Skip to main content

Melkeproteinallergi

[wcm_restrict]

Jeg har melkeproteinallergi, og min terapeut, som behandler meg for lekk tarm, sier at jeg kan drikke syrnet melk som Biola, kefir og kulturmelk da det inneholder melkesyrebakterier som bryter ned melkeproteinet.

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


Jeg har lest en artikkel Helsemagasinet om ”Djevelen i melk” (nr. 4/2015), der dere skrev: ”Mange tåler imidlertid melk hvis den er tilsatt melkesyrebakterier som bryter ned laktose til melkesyre (laktat).” Gjelder det samme for melkeprotein? Kan jeg drikke syrnede melkeprodukter selv om jeg ikke tåler vanlig melk? Har min behandler rett, eller gjelder det kun for dem som ikke tåler laktose? Eigil

VOF: Syrnede melkeprodukter inneholder nedbrutte proteiner (aminosyrer og peptider), noe som gjør at mange med allergi mot melkeprotein (kasein) tåler dem. Mange tåler bedre A2-melk fordi kaseinet har en annen aminosyresammensetning enn i A1-melk. Dette skrev vi om første gang i nr. 4/2015, der vi forklarte forskjellene mellom kaseinet i de to typene melk og årsaken til at mange bedre tåler A2-varianten. 

Toleransen for syrnet melk er generelt langt bedre, og noen som opplever problemer med mage/tarm, kan bruke bøffel- og geitemelk uten problemer. De fleste med melkeproteinallergi tåler syrnede melkeprodukter, men det gjelder ikke alle. Her må du derfor prøve deg fram. Ellers anbefaler vi ikke å drikke melk, men å bruke melkeprodukter i matvarer, siden poenget med å innta væske er å tilføre kroppen vann. DVP


/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?