Kategorier
Stekefri jordbær- og sitronkake
Hver høst er jeg på utkikk etter nye kakeoppskrifter. Jeg har nemlig bursdag i oktober, og da må jeg ha bursdagskake. I år blir det denne lekre kreasjonen som Thorun Ranes står bak. Thorun engasjerer seg i å spre kunnskap om sunn mat, og sammen med mannen Lars driver hun foredragsvirksomhet og kafé på Sletta gård i Son. Denne jordbær- og sitronkaka passer også like godt på sommerens festbord samt som dessert i jula.
Tekst og Foto Anne Lene Johnsen
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Du trenger
Til bunnen:
- Cirka 100 g dadler uten sten (cirka 5 stk.)
- 50 g mandelmel eller malte mandler
- 100 g mørk sjokolade
- 30 g mandler, gjerne uten skall
- 30 g havregryn
- 30 g kokosmasse
- 20–50 g Cocosa Extra Virgin kokosolje (nok til at massen blir passe seig)
Til fyllet:
- 100 g cashewnøtter som har vært bløtlagt i minimum 2 timer eller over natten
- 1 dl presset sitronsaft
- 2–3 ts Steviosa sukker eller annen søtning
- 4 dl kokosmelk
- 7 plater gelatin, som legges i kaldt vann i 5 minutter før du løser dem opp
- 2 ss kokende vann til gelatinplatene
Slik gjør du
Bunnen:
Dekk en 17 cm kakeform med plastfolie. Ha alle ingrediensene til bunnen unntatt oljen i en kjøkkenmaskin med kniv, og kjør blandingen til massen er fint hakket.
Tilsett oljen og bland godt. Hell massen i kakeformen og trykk den jevnt utover.
Fyllet:
Skyll de bløtlagte cashewnøttene og kjør dem til en jevn konsistens i kjøkkenmaskin. Tilsett sitronsaft, søtning og kokosmelk og kjør videre til alt er godt blandet.
Ha de myke gelatinplatene i et høyt glass. Kok opp vann og ha 2 ss over gelatinplatene. Rør godt. Hell gelatinen i kokosmelkblandingen. Bland godt sammen.
Skjær jordbær i skiver og sett dem langs kanten av formen. Hell over fyllet. Pass på at bærene holder seg oppreist. Sett kaken i kjøleskapet. Pynt med bær på toppen etter at kaken er stivnet litt slik at de ikke synker ned i fyllet.
Du finner flere av Thoruns oppskrifter på deres nettside: www.friskogbevisst.no