Skip to main content

En liten blemme kan gjøre deg bedre likt

Ingen liker en bedreviter, er det noe som heter. Da er det kanskje logisk at vi blir bedre likt om vi fomler litt i blant og ikke framstår som perfekt i enhver situasjon. I en riktignok relativt gammel studie fikk en gruppe deltakere i oppgave å søle kaffe over seg selv, for deretter å undersøke hvordan andre oppfattet dem å være. Det viste seg rett og slett at de som sølte kaffe, ble bedre likt enn dem som holdt bedre fast i koppen. Et lite forbehold: Effekten kom kun dersom forsøkspersonene som sølte kaffe i utgangspunktet, ble sett på som kompetente og dyktige, men ikke hvis de allerede ble ansett å være klønete.

Forklaringen er at de som ellers anses for å være flinke og talentfulle, ikke nødvendigvis blir likt, siden de kan virke truende på andre. Hvis de også kan gjøre feil og derfor ikke er ”perfekte”, framstår de som mer menneskelige og dermed mer ”likandes”. Dette kalles ”pratfall-effekten”. Merk at den kun gjelder om man i utgangspunktet ikke oppfattes som klønete. Det finnes gode grunner til å tro at studien fortsatt har gyldighet, nemlig at vi trolig ikke har endret hvordan vi oppfatter andre mennesker.

LES OGSÅ  Lurt å snakke med fremmede?

Kilde:

Aronson E, Willerman B, Floyd J. The effect of a pratfall on increasing interpersonal attractiveness. Psychonomic Science 1966; 4: 227–8.
https://link.springer.com/article/10.3758/BF03342263


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner