Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2015 > Søtt og sunt

I boka Sunt og søtt presenterer Monica Lien kaker, drikke, desserter og annet godt hvor det ikke er brukt sukker som søtning eller mel med gluten. Mange av oppskriftene er også uten melkeprodukter. Ikke alle dessertene er lavkarbo, men noen av oppskriftene har tips til alternativer for å få ned karbohydratnivået. Vi har plukket ut tre oppskrifter til julekosen i år.

Tekst og foto Anne Lene Johnsen


Noe godt

Lyst på noe godt? På denne siden presenterer vi lure tips og andre favoritter for godtemonser. Send gjerne inn din egen oppskrift til [email protected]!

Den bakeglade forfatteren Monica Lien vil at sunne godsaker skal smake godt og være  like fristende som sukkervariantene. I boka Søtt og sunt gir hun oss sukker- og glutenfrie oppskrifter på drikker, kaker, konfekt og annet snadder, og mange retter er også uten melk. I boka finner vi også fremgangsmåter for å lage nøttemelk, eget mandelmel, melis og vaniljesukker, i tillegg til en liten innkjøpsguide.


Om boka

Forfatter: Monica Lien
Tittel: Søtt og sunt. Kaker-konfekt-desserter-drikke
Utgiver: Faktum forlag
Utgivelsesår: 2014)
ISBN: 978-82-02-45043-4
Pris: kr 174 (www.norli.no)

Annonse:

01_b_dg_91198Fest-brownies

Brownies er ofte en vinner på kakefatet, uansett høytid.

Du trenger (til liten langpanne):

125 gram smør eller klarnet smør
150 gram 70% sjokolade
1,75 dl Bjørkesøt® eller 2 dl Sukrin®
2 egg
1/2 ts vaniljepulver
1,5 ss fettredusert mandelmel
2 ts loppefrøfiber (FiberHusk)
1 ts bakepulver
revet skall av 1,5 appelsin
50 gram valnøtter

Slik gjør du:

Sett ovnen på 175 grader. Smelt smøret og rør i grovhakket sjokolade, deretter søtning (Bjørkesøt eller Sukrin), og så ett egg om gangen. Bland i vaniljepulver, mandelmel, loppefrøfiber, bakepulver og appelsinskall.

Hell røren i en liten langpanne kledd med bakepapir. Dryss grovhakkede valnøtter over. Stekes i 18–20 minutter.

Avkjøl kaken litt. Ha deretter formen i kjøleskapet så browniene ”setter” seg. De skal bli helt kalde. Skjær opp i ønsket antall ruter og server. Oppbevares i kjøleskap slik at de holder seg seige.

23_dg_91198Festfin sherryfromasj

For mange består julas desserter ofte av en deilig fromasj. Nedenfor presenterer vi to alternativer. De inneholder fløte, men du kan også bruke en erstatning som kan piskes til krem.

Du trenger (til 4–6 personer):

6 plater gelatin
3 store egg
1 dl Bjørkesøt® eller 1,25 dl Sukrin®
3 dl kremfløte eller erstatning som kan piskes til krem
1 dl sherry
0,5 dl vann

Slik gjør du:

Legg gelatinplatene i kaldt vann før du visper egg og søtningsmiddel lenge til en tjukk eggedosis. Pisk fløte til myke topper i en annen bolle. Hell sherry og vann i en kjele.

Klem vannet av gelatinplatene og ha dem i kjelen. Smelt over svak varme på kokeplate. Gelatinen kan selvsagt også smeltes i en bolle over vannbad.

Hell gelatinblandinga i eggedosisen i en tynn stråle mens du pisker kontinuerlig. Pass på at alt blir godt blandet. Sett blandinga i kjøleskapet noen minutter til den så vidt begynner å stivne. Ikke la den stå for lenge!

Rør forsiktig inn den stivpiskede fløten. Hell blandinga i en skål og  sett i kjøleskapet minst 34 timer. Når fromasjen er stivnet, strør du over grovhakkede valnøtter og grovhakket mørk sjokolade.

34_dg_91198Fromasj av friske bær

Du trenger (til 4 personer):

7 plater gelatin
400 gram bær
3 egg
1,75 dl Bjørkesøt® eller 2 dl Sukrin®
0,5 ts vaniljepulver
1 dl mager kesam eller fløteerstatning
3 dl kremfløte eller erstatning
1 ss sitronsaft
Pynt: Noen hele bær, krem eller grovhakket sjokolade.

Slik gjør du:

Legg gelatinplatene i kaldt vann i noen minutter. Mos bærene i en kjøkkenmaskin eller med en gaffel. Hvis du bruker bringebær eller bjørnebær, kan du gjerne sile mosen for å få ut steinene.

Pisk egg, søtningsmiddel, vaniljepulver og kesam sammen. Pisk lenge, slik at blandinga blir fin og luftig. Pisk kremfløten nesten stiv.

Klem vannet av gelatinplatene og smelt dem på svak varme i 0,5 dl vann blandet med sitronsaft. Hell den smeltede gelatinen i en tynn og jevn stråle i eggeblandingen mens du visper. Bland forsiktig inn krem og moste bær. Smak eventuelt til med litt ekstra søtning.

Hell fromasjen i porsjonsskåler eller i en stor skål. Avkjøl i 34 timer. Pynt med bær og krem og server.

You may also like
Muggsoppgifter i innemiljøet
Myseprotein
Bikarbonat
Jevninger

Legg igjen et svar