Skip to main content

LDL-kolesterol er din venn

 

Selv om LDL-kolesterol har fått et dårlig rykte i medisinske kretser, har dette lipoproteinet en sentral rolle i kroppen med å transportere livsviktig kolesterol ut til alle kroppens celler. Forskning underbygger at høyt blodnivå av LDL-kolesterol er et godt tegn.1,2

Tekst David Perlmutter     Oversatt/tilrettelagt Iver Mysterud     Foto Shutterstock

 

LDL eller lipoprotein med lav tetthet [eng.: Low Density Lipoprotein, red. anm.] har fått et dårlig rykte. Helt siden noen bestemte seg for å kalle det ”dårlig kolesterol”, er det blitt demonisert som ansvarlig for omtrent alt som er dårlig i verden. Leger og kardiologer i særdeleshet har sluttet seg til korstoget mot LDL med en gjennomgripende oppfatning om at jo lavere blodverdi av LDL, desto bedre. Heldigvis er begrunnelsen for denne altruismen uberettiget.

La oss ta et steg tilbake et øyeblikk og se akkurat hva LDL er og gjør, og så vil jeg fortsette å forklare hvorfor tanken om at det er noe å frykte, er dårlig begrunnet.

LDL er det vi kaller et transportprotein, og en av dets viktige jobber er å transportere et fundamentalt viktig kjemisk stoff til hver celle i kroppen. Dette stoffet er en viktig del av cellemembraner, fungerer som en antioksidant i hjernen, og er råmaterialet som kroppen produserer vitamin D, kortisol, østrogen, progesteron og testosteron fra. Og dette viktige, livsopprettholdende kjemiske stoffet er kolesterol.

LES OGSÅ  LDL og E-vitamin

Ideen om at LDL er ”dårlig kolesterol”, er feil på to måter. For det første er det i seg selv ikke kolesterol, det er et transportprotein. For det andre, nå som du har fått med deg alle dets funksjoner i menneskets fysiologi, er det klart at LDL er alt annet enn dårlig. Hvordan kunne vi demonisere en del av vår biokjemi som er så grunnleggende for livet?

LDL spiller en spesielt viktig rolle i hjernens helse og funksjon, noe du ville forvente basert på informasjonen ovenfor. Faktisk kunne du forvente at lave nivåer av LDL godt kan være forbundet med dårligere hjernevev, og du ville ha rett.

Hjernestudie

I 2014 publiserte forskere en studie i det prestisjetunge tidsskriftet Neurology for å utforske mulige sammenhenger mellom ulike markører for blodfett og risiko for spesifikke forandringer på MR-skanninger av hjernen til 2 608 voksne. MR-forandringene i hjernene var forbundet med skade på små blodårer, og forandringer i hjernens hvite masse var forbundet med små hjerneslag, ettersom disse forandringene representerer ”utsagnskraftige markører for framtidig slag og demens.”3

Forskerne konkluderte med at det var en sterk korrelasjon mellom disse truende hjerneendringene og blodmåling av triglyserider [nøytralfett, red. anm.], mens det omvendte var tilfellet når det gjaldt LDL. Dette betyr at høyere nivåer av LDL var forbundet med mindre risiko for bekymringsfulle hjerneendringer.

Forfatterne konkluderte: ”Økende lipoprotein-kolesterol med lav tetthet hadde tendens til å være forbundet med en redusert frekvens og alvorlighetsgrad av alle MR-markører for sykdom i små blodårer i hjernen i begge studier. Økende triglyserider, men ikke andre lipidfraksjoner, var forbundet med MR-markører for sykdom i små blodårer i hjernen hos eldre personer.”

LES OGSÅ  LDL-kolesterol

Farlige triglyserider

Dette er virkelig viktig informasjon først fordi triglyserider, som du vanligvis ser som en av resultatene på din typiske blodprøve, er sterkt forbundet med skadelige forandringer i hjernen. I tillegg reflekterer triglyserider blodsukkeret, og som sådan gjenspeiler det mengden sukker og andre karbohydrater i kostholdet, ikke mengden fett en person spiser. For det andre, denne studien er en av mange som klart bør reformulere vår oppfatning til at høyere nivåer av LDL ser ut til å være sterkt hjernebeskyttende.

Så her er det jeg vil at du skal gjøre: Hvis du blir fortalt av legen din at ditt LDL-nivå er for høyt og at jo lavere det er, desto bedre, skriv ut denne studien og spør hvorfor du vil ha et lavere nivå av en blodmarkør som muligens kan beskytte deg mot slag og demens.

LDL er vår venn og er her for å hjelpe oss.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]David Perlmutter (f. 1954) er amerikansk lege, forsker og bestselgende forfatter bosatt i Naples, Florida. Han er president ved Perlmutter Health Center. Perlmutter er nevrolog og har publisert en rekke vitenskapelige artikler. Han er førsteamanuensis ved Miller medisinskole ved Universitetet i Miami. Én av hans bøker er oversatt til norsk: Sunn tarm, klart hode (Cappelen Damm, 2016).

Nettside: www.drperlmutter.com.[/gdlr_box_icon]

 

Kilder:

1.  Originalartikkelen ble i 2014 publisert her: http://www.drperlmutter.com/ldl-friend/?utm_source=facebook&utm_medium=facebookpost&utm_content= blogldl&utm_campaign=Facebook%20Posts

2.  Ravnskov U. Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt. © Uffe Ranskov og Forlaget Hovedland, 2010. www.hovedland.dk

3.  Schilling S, Tzourio C, Dufouil C mfl. Plasma lipids and cerebral small vessel disease. Neurology 2014; 83: 1844–52. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25320101

LES OGSÅ  Bekymrer du deg for kolesterol eller din hjerte- og karhelse?

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner