Skip to main content

WHO: Aspartam kan gi kreft

Denne uka kan du lese at det kunstige søtningsmiddelet aspartam kanskje er kreftframkallende. Videre tar vi opp dette:

Tekst Iver Mysterud Foto Alexander GreyUnsplash

  • Sjømat – fra laboratoriet til tallerkenen
  • Trenger vi å tenke nytt om psykisk helse?
  • Kan hunder forutse epileptiske anfall?
  • Plantekjemikalier motvirker solbrenthet
  • Bør man velge tubeost eller fast ost?
  • Klar konklusjon i studie: De fleste pasientene døde av koronavaksinen
  • Krigen mot de uvaksinerte var meningsløs
  • Mange får ikke erstatning etter bivirkninger av korona­vaksine
  • Tidligere Pfizer-ansatt anklages for innsidehandel under covid-19 medikamentforsøk
Fagredaktør Iver Mysterud
Iver Mysterud er fagredaktør i Helsemagasinet

Er aspartam kreftframkallende?

Verdens mest brukte og kontroversielle kunstige søtningsmiddel er beregnet til å bli merket som ”mulig kreftframkallende for mennesker” i juli av Verdens helseorganisasjons (WHO) kreftforskningsavdeling.

Dette skjer tiår etter at forskere først slo alarm om sukkererstatningens kreftframkallende egenskaper. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 30. juni.

Sjømat – fra laboratoriet til tallerkenen

Reguleringsmyndighetene i USA har nylig godkjent laboratorieprodusert kjøtt for salg. Det dreier seg om et kyllingprodukt som er produsert med utgangspunkt i dyreceller.
Hvordan produseres denne typen kjøtt?
Er det langt fram til man kan produsere sjømat på denne måten?
Representerer laboratorieprodusert fisk framtidens mat for mennesker? Dette blir tatt opp i en artikkel i The Epoch Times 22. juni.

LES OGSÅ  Brokkoli mot spredning av kreft

Trenger vi å tenke nytt om psykisk helse?

Det er fare for at den diagnostiske modellen hjelpeapparatet jobber ut fra i dag, hindrer folk i å få det bedre. Kanskje til og med skaper den mer uhelse. Derfor ønsker professor ved UiA, Tore Dag Bøe, og fagleder ved RVTS Sør, Heine Steinkopf, velkommen en alternativ metode for å møte folks livsutfordringer.

I en artikkel på Rvtssor.no 25. april diskuterer de det de kaller Makt-trussel-mening-rammeverket. ­Dette oppfordrer til å utforske og forstå menneskers emosjonelle smerte, fortvilelse, uvanlige opplevelser og problematiske væremåter uten de diagnostiske brillene.

Behandlerne går enkelt forklart fra å spørre ”Hva er galt med deg?” til å spørre ”Hva har skjedd med deg?”

Kan hunder forutse epileptiske anfall?

Ja, ifølge den britiske biologen Rupert Sheldrake (f. 1942) finnes en rekke eksempler på dette. Han har samlet slike observasjoner i en database. Når en hund markerer at eieren vil få et anfall, får eieren tid til å sette eller legge seg ned og eventuelt ta andre forholdsregler. Det er også vist at enkelte hunder kan markere hvis eieren har lavt blodsukkernivå. Noen hunder kan også bidra til å diagnostisere kreft. Temaet er tatt opp i et blogginnlegg av helsejournalist og fagbokforfatter Lynne McTaggart 30. juni.

Plantekjemikalier motvirker solbrenthet

Ikke overraskende er solbrenthet en av de vanligste ferieklagene. 46 prosent av de som reiser utenfor Storbritannia og 30 prosent av de som ferierer hjemme, blir solbrente ifølge en undersøkelse utført av British Association of Dermatologists.

En gruppe plantemolekyler kalt antocyanidiner, som finnes i blåbær, røde druer og bjørnebær, kan redusere de smertefulle symptomene på solbrenthet. Antioksidanter som disse og vitamin C kan bidra til å nøytralisere noen av de frie radikalene som genereres av UV-lys og beskytter også kollagen i huden, noe som reduserer solaldring.

LES OGSÅ  Britisk lege og forsker har anmeldt mediehus for ærekrenkelse om statiner

Dette er tema for en artikkel på Express.co.uk 15. juni. Vi kan legge til at karotenoider også virker beskyttende.

Bør man velge tubeost eller fast ost?

Fast ost, ifølge Guro Høgberg på Hemali.no 7. juli. Hun mener den reneste osten er den man skjærer med høvel. Les hennes begrunnelse for dette ved å sammenlikne Kavli skinkeost med Norvegia.

Klar konklusjon i studie: De fleste pasientene døde av koronavaksinen

Den amerikanske legen Peter McCullough og kollegaer gjennomgikk 325 obduksjonsrapporter og fant totalt 240 dødsfall (74 %), som på uavhengig grunnlag ble bedømt til å være koblet til koronavaksinasjon.

De fleste dødsfallene skjedde innen en uke fra siste vaksinering, og det hyppigst rammede organsystemet var hjerte- og karsystemet (53 %). Den nye artikkelen er lagt ut på Zenodo.org 6. juli og er derfor formelt ikke publisert ennå. Saken ble omtalt på Steigan.no 11. juli.

Krigen mot de uvaksinerte var meningsløs

Dette tas opp i et oversatt innlegg fra engelsk på Derimot.no 27. juni. Det avsluttes slik: ”Så om det noen gang igjen blir innført vaksinasjonskrav mot COVID eller andre sykdommer eller virus, vil forhåpentligvis flere av oss være våkne og se den framvoksende autoritarismen, som ikke bryr seg om vår velferd, men om mer makt og kontroll. Krigen mot de uvaksinerte er tapt, og det bør vi alle være veldig takknemlig for.”

Mange får ikke erstatning etter bivirkninger av korona­vaksine

To av tre som har søkt erstatning etter bivirkninger av koronavaksinen, får avslag. Det viser halvårstallene til Norsk pasientskadeerstatning. Dette kommer fram i en artikkel på Nrk.no 3. juli.

LES OGSÅ  Progesteron og østrogen

Tidligere Pfizer-ansatt anklages for innsidehandel under covid-19 medikamentforsøk

Justisdepartementet har anklaget en tidligere Pfizer-ansatt og hans venn og forretningspartner for å delta i en innsidehandelsordning basert på konfidensiell informasjon om resultatene av kliniske studier av et medikament som brukes til å behandle covid-19. Aktor i New York har anklaget 44 år gamle Amit Dagar fra Hillsborough, New Jersey, for å ha kjøpt aksjeopsjoner i Pfizer etter å ha fått vite at covid-19-medikamentet Paxlovid virket positivt en dag før resultatene av medikamentforsøket ble offentliggjort. Dette kommer fram i en artikkel i The Epoch Times 3. juli.

God helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner