Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Det holder ikke å sette den på lydløs

Det holder ikke å sette den på lydløs

Det er lett å være enig i at forstyrrelser fra smarttelefoner kan påvirke vår oppmerksomhet negativt. Hvis du ønsker å konsentrere deg og bruke hjernekraften optimalt på det du ellers skal fokusere på, hjelper det ikke bare å sette mobiltelefonen på lydløs og legge den med skjermen ned: Hvis vi skal unngå å få svekket vår kognitive kapasitet på bekostning av mulig aktivitet på smarttelefonen, må vi legge den fysisk fra oss et sted langt unna.

Forskere har i to eksperimenter funnet at bare å ha telefonen i nærheten, reduserer våre kognitive prestasjoner. En gruppe forsøkspersoner presterte mye bedre enn andre når de hadde telefonen i et annet rom. De gjorde det også bedre enn dem som hadde pakket ned sin avslåtte telefon i en veske eller lomme. Dette gjaldt selv om gruppa med telefoner i nærheten klarte å holde oppmerksomheten på det de drev med og unngå fristelsen til å sjekke telefonene for siste nytt. Selv om telefonen er skrudd av eller er lydløs, vil bare det faktum at den er tilgjengelig og i nærheten, stjele hjernekraft: Det krever nemlig hjernekraft å skulle passe på ikke å tenke på det som kunne skje på telefonen. Jo mer tilgjengelig telefonen er, desto mer påvirker det altså vår kognitive kapasitet. Og jo mer avhengig du er av telefonen i utgangspunktet, desto mer blir du påvirket av å ha den i nærheten når du skal gjøre noe annet.

Kilde:
Ward AF, Duke K, Gneezy A mfl. Brain drain: The mere presence of one’s own smartphone reduces available cognitive capacity. Journal of the Association for Consumer Research 2 2017;2: 140–54. http://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/691462

Legg igjen et svar