Omega-3-fettsyrer mot Rett syndrom
Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!
Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!
Det er rapportert økt oksidativt stress og oksidering av fettsyrer hos pasienter med den genetiske sykdommen Rett syndrom, en relativt sjelden utviklingsforstyrrelse i nervesystemet. Det finnes ingen anerkjent terapi for å forebygge sykdommen eller å stanse de ødeleggelsene i nervesystemet som skjer mens sykdommen utvikler seg. Siden omega-3-fettsyrer blant annet fungerer som antioksidanter med en rekke positive helseeffekter, testet italienske forskere slikt fett på kliniske symptomer og markører for oksidativt stress i de tidligste stadiene av sykdommen. Det ble trukket lodd om hvilken halvpart av 20 personer som i seks måneder skulle få daglig tilskudd av fiskefett, og hvem som ikke skulle få tilskudd (kontrollgruppa). Etter studieperioden hadde de som fikk fiskeolje, mildere symptomer og lavere verdier for markører for oksidativt stress. I kontrollgruppa fant man ingen endringer. Dette er første publiserte studie som finner at en kostholdsintervensjon kan hjelpe ved tidlige stadier av Rett syndrom. IM
Kilde:
De Felice C, Signorini C, Durand T mfl. Partial rescue of Rett syndrome by ?-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) oil. Genes & Nutrition 2012; 7: 447-58 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22399313