Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2017 > Hvorfor har noen så lett for å lyve?

Hvorfor har noen så lett for å lyve?

Mange mennesker lyver i både titt og ofte. Hos noen er dette så utpreget at tilstanden kalles mytomani. Dette kjennetegnes ved at personen stadig lyver, selv der det egentlig ikke tjener noen hensikt. Mønsteret med å stadig omgå sannheten, dikte opp saker og ting og å ha vanskelig for å snakke sant, forekommer ofte hos personer med mye utrygghet. Mange er ikke engang bevisste på at de stadig lyver. Felles for mange av dem er at de kan fortelle de villeste løgner uten å føle noe ubehag ved det.

Ifølge hjerneforskning ser årsaken ut til å være at dersom man stadig forteller små løgner, blir hjernen mindre følsom overfor å lyve. De negative følelsene som normalt produseres av hjerneområdet amygdala og som følger med en løgn, blir mindre hver gang vi lyver. For hver løgn man forteller, blir det dermed nevrologisk sett lettere og lettere å fortelle en ny og større løgn, og til slutt er løgnene en naturlig del av uttrykksformen. Det er dermed ikke engang sikkert at løgneren selv merker så godt at han/hun lyver, siden hjernens naturlige ”alarmklokker” er skrudd ned. ALJ

Kilde:

Garrett N, Lazzaro SC, Ariely D mfl. The brain adapts to dishonesty. Nature Neuroscience  2016; 19:1727–32. https://www.nature.com/neuro/journal/v19/n12/full/nn.4426.html

Legg igjen et svar