Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2012 > Sofie og Birthes frokostoppskrifter

Sofie og Birthes frokostoppskrifter

 

VOFs tidligere spaltist Sofie Hexeberg er stadig aktuell med nye kokebøker. I fjor høst slo hun seg sammen med kostholdsveileder Birthe Storaker, og de har kokt sammen en samling oppskrifter på lavkarbofrokoster og -lunsjer. I tillegg til oppskriftene innleder de boka med enkle forklaringer på hva lavkarbo er og hvorfor dette er helsegunstig, og tipser om produkter man har nytte av å ha i skapet. Her er noen smakebiter fra boka.

Ved Anne Lene Johnsen     Foto Marte Garmann/Cappelen Damm


Om boka

Sofie Hexeberg og Birthe Storaker: Frisk med lavkarbo – frokost og lunsj, Cappelen Damm 2011.
ISBN: 978-82-02-35110-6
Pris: kr. 349,-

 Thaisuppe

4 porsjoner

Annonse:

400 g kjøttdeig
1 løk
1 paprika
1 chili
2 ts karri
1 beger crème fraîche
1 boks kokosmelk (fet type)
½–1 dl vann
2 ts rød karripasta
2 ss kalvefond
3 ts gurkemeie
1 lime
1 ts salt
½ ts pepper
1 neve hakket frisk koriander

1. Stek kjøttdeigen i en stekepanne med smør sammen med hakket løk, paprika, chili og karri.

2. Ha alt over i en gryte.

3. Tilsett crème fraîche og kokosmelk og bland alt godt sammen. Spe suppen med vann til en passende konsistens.

4. Tilsett karripasta, kalvefond, gurkemeie, revet limeskall og saften av en lime.

5. La suppen småkoke 10–15 minutter.

6. Smak til med salt, pepper og ev. mer karripasta hvis du vil ha den sterkere.

7. Bland i frisk hakket koriander til slutt og pynt med litt koriander og chili på toppen ved servering.


Mysli

1 dl solsikkekjerner
½ dl sesamfrø
½ dl gresskarkjerner
1 dl grovhakkede mandler
1 dl grovhakkede valnøtter
1 dl kokosmasse (kan sløyfes)
2 ss kokosolje
1 ss kakaopulver
1 ss kanel

1. Ha frø og hakkede nøtter i en langpanne og rist det hele ved 150 ºC i 20 minutter. Rør innimellom.

2. Overfør nøtte-/frøblandingen i en bolle og tilsett kokosolje mens blandingen er varm. Rør fettet inn i blandingen til alt fettet er smeltet og jevnt fordelt.

3. Bland kakaopulver og kanel i en annen bolle, hell nøtte-/frøblandingen oppi og bland godt.

4. Hvis blandingen virker litt fuktig, kan du sette den inn i den avslåtte ovnen med døren på gløtt for å tørke den litt til. Hvis blandingen er for fuktig, har den kortere holdbarhet.

Oppbevaring: Oppbevares i en lukket boks.

Servering: Strø mysli på yoghurt naturell eller gresk yoghurt blandet med et par spiseskjeer vaniljekesam. Bær passer fint til.

Tips: Hvis du ikke har bær, kan du bruke hjemmelaget syltetøy. Syltetøyoppskrift finner du i boka!


Pai

6–8 porsjoner

Deig

2 dl Pofiber
2 ss Fiberhusk
1 ts bakepulver
150 g temperert smør
2 eggeplommer

1. Bland de tørre ingrediensene og kna inn det myke smøret med fingrene.

2. Arbeid eggeplommene inn med en spiseskje. Kna deigen med hendene eller bruk en foodprosessor. Spe med litt fløte hvis deigen blir for tørr.

3. Dytt deigen ut i en smurt paiform med en diameter på 25 cm, forstek den midt i ovnen i ca. 5 minutter ved 200°C og avkjøl.

Paifyll

3 dl revet hvitost
1 løk, finhakket
2 hvitløksbåter, finhakket
1 purre, finsnittet
150 g frisk eller frosset spinat, hakket
150 g chorizopølse, pepperoni, salami eller skinkerester skåret i biter

Eggestand

4 egg
1 dl kremfløte
1 ts salt
½ ts kajennepepper

1. Pisk sammen egg, fløte og krydder.

2. Fordel fyllet i paibunnen, hell over eggestanden og stek paien midt i ovnen ved 200°C i 20 minutter eller til eggestanden har stivnet. Legg over et bakepapir på slutten av steketiden hvis paien begynner å bli brun på toppen.

Servering: Kan spises lun eller kald med salat til.

Tips: Egner seg til å ha med i matboks dagen etter og paien kan fryses. Parmesanost kan brukes i stedenfor hvitost. Stekt kylling eller bacon kan brukes istedenfor pølse.


Frøknekkebrød

2 stekebrett
125 g nøtter/mandler
3 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
2 ss Fiberhusk
1 ts salt
5 dl vann

1. Mal nøtter/mandler i en blender eller med en mandelkvern.

2. Rør sammen alle ingrediensene i en bolle.

3. La røren svelle i 10 minutter.

4. Bruk en slikkepott og smør/klem røren ut på to bakepapirkledde stekebrett og rut opp med et pizzahjul eller en kniv.

5. Sett et brett øverst og et brett nederst i ovnen, som er forvarmet med varmluft til 160ºC. Stek i 35 minutter og ta brettene ut av ovnen. Bytt plass på stekebrettene og stek i 35 minutter til. Dersom du ikke har varmluft, kan du steke ett brett om gangen midt i ovnen ved 160°C i 70 minutter.

6. Avkjøl på rist og bryt opp i biter.

Variasjon: Erstatt noe av frømengden med gresskarkjerner og/eller valmue-frø.

Tips: Sprinkle litt olivenolje og dryss litt havsalt og 1–2 ts tørket rosmarin/timian over røren før steking.

You may also like
Muggsoppgifter i innemiljøet
Myseprotein
Bikarbonat
Jevninger

Legg igjen et svar