Skip to main content

Bør vi spise mindre kjøtt og mer planter?

Et ensidig plantekosthold kan gi mangler på næringsstoffer som jern, kalsium og essensielle aminosyrer.

Vegetar: Det er tema for en nettartikkel av den anerkjente vitenskapsjournalisten Gary Taubes 20. februar. Folk i alle vestlige land er de siste årene blitt overøst av artikler i mediene om at vi bør spise mer ”plantebasert”.

Taubes viser at det ikke foreligger et vitenskapelig grunnlag for at det vil føre til bedre helse å følge et slikt råd. Han oppsummerer også den vitenskapelige kontroversen som skjedde etter at Annals of Internal Medicine i 2019 publiserte fire systematiske oversiktsartikler om dette temaet.

Det er ingen god strategi å avvike fra det kostholdet vår art er godt tilpasset i løpet av evolusjonen.

Vår kommentar:

Mennesket er fra naturens side altetere (omnivorer), som i flere hundre tusen år livnærte seg av ulike kombinasjoner av animalsk og vegetabilsk mat. Det er ingen god strategi å avvike fra det kostholdet vår art er godt tilpasset i løpet av evolusjonen. Særlig gjelder dette å kutte ut alle former for animalsk mat, inkludert egg og meieriprodukter. Planter inneholder verken vitamin B12, vitamin D3, vitamin K2, vitamin A, langkjedete omega-3-fettsyrer som DHA og EPA, L-karnitin eller karnosin.

LES OGSÅ  Hormese og ensidige kjøttdietter

Et ensidig plantekosthold kan føre til mangel på slike næringsstoffer, inkludert jern, kalsium og essensielle aminosyrer. Planter mangler molekyler som pattedyr danner for å bygge opp skjelett, sener, brusk, ledd og muskler, samt signalmolekyler og enzymer som inngår i stoffskiftet.

En rekke planter som korn inneholder antibeitestoffer som reduserer næringsverdien. Korn og andre planter kan imidlertid bearbeides slik at de gir økt næringsinnhold og -opptak, og kan dermed inngå i et variert kosthold. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Vegetarkost i vinden – er plantekost sunnest?

Hva er mennesker best tilpasset, plantekost eller animalske matvarer?

Veganske barn dårligere ernært

Veganere har mest beinbrudd


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner