Skip to main content

Pensum for vitebegjærlige nr. 4 2017

Har dyr følelser?

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Pensum for vitebegjærlige nr. 4 2017 / 2017 / Helsemagasinet vitenskap og fornuftVi mennesker liker kanskje å tenke at vi har eksklusivitet på mange mentale egenskaper, følelser og ferdigheter, som å sørge, lyve,  regne, planlegge, huske, føle kjærlighet, smerte og begjær – ja, i det hele tatt alle egenskapene vi anser for kanskje å være nettopp det som skiller oss mennesker fra dyr: At vi tenker, føler og har en bevissthet. Dyr har imidlertid helt andre hjerner og nervestrukturer enn mennesker. Det er derfor ikke så lett å forske på dyrs atferd og følelser, for de kan ikke like lett som mennesker utfylle spørreskjemaer og rapportere om følelser og opplevelser. Mange synes kanskje det forenkler verden betraktelig å kunne lande på at, nei, dyr føler og tenker ikke som oss.

I Dyrenes indre liv presenterer forfatter Peter Wohlleben noen nye perspektiver på temaet. Ved hjelp av interessante anekdoter og eksempler viser han på en underholdende måte at vi kanskje burde  tenke oss om en eller tre ganger til før vi trekker skråsikre slutninger om hva organismer med andre nervesystemer enn oss faktisk er i stand til. Uansett hva du måtte ende opp med å mene, er boka fornøyelig lesning, med sine mange artige fakta om dyr, fugl, fisk og…sopper… for den nysgjerrige. Wohlleben har tidligere utgitt suksessen Trærnes hemmelige liv.

LES OGSÅ  Israel i Midtøsten – en uløselig konflikt?

Forfatter: Peter Wohlleben
Tittel: Dyrenes indre liv. Kjærlighet – sorg – omtanke.
Utgiver: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2017
ISBN: 9788202532505
Pris: kr 379
Når naturen blir den største rivalen

Pensum for vitebegjærlige nr. 4 2017 / 2017 / Helsemagasinet vitenskap og fornuftMange nordmenn er glade for å gå på tur i skog og fjell, men noen er gladere i friluftslivet enn andre. Østfoldsjenta Lene er sammen med en av dem – en hun kaller et spesialtilfelle. Hun burde hørt varselklokkene, sier hun, da hun traff ham på første date på kafé i Fredrikstad. Da  klarte hun riktignok å presse ut av ham en slags uttalelse om at han i det minste hadde utelukket tanken på å få barn – for det ville jo hun ha. Bortsett fra det fikk hun mange signaler som indikerte at Naturmannen hennes kanskje ikke noen gang ville bytte ut høye fjell med familieliv likevel.

I boka Naturmannen og jeg: Han lovet meg aldri gull, bare grønne skoger skriver hun festlig, friskt og med selvironi om hvordan det i himmelens navn er mulig å leve sammen med en som virkelig befinner seg stort sett på et helt annet sted enn henne selv: ute i et eller annet naturområde, og som ikke skjønner hva hun skal med høye hæler i Paris. Hun forteller om hvordan det ble barn av forholdet likevel, og hvordan hun til tross for ulikhetene mellom de to havnet i denne situasjonen.

Les og få deg en god latter. Og om du er singel kvinne; en aldri så liten advarsel.

Forfatter: Lene Julsen
Tittel: Naturmannen og jeg: Han lovet meg aldri gull, bare grønne skoger.
Utgiver: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2017
ISBN: 9788202534141
Pris: kr 349

LES OGSÅ  Mot et tankeløst og konformt samfunn

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner