Skip to main content

Takk for alt, Staffan Lindeberg

Den svenske legen Staffan Lindeberg (1950–2016), PhD, var en av verdens fremste forskere på steinalderkosthold og Darwinistisk medisin. Han tilførte vitenskapen på disse områdene tyngde og framdrift.

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Eirik Garnås     Foto Staffan Lindeberg

 

Jeg ble både sjokkert og trist da jeg fikk høre at Staffan Lindeberg har forlatt oss. Han sovnet inn rundt juletider 2016. Lindeberg var en av grunnleggerne av den evolusjonære helsebevegelsen. Jeg hadde aldri gleden av å møte ham, men kjenner godt til arbeidet han har gjort og hadde også noen korte e-post-korrespondanser med ham i løpet av årene.

Mitt inntrykk er at Lindeberg var en snill, elskverdig mann med sterk integritet. I motsetning til mange andre forskere og oppdagere var han ikke overbeskyttende overfor sitt arbeid. Jeg fikk inntrykk av at han ikke brydde seg stort om berømmelse og heder. Han virket mest opptatt av å styrke vitenskapen som bærer det evolusjonære ernæringskonseptet og bringe steinalderinspirerte kostprinsipper ut til et større publikum. Det var mindre viktig å bli kreditert og anerkjent for arbeidet han gjorde.


I 1989 tillot Lindeberg meg å fritt bruke og dele bildene han tok under hans visitt til Kitava, en øy i Papua Ny-Guinea. Da jeg spurte om jeg muligens kunne ta en PhD ved hans forskningsinstitutt, var han behjelpelig med å lage et oppsett for dette.

Lindeberg skal ha blitt diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen og var syk et par måneder før han sovnet inn i en alder av 66 år. La oss se på hvordan han levde og verdsette arbeidet han utførte.

En framragende
forsker har forlatt oss

Lindeberg var en framragende forsker og en av de første menneskene på denne kloden som innså at feltet Darwinistisk medisin/evolusjonsmedisin, som inkluderer evolusjonær ernæring, innehar en enorm kraft og styrke med potensial til å forandre det medisinske og ernæringsfaglige landskapet. Lindeberg hadde mange av egenskapene som karakteriserer en god forsker. Det skal særlig nevnes at han var smart og forsiktig. Han bygde gradvis sin kunnskapsbase via vitenskapen og kom ikke med bastante eller grandiose uttalelser vedrørende kosthold og helse.

LES OGSÅ  Gamle og nye kunnskaper om salt

Lindeberg er antakelig mest kjent for Kitava-studien, en svært viktig studie innenfor det evolusjonære helsefeltet som jeg har snakket mye om på min nettside www.Darwinian-Medicine.com. Det er derimot viktig å påpeke at hans arbeid ikke slutter der: det strekker seg langt utenfor Kitavas grenser.

Studier som har undersøkt helsetilstanden til ikke-vestlige, tradisjonelle befolkningsgrupper (f.eks. Kitava-studien) har tydelig vist at jegere og sankere og andre grupper som er forholdsvis upåvirket av moderne, vestlige livsstilsvaner, er slanke og generelt ved god helse.2,3,4 Dette er den ”naturlige” tilstanden til Homo sapiens. Det er den tilstanden som følger når vi mennesker lever i et miljø vi er godt tilpasset.

Denne typen observasjoner er konsistente i den forstand at det er god overenstemmelse mellom resultatene fra ulike studier på området. Resultatene fra Kitava-studien og andre liknende antropologiske studier har også en sterk evolusjonsbiologisk forankring. Til tross for dette er det en del som ikke lar seg overbevise om at vi kan lære mye om helse, kosthold og medisin ved å studere hvordan tradisjonelle befolkningsgrupper lever og spiser.

Mange leger, forskere og annet helsepersonell kan lite om evolusjonsbiologi og antropologi og baserer størstedelen av sin forståelse av medisin og helse på resultatene fra randomiserte, kontrollerte studier. De er lite tøyelige når det gjelder å endre mening med mindre de blir presentert resultater fra klinisk forskning. En del er til og med så sterkt limt fast til egne tanker og meninger at de ikke forandrer sitt tankesett nesten uansett hva slags informasjon de presenteres for.

Staffan Lindeberg visste dette. Han visste at de fleste forskere, ernæringsfysiologer og leger ikke ville ta den evolusjonære helsebevegelsen seriøst før en rekke randomiserte, kontrollerte studier på steinalderkost og darwinistisk medisin hadde blitt gjennomført. Han visste også at man skal være svært forsiktig med å trekke kausale konklusjoner fra Kitava-studien og andre, liknende studier. Slik jeg ser det, er det ingen tvil om at en av hovedårsakene til at menneskene som levde på Kitava i 1989 var så friske og slanke, er at de spiste svært sunt. Når det er sagt, spilte andre faktorer, inkludert soleksponering, genetikk og fysisk aktivitet, utvilsomt også en rolle. Sist men ikke minst, visste Lindeberg at studier måtte gjennomføres for å undersøke hvordan vestlige mennesker responderer når de skifter ut deres vestlige vaner med en plan for kosthold og livsstil basert på evolusjonære helseprinsipper.

LES OGSÅ  Fasiten først, takk!

Med dette i bakhodet satte han deretter i gang med å gjennomføre kliniske studier på steinalderkost og skrive vitenskapelige artikler som omhandlet ulike evolusjonære helsekonsepter. I løpet av de siste tiårene publiserte Lindeberg, ofte i samarbeid med andre evolusjonsforskere, en lang rekke artikler og kliniske studier i vitenskapelige tidsskrifter. Vi har i stor grad ham og hans forskningsgruppe ved Lund Universitet i Sverige å takke for at evolusjonært baserte kostprinsipper i dag er basert på et stødig fundament bestående av klinisk forskning.

helseogkropp.no - liposomale tilskudd fra zooki

Ved siden av å gjennomføre studier og skrive vitenskapelige artikler skrev Lindeberg også boka Maten och folksjukdomarna – ett evolutionsmedicinskt perspektiv i 2003,5 som kom ut på norsk et par år seinere med tittelen Mat – bedre helse med steinalderkost.6 Lindeberg reviderte og utvidet boka til en engelsk versjon med tittelen Food and Western disease: health and nutrition from an evolutionary perspective i 2010.2 Den engelske versjonen er derfor mer oppdatert og omfattende enn svensk og norsk versjon. Hvis du ikke allerede har lest denne boka, vil jeg absolutt anbefale å gjøre det. Sjekk også noen av de mest sentrale av Lindebergs artikler og studier om hans arbeid.7,8,9,10,11,12 Det foreligger også en del fine foredrag med ham på YouTube, i tilfelle du foretrekker lyd framfor tekst.

Kilder:

1.  Garnås E. Rest in peace, Staffan Lindeberg. Darwinian Medicine 4.1.2017. http://darwinian-medicine.com/rest-in-peace-staffan-lindeberg/

2.  Lindeberg S. Food and western disease: health and nutrition from an evolutionary perspective. West Sussex, UK: Wiley-Blackwell, 2010.

3.  Carrera-Bastos P, Fontes-Villalba M, O’Keefe JH mfl. The western diet and lifestyle and diseases of civilization. Research Reports in Clinical Cardiology 2011; 2: 15–35. https://www.dovepress.com/the-western-diet-and-lifestyle-and-diseases-of-civilization-peer-reviewed-article-RRCC

LES OGSÅ  Hva bør vi spise? – En pragmatisk, personlig tilnærming til steinalderkosthold

4.  Spreadbury I. Comparison with ancestral diets suggests dense acellular carbohydrates promote an inflammatory microbiota, and may be the primary dietary cause of leptin resistance and obesity. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy 2012; 5: 175–89. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22826636

5.  Lindeberg S. Maten och folksjukdomarna – ett evolutionsmedicinskt perspektiv. Lund: Studentlitteratur, 2003.

6.  Lindeberg S. Mat – bedre helse med steinalderkost. Oslo: Humanist Forlag, 2005.

7.  Eaton SB, Strassmann BI, Nesse RM mfl. Evolutionary health promotion. Preventive Medicine 2002; 34: 109–18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11817903

8.  Cordain L, Eaton SB, Sebastian A mfl. Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century. American Journal of Clinical Nutrition 2005; 81: 341–54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15699220

9.  Jönsson T, Granfeldt Y, Erlanson-Albertsson C mfl. A paleolithic diet is more satiating per calorie than a Mediterranean-like diet in individuals with ischemic heart disease. Nutrition & Metabolism 2010; 7: 85. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21118562

10.  Jönsson T, Olsson S, Ahrén B mfl. Agrarian diet and diseases of affluence — Do evolutionary novel dietary lectins cause leptin resistance? BMC Endocrine Disorders 2005; 5: 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16336696

11.  Lindeberg S. Dietary shifts and human health: cancer and cardiovascular disease in a sustainable world. Journal of Gastrointestinal Cancer 2012; 43: 8–12. https://link.springer.com/article/10.1007/s12029-011-9345-2

12.  Lindeberg S. Paleolithic diets as a model for prevention and treatment of Western disease. American Journal of Human Biology 2012; 24: 110–5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22262579

13.  Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M mfl. Acne vulgaris: A disease of western civilization. The Archives of Dermatology 2002; 138: 1584–90. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12472346

14.  Garnås E. (R)evolusjonsmedisin: Bevegelsen som kan omskape helsevesenet. VOF 2017; 8 (4): 80–1.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?