Kvalitetsvarer // Fast frakt kr. 69,- // Fri frakt over kr. 1200,- // Rask levering på lagerførte varer

Gluten og diabetes type 1

Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!

Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!


Et høyt gluteninntak hos gravide kvinner kan øke risikoen for at deres barn utvikler diabetes type 1. Dette kommer fram i en studie av danske helseregistre. Studien omfatter over 100 000 graviditeter hos over 90 000 kvinner. Av disse fylte vel 70 000 kvinner ut et standardisert skjema om sine matvaner i uke 25 av graviditeten. Gjennomsnittlig gluteninntak per dag var 13 g med en variasjon mellom 7 og 20 g. Etter en gjennomsnittlig oppfølgingstid på vel 15 år kunne forskerne undersøke hvorvidt forekomsten av diabetes type 1 hos barna hadde sammenheng med mors gluteninntak under graviditeten. Det viste seg at jo større gluteninntak kvinnene hadde hatt, desto større var risikoen for at barnet utviklet diabetes type 1. Kvinner med høyest gluteninntak hadde dobbelt så stor risiko for at barna utviklet diabetes som barn av dem med det laveste inntaket. Det gjenstår å foreta kontrollerte undersøkelser av hva gravide faktisk har spist under graviditeten før man endelig kan konkludere hvorvidt det faktisk foreligger en årsakssammenheng. IM

Kilde:

Antvorskov JC, Halldorsson TI, Josefsen K mfl.. Association between maternal gluten intake and type 1 diabetes in offspring: national prospective cohort study in Denmark. BMJ 2018; 362: k3547. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30232082

Del gjerne med dine venner
0
    0
    Din handlekurv
      Calculate Shipping
      Apply Coupon