Skip to main content

Melk: Ultrapasteuriseringens forbannelse

Stadig flere ønsker seg ubearbeidet melk. Vil vi se mer av den framover?

Metoder for å behandle og lagre enorme mengder melk frarøver den sine naturlige næringsstoffer, men i dag gjør ubearbeidet melk et comeback.

Det er tema for en artikkel av Sally Fallon Morell i Weston A. Price-stiftelsen i The Epoch Times 14. februar.

Forbud mot rå melk

Siden 1950-tallet har det vært påbudt alle som selger melk til konsum å varmebehandle den. Det er åpnet for direktesalg hvis det ikke ”bærer preg av butikkvirksomhet” etter at Mattilsynet i 2008 innrømmet at kravene for salg av rå melk på gårder og setre var for strenge. Poenget var at det ikke skulle være forbudt å nyte rå melk fra gården, på gården eller seteren. Altså direkte, under kontrollerte former.

Pasteurisering

Pasteurisering er varmebehandling av næringsmidler for å drepe bakterier. Pasteurisering er vanlig for melk og melkeprodukter som ikke tåler koking uten å bli forandret.
Pasteurisering ble uteksperimentert av den franske kjemikeren og bakteriologen Louis Pasteur (1822–1895) og er oppkalt etter ham.

UHT-varmebehandling eller ultrapasteurisering er oppvarming av melk under trykk til 130-145 °C i noen sekunder. Dette gjør melken mer holdbar, men det reduserer også næringsinnholdet.

LES OGSÅ  Er vi tilpasset kumelk?

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Hva om jeg ikke tåler melkeprodukter?
Klimamelk: – Det er galt å tukle med dyrs biologi!
Sauer og kyr gjør mer enn å rape metanagss.
Slankere med melkefett.
Melka er fetere og sunnere, A2-melk er her!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner