Skip to main content

Oppdagelsen til en iherdig lekperson

Det vi i dag vet om betydningen av jording for helsa, kan vi takke kabel-TV-eksperten Clinton Ober for. Det viste seg imidlertid vanskelig å få fagfolk interessert i hans viktige oppdagelse.

I sitt årelange arbeid i kabel-TV-industrien hadde Ober sett hvordan den lyktes ved å gi kundene bilder som var overlegne og mer pålitelige enn kringkastet TV. Dagens kabler er blitt så gode at én enkelt kabel kan overføre hundrevis av fjernsynskanaler på samme tid som en rekke høyhastighets internettforbindelser og telefonlinjer, alt uten forvrengning og uten å påvirke hverandre. Du lurer sikkert på hva dette kan ha med helse å gjøre, men denne bakgrunnen var faktisk viktig for at Ober begynte å tenke på mennesket som en elektrisk organisme.5

En kabels oppbygning

En tv-kabel består av fire lag. Innerst er selve kobberkabelen, som er omgitt av et isolerende lag. Utenpå den er en trådduk av kobber og ytterst er et nytt isolasjonslag (det ytre vi ser). Kobbertrådduken må være koblet til jorda. Dette gjør at jorda kan levere eller motta elektroner etter behov for å hindre oppbygning av elektriske ladninger i kobbertrådduken. Hvis det ønskede signalet lekker ut av kabelen før det når fjernsynsapparatet, eller hvis signaler fra utsiden trenger inn i TV-signalet, vil man se ”snø” eller andre typer forstyrrelser på skjermen. For å unngå dette må alle deler av et kommunikasjonssystem ha samme elektriske potensial som jordas overflate, dvs. være jordet.

Isolert av sko

LES OGSÅ  For mye nytt, for lite av det vi er vant til

I 1998 begynte Ober å tenke over at alle menneskene rundt seg, ham selv inkludert, var isolert fra jordoverflaten på grunn av skotøyet. Kunne dette på noen som helst måte påvirke helsa? Det ville vært interessant å vite, siden moderne kabler må være jordet for å fungere skikkelig. Mennesker gikk jo i utgangpunktet barbeint eller brukte enkle sko av ledende materialer.2, kap. 3

Målinger med voltmeter

Ober begynte med seg selv. Han brukte et enkelt voltmeter for å måle potensialet mellom jorda og huden. Ober satte en metallpåle i jorda og festet en metallwire til den, og den andre enden av wiren ble festet i voltmeteret. Han kunne så med fingeren ta på voltmeteret for å måle potensialet mellom seg og jorda. Det var 0 V når han sto barbeint på bakken.

Soveplassen verst

Ober gjorde deretter målinger innendørs. Her trakk han en 15 m vaier ut av vinduet og festet i en metallpåle i jorda som sist, og den andre enden festet han i voltmeteret. Da han satt ved en datamaskin, viste målingen 4-5 V. Han gikk så rundt i leiligheten med tommelen på voltmeteret og observerte hvordan spenningen på kroppen varierte etter som han gikk fra sted til sted, påvirket av ledninger, apparater og andre kilder til elektriske felt. Soverommet og senga viste seg å være de mest elektrisk aktive delene av huset. Grunnen var at senga sto inntil en vegg, og senga var nær elektriske ledninger på andre siden av veggen. Kunne disse elektriske feltene påvirke søvnen hans? Det ville Ober gjerne vite, særlig fordi han generelt hadde søvnproblemer.

Jording av senga

Dagen etter gikk han til en jernvarehandel og kjøpte litt metalltape for å lage et enkelt ledende system. Det plasserte han oppå senga, koblet vaieren til, trakk den ut av vinduet og festet den til en annen metallpåle i jorda. Da Ober la seg ned på senga, viste spenningen på kroppen 0 V. Dette ville elektrisk sett si det samme som å ligge på bakken utenfor. Ober sovnet raskt med voltmeteret på brystet, uten å ha tatt noen sovepille. Han våknet først neste morgen og kunne konstatere at han hadde sovet godt for første gang på år, og han hadde nesten ikke rørt seg i senga i løpet av natta.

Ober gjentok det samme flere netter med likt utfall. Han sovnet lett og sov godt. Begeistret begynte han å fortelle sine venner om det og spurte om å få jorde deres soveplasser også. Dette ga interessante opplevelser, alle positive. Én venn opplyste at leddgiktsmertene ble borte, og etter noen dager ble også Obers egne alvorlige kroniske smerter i ryggen bedre. Han trengte plutselig ikke smertestillende tabletter og følte seg mye bedre.

LES OGSÅ  Jording mot covid-19

På dette tidspunktet kunne ikke Ober mye biologi og visste ikke hvordan nerver og muskler fungerte. Men han begynte å skjønne at det kunne være klare paralleller mellom hvordan en TV-kabel ga et godt bilde, og et menneske sov godt eller bedret helsa si: Begge måtte være koblet til jord. Uten jordkontakt ville kroppen alltid bli ladd av elektromagnetiske felter og statisk elektrisitet på soverommet, kontoret og andre plasser vi befinner oss. Når vi er jordet, har vi ikke en slik ladning. Når Ober jordet seg selv og sine venner, ble ladningene fjernet, og de begynte å sove bedre og føle seg bedre.

På biblioteket

Ober ble veldig oppglødd av sine oppdagelser, men fant ingen informasjon om jording og helse på store universitetsbiblioteker. Han kom imidlertid over en del anekdotiske rapporter om betydningen av jordkontakt og mottok informasjon om mennesker som lenge har snakket om betydningen av å gå barføtt fordi det fikk dem til å føle seg bedre.

På lykke og fromme blant uinteresserte forskere

Obers konklusjon var at ingen hadde forsket på helseeffekter av jording. Samtidig var tilbakemeldingen fra dem han selv hadde jordet, entydig positiv. Han reiste derfor til California for å finne noen etablerte forskere som kunne være med å teste effektene av jording. Han brukte flere måneder på å komme i kontakt med forskere og leger som kunne være interessert. Ett problem var språket som ble brukt. Forskere og leger brukte biologiske uttrykk som Ober ikke skjønte. Han var mer vant til begreper som spenning, elektriske felt, jording og positive og negative ladninger på kroppen. Et annet problem var at ingen av forskerne var interesserte. Én lo av ham og spurte om Ober forventet at han skulle tro på at man ved å stikke en spiker i bakken og forbinde den med en jernplate i senga skulle få folk til å sove bedre og redusere smerte. Det ville han ikke tro på selv om det hadde vært publisert i et ledende tidsskrift som New England Journal of Medicine. En lege sa at selv om det hadde vært sant, ville han ikke fortelle pasientene sine at de skulle ta av seg skoene gratis.

LES OGSÅ  Feil livsstil, mer smerte

De fleste ekspertene Ober møtte, var høflige, men avviste ham med et klapp på skulderen og ”lykke til”. Det var da Ober selv bestemte seg for å gjøre en studie. Hvordan det gikk, kan du lese om i neste artikkel. Der gir vi også en oversikt over øvrig forskning som er gjort på jording fram til nå.

Les også:

Jordkontakt – en manglende faktor i helselikningen

Forskning på jording

Suksess i Tour de France

Produkter for jordkontakt


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner