Kategorier
Melk: Ultrapasteuriseringens forbannelse
Stadig flere ønsker seg ubearbeidet melk. Vil vi se mer av den framover?
Metoder for å behandle og lagre enorme mengder melk frarøver den sine naturlige næringsstoffer, men i dag gjør ubearbeidet melk et comeback.
Det er tema for en artikkel av Sally Fallon Morell i Weston A. Price-stiftelsen i The Epoch Times 14. februar.
Forbud mot rå melk
Siden 1950-tallet har det vært påbudt alle som selger melk til konsum å varmebehandle den. Det er åpnet for direktesalg hvis det ikke ”bærer preg av butikkvirksomhet” etter at Mattilsynet i 2008 innrømmet at kravene for salg av rå melk på gårder og setre var for strenge. Poenget var at det ikke skulle være forbudt å nyte rå melk fra gården, på gården eller seteren. Altså direkte, under kontrollerte former.
Pasteurisering
Pasteurisering er varmebehandling av næringsmidler for å drepe bakterier. Pasteurisering er vanlig for melk og melkeprodukter som ikke tåler koking uten å bli forandret.
Pasteurisering ble uteksperimentert av den franske kjemikeren og bakteriologen Louis Pasteur (1822–1895) og er oppkalt etter ham.
UHT-varmebehandling eller ultrapasteurisering er oppvarming av melk under trykk til 130-145 °C i noen sekunder. Dette gjør melken mer holdbar, men det reduserer også næringsinnholdet.