Skip to main content

Sukker øker faren for leverkreft

En studie av mus viser at sukker øker risikoen for å utvikle leverkreft. I studien ble hunnmus eksponert for et stoff som framkaller leverkreft (dietylnitrosamin) og gitt fôr med varierende innhold av sukker og fett. Mus som fikk et høyt sukkerinnhold i kostholdet, utviklet flest kreftsvulster, mens fettinntaket påvirket ikke svulstdannelsen. Et høyt blodsukkernivå etter et måltid og forhøyet insulinnivå i fastende tilstand økte også risikoen for svulstdannelse, mens fedme og fedmerelaterte problemer ikke gjorde det.

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


Musestudier er ikke direkte overførbare til mennesker, men forskerne påpekte denne studien indikerer at en reduksjon av sukkerinnholdet i kostholdet kan være en effektiv og gjennomførbar strategi for å redusere risikoen for å utvikle leverkreft også for vår art. IM

Kilde:

Healy ME, Lahiri S, Hargett SR mfl. Dietary sugar intake increases liver tumor incidence in female mice. Scientific Reports 2016; 6: 22292. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4770276/



Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?