Skip to main content

Skader i ryggmargen påvirker tarmfloraen

Ifølge forskning fra USA kan skader i ryggmargen føre til grunnleggende endringer i tarmfloraen, der det blir dominans av tarmbakterier som er involvert i inflammasjon. I tillegg fører skadene til ”lekk tarm”, slik at stoffer fra tarmkanalen kommer over i blodbanen. En ubalansert tarmflora blir en viktig hindring for å komme seg etter skader i ryggmargen. Endringene i tarmfloraen varer minst én måned, og analyser av status kan brukes for å si noe om i hvilken grad skadene hemmer bevegelsen.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


I eksperimentelle studier av mus ble det påvist dårligst tilfriskning etter skader der det var størst endringer av tarmfloraen. Tilskudd av gunstige tarmbakterier (probiotika) stimulerte en gunstig immunrespons i tarmen og bedret tilfriskning i bevegelsesapparatet. Dette tyder på at framtidig behandling av skader i ryggmargen bør inkludere tilskudd av gunstige tarmbakterier for raskere å gjenopprette en normal tarmflora. IM

Kilde:

Kigerl KA, Hall JCE, Wang L mfl. Gut dysbiosis impairs recovery after spinal cord injury. Journal of Experimental Medicine 2016; 213: 2603–20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27810921Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner