Skip to main content

AD/HD, kosthold og eliminasjonsdiett

Nederlandske forskere satte barn med AD/HD på en begrenset grunnmeny av kjøtt, grønnsaker, pærer og vann for å studere symptomene når mat som er kjent for å kunne forverre dem, ble utelatt. Symptomene ble faktisk mindre uttalt.

Det ble trukket lodd om hvilke av 100 barn med AD/HD i alderen 4-8 år som i fem uker skulle følge en slik begrenset diett og hvem som skulle få instruks om å spise et såkalt sunt kosthold (slik myndighetene definerer det). De som hadde spist et begrenset kosthold og som hadde minst 40 prosent reduksjon på en skala for å måle AD/HD-symptomer, ble med i fase to av studien. Hvert av disse barna hadde tatt en blodtest for å se hvilke matvarer de hadde høye eller lave verdier av antistoffet IgG mot. Etter loddtrekning ble barna  i løpet av fire uker enten eksponert for den maten de hadde høye eller lave IgG-verdier mot. Nitten av 30 barn fikk tilbakefall av AD/HD-symptomer uavhengig av IgG-nivåene. Forskerne konkluderer at en slik begrenset diett uten matvarer som erfaringsvis kan være problematiske, er verdifull for å vurdere om symptomene kan være indusert av maten. De fraråder å anbefale et kosthold basert på IgG-verdier. IM

Kilde:

LES OGSÅ  Uvurderlig klassiker om barns hyperaktivitet

Pelsser LM, Frankena K, Toorman J mfl. Effects of a restricted elimination diet on the behavioiur of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial. The Lancet 2011; 377: 494-503.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner