Skip to main content

Mettet versus umettet fett

Kan dere sette opp to lister over mettet og umettet fett, som ja- og nei-fett. Jeg tror det er mange mennesker som ikke klarer å vite hva som er hva. Willy Enger

helseogkropp.no - stort utvalg av kosttilskudd

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

VOF: Fett består normalt av tre fettsyrer bundet til glyserol, og fettsyrene kan ha forskjellig metningsgrad. Mettede fettsyrer har ingen ledige plasser (enkeltbindinger (CH2-CH2 osv.) mellom karbonatomene i kjeden, mens umettede kan ha en, to, tre eller flere ledige plasser (dobbeltbindinger, dvs. CH=CH=CH osv.)). Alle fettsyrer har samme begynnelse og ende, det vil si en metylgruppe (CH3) og en syredel (COOH). Syntetiske transfettsyrer har vist seg å være skadelige, men naturlige fettstoffer uansett innhold av naturlige fettsyre er ikke farlig. Imidlertid bør det være et relativt bestemt forhold mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer, det vil si at det optimale forholdet er på omkring 1–2:1. Det vil si at alt naturlig fett er bra, men ikke mer enn dobbelt så mye omega-6-fettsyrer som omega-3-fettsyrer. Vi anbefaler å unngå raffinerte planteoljer som inneholder lite omega-3-fettsyrer, det vil si de som er basert på solsikke eller soya, og holde seg til oljer basert på linfrø, avokado eller raps. DVP


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?