Kategorier
Mettet versus umettet fett
Kan dere sette opp to lister over mettet og umettet fett, som ja- og nei-fett. Jeg tror det er mange mennesker som ikke klarer å vite hva som er hva. Willy Enger
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
VOF: Fett består normalt av tre fettsyrer bundet til glyserol, og fettsyrene kan ha forskjellig metningsgrad. Mettede fettsyrer har ingen ledige plasser (enkeltbindinger (CH2-CH2 osv.) mellom karbonatomene i kjeden, mens umettede kan ha en, to, tre eller flere ledige plasser (dobbeltbindinger, dvs. CH=CH=CH osv.)). Alle fettsyrer har samme begynnelse og ende, det vil si en metylgruppe (CH3) og en syredel (COOH). Syntetiske transfettsyrer har vist seg å være skadelige, men naturlige fettstoffer uansett innhold av naturlige fettsyre er ikke farlig. Imidlertid bør det være et relativt bestemt forhold mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer, det vil si at det optimale forholdet er på omkring 1–2:1. Det vil si at alt naturlig fett er bra, men ikke mer enn dobbelt så mye omega-6-fettsyrer som omega-3-fettsyrer. Vi anbefaler å unngå raffinerte planteoljer som inneholder lite omega-3-fettsyrer, det vil si de som er basert på solsikke eller soya, og holde seg til oljer basert på linfrø, avokado eller raps. DVP