Skip to main content

– Unyansert i Aftenposten om vegetar

Helsemagasinets redaktør Poleszynski (over) reagerer på påstander fra Erik Arnesen ved UiO om vegetar kontra kjøtt i Aftenposten 7. juli.

Tekst Dag Viljen Poleszynski, dr.philos./ansv. red. Helsemagasinet

Vegetarianeren Erik Arnesen har et unyansert syn på vegetarkost. De fleste studier som hevder å finne
negativ sammenheng med inntak av kjøtt i enhver form, oppfyller ingen av de åtte kriteriene som forskeren Bradford Hill påpekte at måtte oppfylles, dersom en assosiasjon skulle vise årsak-virkning.

Spørsmålet fra en leser lød om vegetarprodukter som veggiburgere, veggisnitsler og tofu virkelig er sunt og miljøvennlig. Leseren spør også om slikt er ultraprosessert mat. Jeg reagerer på blant annet disse uttalelsene fra Arnesen:

» Vegetariske kjøtterstatninger bruker proteiner fra belgvekster, som regel soyabønner eller erter. Som proteinkilde kan slike produkter derfor være gode alternativer, selv om de har et noe lavere proteininnhold enn kjøtt.
Mengden fett i vegetarburgere varierer, men er vanligvis litt lavere enn i kjøttbaserte. Belgvekster har naturlig lite mettet fett, men enkelte kjøtterstatninger kan ha mye fordi de er tilsatt kokosfett. Det er en ikke anbefalt fettkilde.

LES OGSÅ  Skadelige kostholdsråd

Noen vegetarprodukter har imidlertid mindre mettet fett enn produkter av storfekjøtt (kjøttdeig og entrecôte har rundt 6–7 prosent mettet fett). Det kan være gunstig å velge produkter som inneholder raps- eller solsikkeolje i stedet.»

Ikke dokumentert at mettet fett er skadelig

Det er riktig at belgvekster kombinert med kornprodukter kan gi nok protein, men ikke et poeng at de inneholder lite fett. Ingen studier har dokumentert at mettet fett er skadelig. Derimot er det godt dokumentert at syntetiske transfettsyrer kan bidra til sykdom, men de ble først fjernet
fra margariner for et par tiår siden.

Kokosfett har vært brukt i årtusener av folkegrupper i Stillehavet og land i varme strøk uten å ha vært vist å være helseskadelig.

Opprettholder uvitenskapelige råd

Arnesen er opptatt av fett og ledet en statlig utredning som ikke fant gode studier som viste at
mettet fett var skadelig <Kostråd om fett – en oppdatering og vurdering av kunnskapsgrunnlaget.
NRE, IS-2625 utgitt 05/17>. Utredningen opprettholdt likevel anbefalingen om å kutte ned på
matvarer med mye mettet fett «for sikkerhets skyld».

Ellers oppgir Arnesen at kjøtt fra levende dyr inneholder mer næringsstoffer enn plantebaserte
kjøttimitasjoner. Kjøtt inneholder omkring 20 næringsstoffer som ikke finnes i planter, og disse må
eventuelt tilsettes kjøttimitasjoner, dersom de skal tilføre hele spekteret av næringsstoffer.

Myten om «farlig kolesterol»

Arnesen gjentar mantraet om «det farlige kolesterolet» (for hjertesykdom), som er vist ikke å
forårsake hjerte- og karsykdom i en rekke studier. Les Erik og Sofie Hexebergs utmerkede bok om
temaet: Nytt blikk på kolesterol. Er vi blitt lurt? (Cappelen Damm, 2022)

LES OGSÅ  Mettet versus umettet fett

Helsemagasinet (vof.no) har publisert tallrike studier som tilbakeviser Arnesens påstander. Dessverre har det vist seg å være umulig å få noen av våre innvendinger på trykk i de største mediene.



Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner