Kategorier
Bør vi spise mindre kjøtt og mer planter?
Et ensidig plantekosthold kan gi mangler på næringsstoffer som jern, kalsium og essensielle aminosyrer.
Vegetar: Det er tema for en nettartikkel av den anerkjente vitenskapsjournalisten Gary Taubes 20. februar. Folk i alle vestlige land er de siste årene blitt overøst av artikler i mediene om at vi bør spise mer ”plantebasert”.
Taubes viser at det ikke foreligger et vitenskapelig grunnlag for at det vil føre til bedre helse å følge et slikt råd. Han oppsummerer også den vitenskapelige kontroversen som skjedde etter at Annals of Internal Medicine i 2019 publiserte fire systematiske oversiktsartikler om dette temaet.
Det er ingen god strategi å avvike fra det kostholdet vår art er godt tilpasset i løpet av evolusjonen.
Vår kommentar:
Mennesket er fra naturens side altetere (omnivorer), som i flere hundre tusen år livnærte seg av ulike kombinasjoner av animalsk og vegetabilsk mat. Det er ingen god strategi å avvike fra det kostholdet vår art er godt tilpasset i løpet av evolusjonen. Særlig gjelder dette å kutte ut alle former for animalsk mat, inkludert egg og meieriprodukter. Planter inneholder verken vitamin B12, vitamin D3, vitamin K2, vitamin A, langkjedete omega-3-fettsyrer som DHA og EPA, L-karnitin eller karnosin.
Et ensidig plantekosthold kan føre til mangel på slike næringsstoffer, inkludert jern, kalsium og essensielle aminosyrer. Planter mangler molekyler som pattedyr danner for å bygge opp skjelett, sener, brusk, ledd og muskler, samt signalmolekyler og enzymer som inngår i stoffskiftet.
En rekke planter som korn inneholder antibeitestoffer som reduserer næringsverdien. Korn og andre planter kan imidlertid bearbeides slik at de gir økt næringsinnhold og -opptak, og kan dermed inngå i et variert kosthold. IM
Aktuelt fra Helsemagasinet:
Vegetarkost i vinden – er plantekost sunnest?
Hva er mennesker best tilpasset, plantekost eller animalske matvarer?