Skip to main content

Dårlige helse av å føle seg mindre aktiv enn vennene

Det gir selvfølgelig mange helsefordeler om man er fysisk aktiv. I tillegg til at inaktivitet kan være uheldig, kan det få negative konsekvenser om man føler at man er en slappfisk. En studie utført på over 61 000 amerikanere i perioden 1990–2006 viste at de som selv mente de var mye mindre aktive enn folk i sine omgivelser, hadde 71 prosents større risiko for en for tidlig død enn de som mente de hadde en aktiv livsstil.

Et viktig poenget er at dette gjaldt uavhengig av hvor fysisk aktive deltakerne faktisk var. Det var nemlig stor forskjell på hvordan man selv vurderte sitt aktivitetsnivå, sammenliknet med hva nivået faktisk var. Deltakerne kunne for eksempel selv mene at de ikke trente nok, mens de faktisk hadde et høyt aktivitetsnivå sammenliknet med andre og nivået absolutt var høyt nok til at dette burde gi helsegevinst. Et annet funn er at hvis vi sammenlikner oss med andre og føler vi kommer dårligere ut, kan det blant annet føre til psykisk nedstemthet, depresjon og dårlig selvbilde, noe som igjen kan forverre helsa.

Kilde:

Zahrt OH, Crum AJ. Perceived physical activity and mortality: Evidence from three nationally representative U.S. samples. Health Psychology 2017; 36: 1017–25. http://www.apa.org/pubs/journals/releases/hea-hea0000531.pdf

LES OGSÅ  Halvparten av brukerne på Tinder vil egentlig ikke treffe noen

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner