Skip to main content

Soyaoljens svøpe: For mye omega-6-fettsyrer

Soyaolje, den mest brukte oljen i USA, inneholder mer enn 50 prosent omega-6-fettsyrer og bare 7–10 prosent omega-3-fettsyrer, det vil si et forhold på minst 5:1 i favør av førstnevnte.

Forskere har beregnet at forholdstallet i fortidsmiljøet var omkring 1–2:1. I vår tid får vi i oss alt for mye omega-6-fettsyrer, noe som har mange negative konsekvenser. Overskuddet av omega-6-fettsyrer fører til at skadelige frie radikaler og aldehyder om man bruker soyaolje (men også mais- eller solsikkeolje) under behandling under høy temperatur.

Soyaolje påvirker hypotalamus og forstyrrer over 100 gener.

Flerumettet fett forbundet med uhelse

Studier kobler høyt inntak av flerumettet fett med kreft, mens mettet fett kan gi beskyttelse. Soyaolje påvirker hypotalamus og forstyrrer over 100 gener, inkludert de som regulerer kroppsvekt og hormonproduksjon. En studie fra 2015 viste at mus på en diett med mye soyaolje gikk opp i vekt, utviklet diabetes og leverproblemer.

For å unngå slike problemer kan man bruke tradisjonelle fettkilder som smør, smult, kokosolje og olivenolje og unngå bearbeidet mat. Dette er hovedinnholdet i en artikkel av Sally Fallon Morell fra Weston A. Price-stiftelsen på Mercola.com 23. mai.

LES OGSÅ  Er planteoljer skadelige?

Vår kommentar:

Stadig flere fagfolk blir opptatt av å redusere inntaket av linolsyre fra planteoljer som soya-, solsikke- og maisolje og bearbeidet mat der disse oljene brukes i produksjonen. Begrunnelsen er at studier viser at høyt inntak av omega-6-fettsyrer er helseskadelig. Det er tilrådelig å begrense inntaket av linolsyre for de fleste.

Helsemagasinet har hatt en rekke artikler om dette temaet det siste året. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Hvilke fettkilder er best – smør eller margarin?
Margarin og løgnene om «skadelig meierismør»
Er planteoljer skadelige?
Usunne produkter – inneholder solsikkeolje


Støtt det frie ord!

Du som støtter Helsemagasinet, støtter det frie ord. VI håper på din hjelp for å kunne sikre videre drift. Alle summer mottas med stor takk!  Her ser du vår Spleis.

Orangutang behandler sår selv med medisinplante / 2024 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner