Skip to main content

Med naturen som trekkplaster

I slutten av juni dro vi til Venabu Fjellhotell i Venabygd i Ringebu for å oppleve fjellturer, rideturer, yoga og smake på lokale matskatter.

Tekst Birthe Storaker     Foto Vidar Moløkken/frittfallfoto.no

Venabygdsfjellet er den nordligste delen av Ringebufjellet i Oppland mellom Ringebu og Folldal. Det ligger på østsiden av dalen og er innfallsport til Rondane Nasjonalpark. Her ligger Venabu Fjellhotell i vakkert fjellterreng. Hotellet drives i dag av Line Tvete, som er delvis vokst opp her etter at foreldrene etablerte Venabu som overnattingssted i 1950 for fjellturister. Venabu tilbyr en hjemmekoselig atmosfære og god mat. Hotellet har også hytteutleie og er et supert utgangspunkt for korte og lange turer i lett og variert terreng i vakkert fjellandskap. De fleste kommer hit på grunn av naturen og god tilrettelegging for å komme seg ut på tur på beina, på ski eller hesteryggen.

Oppholdet startet en lørdag i slutten av juni med deilig lunsjbuffet etter ankomst. Her var det godt utvalg av kalde og varme retter, glutenfrie og melkefrie alternativer samt dagens varme vegetarrett. Næringsrike og nydelige lokal mat er en sentral del av totalopplevelsen ved Venabu Fjellhotell. Hit kommer det enkeltpersoner eller grupper som melder seg på kurs eller organiserte fjellturer. I tillegg kommer mange overnattingsgjester som er på vei mot Oslo eller Trondheim. Hotellet har mange og varierte tilbud for sine gjester og tilbyr en helsefremmende ferie.

LES OGSÅ  Nærhet til skog er bra for amygdala

Yoga

Dagen startet før frokost med 45 minutter yoga sammen med en gruppe av hotellets gjester. Hele året gjennom er det tilbud om mykgjørende morgen-yoga. Det kjennes godt å få myket opp kroppen under veiledning. I tillegg til daglig yoga for gjestene tilbyr Venabu yogakurs av ulik varighet over flere dager.

Fjelltur med turleder

På Venabu kan man bo og vandre i fjellet på egenhånd eller delta på guidede fotturer med dyktige og kunnskapsrike turledere. På denne måten opplevde vi hvordan fjellet og naturen hjelper oss til å finne indre ro og harmoni. Fjellturer med turleder gjør det trygt å bevege seg utenfor de mest besøkte stiene, og vi lærte av den kunnskapsrike turlederen om områdets geologi, kultur- og seterhistorie, flora og fauna. Vi ble gjort oppmerksom på små skatter underveis, slik som for eksempel gamle fangstgraver for rein, og kunne fylle vannflaskene med iskaldt kildevann rennende rett ut av fjellet.

Vi så ingen reinsdyr på turen, men er man heldig, kan man oppleve synet av en flokk av disse majestetiske dyrene eller spor etter dem.  Det er hyggelig og sosialt å gå i gruppe med leder fordi man treffer andre med interesse for gode fjellopplevelser. Her er det plass for alle, ikke noe stress, men ro til å leve der man er og være nær naturen.

En populær tur med leder går til Dørjuvet, der vi opplevde fantastiske fossefall og en imponerende minicanyon med 60–100 meters fallhøyde. Også Myfallet, som befinner seg 2½ km fra Venabu fjellhotell, er en spesiell opplevelse og består av tre fosser med over 100 meters fall. Både Myfallet og Dørjuvet former dype daler med de høyeste vannfallene i Venabygd-fjellet. På turen lyttet vi til fuglesang og opplevde freden og roen som bjørkeskogen tilbyr.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Driften av Venabu»]Line Tvete (f. 1959) overtok driften av Venabu i 2013 etter å ha lagt ned mange års arbeid der og jobbet sammen med broren fra 1983 til 2003. Hun vokste opp på fjellstua, men i mellomsesongen bodde familien delvis i Vingrom utenfor Lillehammer. Line vekslet derfor på å gå på skole i Venabygd og i Vingrom frem til hun var 12 år. Deretter bodde de hele året på fjellet. Line tok utdannelse ved Hotellhøyskolen i Stavanger og har i tillegg utdannet seg til veileder og IndreRo-terapeut (indrero.com).

LES OGSÅ  ”Grønne lunger” mot voldskriminalitet?

Hun har også hatt 10 års opphold med mye spennende reising rundt i verden. Blant annet har hun hatt en utrolig sykkelreise fra Venabu til India. Hva hun opplevde der, kan man få med seg som gjest på hotellet gjennom hennes foredrag om reisen.[/gdlr_box_icon]

Ridning

Venabu har siden 80-tallet drevet ridesenter hvor det hver sommer rundt St. Hans kommer 20–25 stødige hester til Venabustallen. Hele sommeren og ut høstferien kan store og små bli med på fantastiske naturopplevelser på rideturer i variert fjellterreng. Her tilbys turer for alle nivåer og aldre, helt fra leierunder for de minste til dagsturer og rideferiepakker for de mer hestevante.

Vår erfaring på hesteryggen var begrenset, så vi satset på leierunder. Det var en koselig tur i fint skogsfjellterreng med hyggelig ungdom som geleidet hestene på en trygg måte og fikk oss til å nyte turen. Man kan også få opplæring på egen bane for å kunne ri på egenhånd i gruppe hvis man ønsker å ta lengre turer. Ridningen på dølahestene ga mersmak, så neste gang blir det nok fjelltur på hesteryggen i gruppe.

Fotokurs

Gjennom hele året arrangeres også diverse fotokurs på Venabu med blant annet temaer som vinterfotografering, portrett, landskap, sommerdager og natur i endring.

Vinteraktiviteter

Venabygdsfjellet ligger fritt til og er et snøsikkert område med stabilt klima og flott turterreng også for vinteraktiviteter. Her finnes det et nett av 140 km oppkjørte og merkede skiløyper i variert, lett fjellterreng med topper på over 1400 meter. Området er et av de beste i Norge for turskiløping og er velegnet både for familier og de som krever større utfordringer.

LES OGSÅ  To timer i naturen er god mental medisin

Det er også mulig å få prøve hundespann som leies inn en dag i uka i vintersesongen. Det er en stor opplevelse å kjøre hundespann, se og høre hundene og føle farten når det tar av sted.

Venabu Fjellhotell arrangerer også kanefart omgitt av snødekte trær etterfulgt av varm gløgg i vinterkvelden.

Verdens lengste skirenn

I april går den såkalte Trollski-maratonen fra Venabu til Sjusjøen. I år kunne man delta på 120 og 95 km skiturer med start fra Venabu. Antallet påmelde var rekordhøye 910 personer. Turrennet går i klassisk stil. Neste års renn går lørdag 2. april. Interesserte kan finne mer informasjon på
www.trollski.no.

Turene i naturen i Venabygdsfjellet og de aktivitetene Venabu fjellhotell tilbyr, ga oss flotte opplevelser som vi tar med oss som gode minner og gjerne oppsøker igjen. Vakker natur og lys, småkupert terreng, stillhet og vakker utsikt på alle kanter gir ro og harmoni. Vennlig personale og rikelig med mat av høy kvalitet gjorde oss svært tilfredse med oppholdet.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Tradisjonsrikt fjellhotell»]Venabu fjellhotell ligger på Venabygdsfjellet, 932 m.o.h. ved Nasjonal Turistveg Rondanevegen, Fylkesvei 27, på fjellovergangen mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Hotellet inkluderer også flere hytter, møtefasiliteter og en flott restaurant der historie og tradisjoner er godt ivaretatt.

Birgit og Arvid Tvete fant denne høytliggende fjelltomta på Venabygdsfjellet i 1947. I 1950 åpnet de fjellstue her med 13 soverom og sesongdrift. I 1983 overtok sønnen Lars stedet. Han var knyttet til fjellområdet og så mulighetene. Line Tvete har hatt ansvar for driften siden 2013.

Nettside: http://venabu.no[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner