Kategorier
Siste innlegg
Mer omega-3-fettsyrer i økologisk kjøtt
Forbrukere etterspør økologisk kjøtt fordi de mener at økologisk mat er mer næringsrik enn ikke-økologisk mat.
Det er imidlertid ikke blitt foretatt noen systematisk gjennomgang av forskning som har sett spesifikt på næringsinnholdet i økologisk og konvensjonelt produsert kjøtt.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
En stor, internasjonal forskergruppe har foretatt en samleanalyse basert på 67 publiserte studier som sammenlikner næringsinnholdet i kjøtt produsert fra begge typer produksjon. For mange grupper av næringsstoffer var det ikke mulig å slå sammen studiene og få meningsfulle resultater. Når det gjelder fettsyrer, derimot, viste konsentrasjonen av mettede og enumettede fettsyrer seg å være like eller noe lavere i økologisk sammenliknet med konvensjonelt produsert kjøtt.
Det var imidlertid store forskjeller i innholdet av flerumettede fettsyrer sett samlet og omega-3-fettsyrer.
Innholdet flerumettet fett var 23 prosent og omega-3-fettsyrer 47 prosent høyere i økologisk produsert kjøtt. Hovedgrunnen til forskjellene i fettsyreprofil ser ut til å være at økologiske dyr gresser mer ute og spiser mer grovfôr enn dyr som lever konvensjonelt. IM
Kilde: Srednicka-Tober D, Baranski M, Seal C mfl. Composition differences between organic and conventional meat: a systematic literature review and meta-analysis. British Journal of Nutrition 2016; 115: 994–1011. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26878675