Skip to main content

Tradisjonelt hudpleieprodukt fra Ghana

Pearl Hamres firma selger hudkremer med uraffinert sheasmør. Det motvirker tørr hud og lindrer en rekke hudproblemer. Ved å kjøpe dette naturproduktet er man med å løfte en gruppe ghanesiske kvinner ut av fattigdom og til mer økonomisk selvstendighet.

Tekst Iver Mysterud     Foto Kjetil Hamre

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

– Sheasmør er et fettstoff som kommer fra nøttene på sheatreet (Vitellaria paradoxa), som kun finnes på savannen i et tynt belte sør for Sahara i Vest-Afrika. Afrikanske kvinner har flere tusen års tradisjon i å utvinne dette fettstoffet, som tradisjonelt er brukt i mat og til hudpleie. Historiske kilder forteller at dronning Kleopatra sendte karavaner til Vest-Afrika for å hente sheasmør, som ikke fantes i Egypt, forteller Hamre.

Hvor og hvordan lages sheasmøret dere selger?

– Oyémams sheasmør er rent, uraffinert og filtrert og lages for hånd av vårt kvinnekooperativ nord i Ghana. Kvinnene venter til sheafruktene har modnet og falt ned fra trærne før de går ut på savannen for å samle dem. Fruktene likner på grønne plommer og blir lagt til tørk i flere dager til bare kjernene er igjen. Da blir de sortert, kokt og tørket igjen før de males til et fint, brunt pulver som likner kaffepulver, og hele landsbyen dufter kakao, forklarer Hamre. – Kvinnene blander ”melet” med vann og elter det for hånd i store baljer til fettet flyter opp. Deretter kokes det, og man får en klar olje som siles i store bøtter. Kvinnene rører med lange pinner til det er nedkjølt, og det er da lyst gult med svak duft av nøtter. I motsetning til industriframstilt sheasmør som må raffineres for å få akseptabel duft og farge, er det utvunnet i en så skånsom prosess at det kan brukes som det er. Det er altså det man kaller uraffinert, fortsetter hun.


Om intervjuobjektet
Pearl Hamre fra Ghana driver firmaet Oyémam. Hun er gift med nordmannen Kjetil Hamre, er utdannet lærer og underviser til vanlig på ungdomsskole og videregående skole i Bergen. 
Nettside: www.oyemam.no

LES OGSÅ  Kurkumingel mot forbrenninger

Helsemagasinets kommentar
Stiftelsen vitenskap og fornuft har tatt inn Oyémams hudkrem i nettbutikken fordi vi ønsker å støtte små aktører med en økologisk profil.

Bruksområde

Hamre forteller at sheasmør brukes både i matlaging og til hudpleie. I tillegg brukes det som kuldekrem, siden det er et rent fettstoff som ikke inneholder vann. Man kan til og med bruke det som erstatning for kakaosmør i sjokolader. I norske matbutikker kan man også finne margarin som Vita Hjertego’ som inneholder sheasmør.

Firmaet Oyémam

Dere selger sheasmøret gjennom firmaet Oyémam. Hvem står bak? 

– Min mann og jeg grunnla det i 2008, svarer Hamre. – Da vår sønn var mye plaget av eksem som barn og ingenting hjalp, ble jeg minnet på sheasmør, som tradisjonelt er brukt i hjemlandet som universalmiddel mot all tørr hud, eksem og psoriasis. Da dette var det eneste som hjalp sønnen min, begynte jeg å lage kremer av sheasmør hjemme og ga dem til venner og kjente som hadde forskjellige hudproblemer. Etter mange positive tilbakemeldinger ble etterspørselen så stor at vi grunnla bedriften Oyémam for å få den fantastiske kremen ut på det norske markedet. Nordmenn er veldig glad i dette naturproduktet uten tilsetningsstoffer, fortsetter hun.


– Firmaet ble dannet for å bidra til å løfte ghanesiske kvinner ut av fattigdom og til mer økonomisk selvstendighet. Mange av disse kvinne er analfabeter, men har dannet kvinnekooperativer for å samarbeide om å lage og selge det tradisjonsrike kvalitetsproduktet deres. Oyémam hjelper dem å få sheasmøret ut på det skandinaviske markedet, forklarer Hamre.

Hva betyr ordet Oyémam? 

– Det er mitt afrikanske navn og betyr ”Gud er god mot meg”. Vi er kristne, sier hun.

LES OGSÅ  Positive helseeffekter av soling

Nisje i det norske markedet

Hvordan har det vært å slå seg fram som et lite, norsk firma på dette markedet? 

– Vi begynte i det små og fikk mange gode tilbakemeldinger, særlig fra foreldre som hadde vært fortvilet over sine barns eksem. De blir veldig glade når de ser at sheasmøret faktisk hjelper. At det i tillegg er helt naturlig, gjør at de slipper å bekymre seg for farlige tilsetningsstoffer i hudkrem til barna, forteller Hamre. – Da vi i 2007 fant ut at hudkrem av uraffinert sheasmør var vanskelig å få tak i på det norske markedet, tok vi kontakt med en helsekostkjede som viste interesse og ville prøve det ut i sine butikker. Etter hvert viste andre interesse og tok kontakt med oss.

Ulike typer

Hva er fordelen med Oyémam sheasmør sammenliknet med andre firmaers sheasmør?

– De alle fleste selger en raffinert versjon, som er industriprodusert sheasmør fra store fabrikker hvor nøttene blir maskinelt behandlet. Disse firmaene kjøper bare råvaren, altså nøttene. Det betyr at kvinnene nesten ikke tjener noe siden de ikke får lov å bearbeide råvaren før salg for å øke verdien, forklarer Hamre. Hun legger til at de som kjøper Oyémams sheasmør, kan være trygge på at smøret er håndlagd av deres kvinnekooperativ på en skånsom, tradisjonell måte og at det er uraffinert. – Vi tror også den skånsomme bearbeidingen hjelper til å bevare smørets naturlige egenskaper og innholdet av blant annet vitamin A og E og essensielle fettsyrer. Mange kunder opplyser at de har prøvd sheasmør fra konkurrenter, men ikke vil gjøre det mer siden de opplever at Oyémams sheasmør har mye bedre virkning. Det er jo hyggelig å høre, sier hun og legger til at Oyémam ikke bruker konserveringsmidler eller kunstige tilsetningsstoffer. 

LES OGSÅ  Hvordan holde huden ung

– Vi får stadig positive tilbakemeldinger fra både gamle og nye kunder som også erfarer at dette er det beste og eneste hudpleieproduktet de trenger til familien. Det har så mange bruksområder, som å holde huden i ansiktet penere, på føtter og hodebunn, og er trygt å bruke over hele kroppen, opplyser Hamre.

Hvordan går salget av sheasmøret? 

– Vi er jo aldri fornøyde før alle i landet har prøvd produktet! I fjor var det imidlertid litt utfordrende, siden mange av sommermarkedene vi vanligvis deltar på, var avlyst på grunn av koronarestriksjoner. Vi er imidlertid takknemlige for å ha grossister og forhandlere som dere for å nå ut til flere folk. Vi er også glade for nettbutikken vår, avslutter Pearl Hamre.

Les mer om gunstige kjemiske stoffer i sheasmør

Ajala EO, Aberuagba F, Olaniyan AM mfl. Optimization of solvent extraction of shea butter (Vitellaria paradoxa) using response surface methodology and its characterization. Journal of Food Science and Technology 2016; 53: 730–8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26787993/ 

Akihisa T, Kojima N, Kikuchi T mfl. Anti-inflammatory and chemopreventive effects of triterpene cinnamates and acetates from shea fat. Journal of Oleo Science 2010; 59: 273–80. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20484832/

Kukreja K. 28 Best shea butter benefits for skin, hair and health. Stylecraze.com 23.12.2020. https://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-shea-butter-for-skin-hair-and-health/#SheaButterNutritionFacts (29.4.2021)

Okullo JBL, Omujal F, Agea JG mfl. Physico-chemical characteristics of shea butter (Vitellaria paradoxa C.F. Gaertn.) oil from the Shea district of Uganda. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development 2010; nr. 1. https://www.ajol.info/index.php/ajfand/article/view/51484


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner