er spesialist i indremedisin og medforfatter av boken Nytt blikk på kolesterol – er vi blitt lurt?

– Pass på å måle kolesterolet, spis mer plantebasert

Generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke Frode Jaren uttaler seg også i NRKs innslag.
– Pass på sentrale verdier som kolesterol og blodtrykk, og få det målt. Spis mer plantebasert og beveg deg, lyder hans råd.

Redaktør Dag V. Poleszynski: – Svindel!

Helsemagasinets redaktør Dag Viljen Poleszynski henviser til denne artikkelen av Nina Teicholz og mener at myndighetene og «ekspertene» har løyet om mettet fett i omkring 50 år.

– Teicholz har skrevet en veldokumentert bok om svindelen. Det er nesten ikke til å tro at leger flest og nesten alle ernæringsfysiologer har gått på limpinnen i så mange år. Teicholz nevner flere årsaker til dette:

  • Den selektive assosiasjonen vist av Ancel Keys (7-landsstudien), som er avslørt som et falsum
  • At viktige utredere av USA har bakgrunn som vegetarianere (inkludert i McGoverns Dietary Goals for Americans fra 1977, som ble skrevet av en veganer)
  • Korrupsjon på grunn av kontakt med produsenter av flerumettet fett (som konkurrerer med palme-/kokosolje)
  • religiøs overbevisning
dag-viljen-poleszynski
Dag Viljen Poleszynski er redaktør for Helsemagasinet

– Det beste rådet jeg vil gi til friske kvinner og menn er følgende: ikke mål ditt kolesterolnivå! Å måle kolesterolverdien har ingen som helst betydning for din helse og kan bare skape problemer. Kjellevand.

Hjertespesialist: – Kolesterol er livsviktig!

Lege Tor Ole Kjellevand viser også til forskningen som gir et helt annet bilde av kolesterol og mettet fett enn hva helsemyndighetene og riksmedia gjør. I 17 år arbeidet han med invasiv kardiologi ved Ullevål sykehus og Rikshospitalet.
– Den utbredte oppfatningen i medisinske miljøer om at kolesterol er farlig, er feilaktig. Tvert imot er kolesterol livsviktig, og det er på tide at helsemyndighetene tar konsekvensen av hva forskningen faktisk viser om mettet fett, kolesterol og hjerte- og karsykdom, skriver han i denne artikkelen, publisert i Helsemagasinet i 2015. Videre skriver Kjellevand:
– En gang i midten av forrige århundre oppstod hypotesen om at kolesterol var et sykdomsframkallende stoff. I utgangspunktet er det merkelig at noen engang kunne komme på tanken om at et for kroppen helt naturlig og livsviktig stoff kunne være sykdomsframkallende. Men det skjedde dessverre. Siden da har myten levd videre og står nok sterkere enn noen gang i det medisinske fagmiljøet.

Professor til NRK: – Mål ditt kolesterol! Helsemagasinets fagfolk sier noe annet / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Tor Ole Kjellevand er hjertespesialist

– Ikke mål ditt kolesterolnivå!

Riktig kolesterolverdi er den du har, skriver Kjellevand i nevnte artikkel.
– Du har så mye kolesterol som kroppen din trenger, hverken mer eller mindre. Det sørger kroppen for. Kroppen er nemlig så fantastisk innrettet at hvis den trenger mer av dette livsviktige stoffet, produserer leveren det kroppen trenger. Har du nok, ja da reduserer leveren produksjonen av kolesterol.

LES OGSÅ  Kolesterol beskytter nyrekreftpasienter

– Slike mekanismer er det mange av i kroppen. Vi kaller det homøostase, den egenskapen kroppen har til å opprettholde likevekt når det gjelder mange av kroppens funksjoner. Denne homøostasen fungerer utmerket og skal ikke tukles med ved tilføring av kunstige virkemidler, som for eksempel kolesterolsenkende medikamenter.

– Det beste rådet jeg vil gi til friske kvinner og menn er følgende: ikke mål ditt kolesterolnivå! Å måle kolesterolverdien har ingen som helst betydning for din helse og kan bare skape problemer, skriver Kjellevand.Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner