
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 1 2013
Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!
Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!
Jula er ferdig, men det er ingen grunn til å slutte å spise de feite, gode matvarene kjennetegnet med denne høytida. Ved å forandre på bruk av krydder og tilbehør, vil man for eksempel kunne føle at man spiser en helt ny rett.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
Krydring av maten er ikke en stor kunst, men samtidig må man ha fantasien og evnen til å få fram sine favorittsmaker. Denne gangen presenterer vi blant annet svineribbe krydret med kanel og gurkemeie, samtidig som vi slår et slag for kokte egg og ansjos. Dette er absolutt ikke en rett som kun hører hjemme i jula.
Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på en person om ikke annet er nevnt.
Beregning av dagens matinntak
Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på ca. 2200 kcal, hvorav 100-200 kcal fra karbohydrater (25-50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1800 eller 2600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes ca. 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energiinntak gir tilsvarende mer.
Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.
Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.
Mange som ikke tåler melkeprodukter, tåler likevel meierismør. De som er svært følsomme for melkeprotein, kan forsøke klarnet smør eller ghee, eventuelt smult, gåse- eller kokosfett/-melk, palmekjerne- og olivenolje, majones, pesto, etc.
Frokost x 2:
Kokte egg med ansjos
Ingredienser:
3 egg 25 g ansjos, ikke bein medregnet 25 g majones, hjemmelaget
Kok eggene til plommen begynner å stivne, og server med ansjos og hjemmelaget majones. Mange er ikke klar over at man får en kjempegod majones ved å bruke smult i stedet for vanlige plantebaserte oljer. Smult, som er helt nøytralt på smak, smeltes forsiktig i en panne, før den brukes på vanlig måte i majonesoppskrifta. Husk at temperaturen på smultet ikke bør være over 50-60 grader før den brukes. Faren er at majonesen skiller seg. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
25 |
1 |
18 |
Fett |
48 |
1,9 |
79 |
Karbohydrater |
5 |
0,2 |
3 |
Julepølsesnadder
Ingredienser:
125 g julepølse, grovkvernet 50 g grønn paprika 50 g rødløk 30 g smør eller smult
Av og til kan det være greit å ty til kompromisser. Julepølse er ikke optimal mat, men samtidig heller ikke det verste. Skjær alle ingrediensene i terninger og fres det forholdsvis raskt i smøret. Andre fetere pølsevarianter kan også brukes. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
17 |
1 |
12 |
Fett |
50 |
3 |
81 |
Karbohydrater |
9 |
0,5 |
7 |
Syltesalat
Ingredienser:
100 sylte 150 g isbergsalat 50 g cherrytomater 50 g gul paprika 25 g olivenolje, økologisk og kaldpresset 25 g smør eller smult Salt og pepper
Det er ikke vanlig å bruke sylte i en salat, men mange vil finne denne retten god. Kutt sylten og paprika i terninger og bland med halve cherrytomater og revet salat. Smelt olivenolje og smult/smør i en liten panne og bruk som dressing. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
23 |
1 |
16 |
Fett |
50 |
2,1 |
79 |
Karbohydrater |
6 |
0,3 |
4 |
Sildetallerken
Ingredienser:
130 g sild 15 g syltede rødbeter 10 g flatbrød, gjerne hjemmelaget 30 g meierismør
Skjær silden i passe biter. Smør et tjukt smørlag på flatbrødet. Velbekomme. Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
23 |
1 |
17 |
Fett |
46 |
2,0 |
76 |
Karbohydrater |
9 |
0,4 |
7 |
Eksotisk svineribbe
Ingredienser:
200 g svineribbe, familieribbe, ikke regn bein 150 rosenkål 150 g blomkål 40 g steikefett (eller smør)
Krydre ribben rikelig med kanel og gurkemeie, sammen med salt og pepper, og la den ligge i kjøleskapet i 2-3 dager før den stekes. Ha i rosenkålen de siste 15-30 minuttene av steketida. Kok også blomkål mør i stekeovnen, bland i fett og kjør til pure med stavmikser. Server ribbe og blomkålpure sammen med halve rosenkål. Totalt 1 110 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
42 |
1 |
15 |
Fett |
100 |
2,4 |
81 |
Karbohydrater |
11 |
0,3 |
4 |
Innbakte lammekoteletter
Ingredienser:
200 g lammekoteletter, ikke regn bein 20 g speltmel, siktet Pepper og salt 100 g gulrøtter 150 g sjampinjong 20 g meierismør 1 dl kremfløte
Bland mel og krydder godt, og vend deretter fuktige lammekoteletter i blandingen til mesteparten er festet seg. Legg kotelettene på en plate og stek i ovnen. Siste 15-30 minuttene stekes gulrøtter i ringer sammen med kotelettene. Skjær sjampinjong i mindre biter og fres dem raskt opp i liten panne sammen med litt smør. Ha deretter i kremfløten og kok på svak varme til sausen tykner. I stedet for lammekoteletter kan du også bruke pinnekjøtt. Ovnsbakt pinnekjøtt er fantastisk godt. Totalt 1 100 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
90 |
1 |
17 |
Fett |
46 |
2,0 |
74 |
Karbohydrater |
25 |
0,5 |
9 |