Kategorier
Siste innlegg
Fikk hjelp av en livsveileder
Jon Henning Frost var utbrent etter mange års overarbeid. Ulrik Pedersen slet med selvmordstanker etter en tøff overgangsperiode. Redningen for begge ble livsveiledning.
Tekst Erika Ribu
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Jon Henning Frost (f. 1977) ble utbrent etter å ha jobbet for mye i mange år. Fra første arbeidsdag som ung begynte han å jobbe klokka syv om morgenen til halv to om natta. Slik fortsatte det i mange år, helt til kroppen sa ifra. Jon Henning fikk nesten ikke sove, hadde ofte migrene og opplevde ingen glede lenger. Han sov bare omkring 1½ time om natta, og resten av døgnet jobbet han eller var sammen med barna.
På den tiden var Jon Henning medeier i et stort selskap og kjente på et enormt press.
– Jeg jobber i en bransje hvor alle kjenner meg. Av frykt for ikke å skuffe noen turte jeg ikke å innrømme at noe var galt. I tillegg er jeg perfeksjonist og ønsker å prestere. Hvis jeg leverer dårligere enn perfekt, står jeg på til det blir bra nok, forteller han.
De nærmeste forsøkte å si at han var syk, men han hørte ikke på dem.
– Kona prøvde å fortelle meg at noe var galt, men jeg lyttet ikke til henne. I dag skulle jeg ønske at jeg hadde gjort det. Jeg forstod ikke alvoret før en bekjent konfronterte meg og sa jeg var helt svart i øynene og aldri glad lenger, forteller Jon Henning.
Livsveiledning
Livsveiledning (ofte kalt coaching) er en metode for å veilede og motivere gjennom samtaler, aktiv lytting og individuelt tilpassede råd. Teknikken benyttes innen lederutvikling og av profesjonelle veiledere som tilbyr tjenester til privatpersoner. De jobber ikke med sykdom eller diagnoser.1
Behøvde umiddelbar hjelp
Jon Henning gikk til legen 18. desember 2018 og ble sykemeldt for utbrenthet. Han fikk tilbud om å søke seg inn på et program via Helsenorge.no kalt ”Kom raskere tilbake”, men hadde ikke tid til å vente på hjelp. Derfor tok han kontakt med livsveilederen Finn Arne Sivertsen, som kunne møte ham allerede dagen etter. De møttes flere ganger i juleferien og gikk turer mens de pratet.
– Det tøffeste var å innrømme til Finn Arne at jeg var syk. Jeg har aldri vært syk i løpet av mine 25 år i arbeidslivet. Det føltes som om jeg måtte helt ned i kjelleren for deretter å bygge meg opp, sier han.
Jon Henning forteller at han har et snev av tvangslidelser, og behøvde hjelp til å bryte rutinemønstrene.
– Det som fungerte så bra med Finn Arne, var at vi jobbet med følelser og ikke med en bestemt metode. Finn Arne gjorde en innsats for å bli kjent med meg som person og deretter tilpasse veiledningen til meg. Han fikk meg til å tenke over hva jeg kunne gjøre annerledes, istedenfor å si det til meg. Vi analyserte situasjoner sammen, og han stilte meg spørsmål på en måte som gjorde at jeg kom fram til svarene selv. På den måten hjalp han meg å forstå meg selv slik at jeg kunne begynne å ta bedre valg, sier Jon Henning.
Finn Arne går turer i frisk luft med klientene sine. På den måten kan veiledningen føles mer naturlig, og det kan være lettere å åpne seg. Ofte tar Finn Arne opp de vanskeligste temaene når de er lengst unna bilen, slik at det ikke går å løpe fra problemet. Han gir også klientene hjemmelekser som de må gjøre mellom hver time. Finn Arne gir dem verktøy, men er tydelig på at om de skal ha framgang, må de gjøre jobben selv.
Det viktigste i livet
Jon Henning husker godt spørsmålet Finn Arne stilte om hvem som var den viktigste personen for ham.
– Jeg svarte kona og barna, men etter hvert forstod jeg at det var helt feil. Den viktigste personen er meg, for jeg klarer ikke å ta vare på dem hvis jeg ikke tar vare på meg selv først, sier Jon Henning.
Etter fire turer med Finn Arne begynte Jon Henning å føle seg bedre. De fortsatte med ukentlige turer, og etter fire måneder begynte Jon Henning gradvis å jobbe igjen. Etter seks måneder var han helt frisk. Nå sover han godt om natta og sier han aldri har hatt det så bra på alle områder i livet, med kona, barna og på fritiden. Han har også byttet jobb til en arbeidsplass med sunnere arbeidsverdier og jobber nå mer normale arbeidstider.
Nå har han forstått hva som egentlig er viktig i livet.
– Tidligere mente jeg at å ta vare på familien, betyr å ha god inntekt, fint hus, fin bil og god mat på bordet. Etter hvert forstod jeg at det ikke er nok hvis jeg ikke har det bra med meg selv. Fordi jeg kun hadde prioritert jobb og barna, hang ekteskapet i en tynn tråd. Mye av arbeidet med å bygge meg opp igjen handlet også med å jobbe med kommunikasjon i ekteskapet.
– Jeg skulle ønske jeg hadde gått på denne smellen tidligere, for da hadde jeg forstått bedre hvordan jeg skulle ta vare på meg selv og de rundt meg. Kanskje jeg kunne ha nytt livet mer enn å bare være på jobb i 25 år, avslutter Jon Henning Frost.
Ventetid
VG skrev 24. april 2021 at mange psykologer har 30 ukers ventetid. I artikkelen forteller avtalespesialist Henrik Riekeles Vik at bare i løpet av hans tre første måneder i jobben, økte ventetiden for behandling til et halvt år. Etterspørselen etter psykolog er mangedoblet og behandlingskapasiteten uendret, noe som gjør det vanskelig for mange å få innpass hos psykolog.2
Fra motorsport til en vanlig jobb
Ulrik Pedersen (f. 1993) fikk også hjelp av livsveilederen Finn Arne i en vanskelig periode i livet. Ulrik drev profesjonelt med motorsport til han var 23 år, da han begynte å få færre sponsorer og valgte å starte i en vanlig jobb. Å gå fra en jobb med mye adrenalin og reising til en mer vanlig hverdag, ble en vanskelig overgangsperiode for Ulrik.
– Jeg jobbet for faren min som murer og hadde hatt noen andre jobber mens jeg drev med motorsport. I overgangen til å finne meg en heltidsjobb begynte ting å gå dårlig psykisk, men jeg skjønte ikke at jeg burde gjøre noe med det. Jeg har alltid ment at hvis du sliter med hodet, må du bare ta deg sammen, sier Ulrik.
Han ble først sykemeldt fra jobben, deretter ble det slutt med kjæresten som han hadde vært sammen med i 6 år, og så ble han permittert fra jobben. Før samlivsbruddet forsøkte han to ulike psykologer en stund, men opplevde ingen effekt. Da mista han troen på at det fantes noen som kunne hjelpe ham og at det var mulig å bli bedre.
– Jeg var virkelig på bunn psykisk. I flere måneder satt jeg og gråt hver dag, og jeg ville ikke leve mer. Jeg sov kanskje en time om nettene, forteller Ulrik.
Som en venn
Han hadde hørt om Finn Arne gjennom treneren sin. Et år etter samlivsbruddet sendte Ulrik ham en melding og ba om hjelp. Den første timen gikk de tur to timer og pratet, og Ulrik kjente med en gang at det var riktig.
– Det fungerte veldig bra fra første stund, og jeg begynte å føle meg bedre ganske fort. Vi gikk ute i frisk luft, og det var som å gå å prate med en kamerat som ville at jeg skulle ha det bra. Jeg følte at vi var likestilte. Jeg likte også at Finn Arne var så direkte og turte å si hvordan ting egentlig var. Samtidig var han veldig vennlig, og det første han gjorde, var å gi meg en stor bamseklem. Jeg opplevde veiledningen hans som veldig menneskelig, sier Ulrik.
Etter bare en måned begynte Ulrik å føle seg bra igjen. De fortsatte med veiledning i fire måneder.
– Jeg gikk til Finn Arne på veldig riktig tidspunkt. Hvis jeg ikke hadde gått til ham, er jeg ikke sikker på om jeg hadde vært her i dag, sier han.
Omprogrammering
I dag jobber Ulrik på heltid og trives godt på jobben. Verktøyene han lærte hos Finn Arne, bruker han i hverdagen.
– Jeg jobber mye med å sende dårlige tanker vekk og å ta regelmessige pauser. I løpet av arbeidsdagen går jeg alltid tre små turer hver dag der jeg hører på musikk og puster. Etterpå er jeg klar til å jobbe igjen. Den livsfilosofien som Finn Arne lærte meg, tror jeg ligger programmert i underbevisstheten. Alt jeg har oppnådd i livet mitt i dag, bygger på de månedene jeg gikk hos Finn Arne, forteller Ulrik.
Ulrik mener at en av Finn Arnes styrker, er hans lange livserfaring og at han har opplevd mye vondt selv, som han åpent forteller klientene om. Han evner også å sette seg inn i ulike situasjoner og forstå hvordan han kan tilpasse veiledningen til hver enkelt.
– Psykologene brukte veldig lang tid på å kartlegge meg og barndommen min, og mange trenger nok det. Mitt problem handlet imidlertid kun om den vanskelige overgangen jeg befant meg i. Sammen med Finn Arne begynte jeg å jobbe direkte med det, og det var jo det jeg trengte, sier Ulrik.
Ulrik opplever fortsatt noen mørke stunder innimellom, men ser stort sett lyst på framtiden.
– Jeg snakket med Finn Arne for ikke så lenge siden også fordi jeg begynte å tulle psykisk igjen. Vi tok en time sammen, og etterpå var jeg på rett kjøl. Hvis det går ille, vet jeg at jeg kan ringe ham. Nå vet jeg at jeg alltid kan få rask hjelp hvis det skulle gå galt, avslutter Ulrik Pedersen.
Om veilederen
Finn Arne Sivertsen (f. 1966) er utdannet håndverker, har jobbet som kjøreinstruktør og vært daglig leder for en gullsmedforretning i 15 år. Til daglig er han mentaltrener og veileder for idrettsutøvere og andre.3 Når det gjelder hans formelle bakgrunn, har Sivertsen veilederutdanning (1990, Akasha-skolen), forretningsveilederutdanning (2004, EuroBusiness School) og lederutdanning (2017, Leadership by heart). Han jobber under det som kalles CBH-paraplyen (Coaching by heart).
Stort behov for hjelp
Egil Skaun er privatpraktiserende klinisk psykolog og er i utgangspunktet positiv til livsveiledning og andre former for støttende samtaler som fremmer utvikling og hjelp. Han mener at behovet for støtte og ønsket om selvutvikling antakeligvis er større enn det norske helsevesenet kan tilfredsstille. Det viktigste er at mennesker som ønsker støtte til selvutvikling, får det på et sted de selv opplever det som positivt, uten at liv og helse er i fare, fastslår Skaun.
– Det som virker for noen, virker ikke nødvendigvis for andre. Noen synes det fungerer å gå til en veileder, andre behøver å snakke med en psykiater eller psykolog, en sykepleier, en filosof eller en prest. Mennesker er forskjellige, og det avgjørende dreier seg i stor grad om hvem man klaffer med som person. Det gjelder å finne en man føler god kjemi med og jobber godt med. Det betyr ikke nødvendigvis at noen teknikker er bedre enn andre, det viktigste er jo at folk får hjelp, sier han.
Psykologen synes det er viktig at det finnes dokumentasjon om utdanning og erfaring hos den livsveilederen som skal være støttefunksjon for andres utvikling. Det gir tillit til at det er en grunnleggende kompetanse der man går.
– Psykologer har minst seks års utdanning og opptrening. Videre arbeider en psykolog under veiledning av en mer erfaren psykolog. Psykiatere har minst 14 års utdanning og trening. Jeg mener det er positivt når livsveiledere har en utdanning og opptrening å vise til, sier han.
Forstå sin rolle
Egil Skaun er positiv til livsveiledning, men mener at livsveiledere bør samarbeide med helsepersonell der det er nødvendig.
– Det som bekymrer meg, er hvis veiledere ikke har nok oversikt over sykdom og driver med prestasjonsutvikling og veiledning hos folk som er skikkelig syke. Som psykolog vet jeg for eksempel forskjell på stress, sorg eller depresjon, og jeg kan skille mellom ulike typer angst, som krever ulike behandlingsformer. Jeg vet noe om når mennesker strever med alvorlig realitetsbrist, og jeg vet når det er selvmordsfare inne i bildet.
Skaun samarbeider alltid med fastlege, slik at blodprøver og relevante undersøkelser gjennomføres tidlig i terapiforløpet for å avdekke eventuell kroppslig sykdom, siden det kan være årsak til livskriser.
– Det er viktig at en veileder ikke tar på seg helseansvaret hvis vedkommende ikke har nødvendig kompetanse, men henviser klienten til autorisert helsepersonell, avslutter Egil Skaun.
Om artikkelforfatteren
Kilder:
2 Spets K. Psykolog har 30 ukers ventetid: − Etterspørselen mangedoblet. VG 24.4.2021. https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/R9KbPA/psykolog-har-30-ukers-ventetid-etterspoerselen-mangedoblet