Kategorier
Diabetesfri på lavkarbokosthold
En dame ringte og var bekymret for sin manns helse. Hos fastlegen hadde han fått behandling for diverse plager, men hun syntes at helsa hans bare ble verre. Vi avtalte en time kort tid etter dette.
Tekst Anne Karin Gjørtz
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Mannen hadde glimt i øyet og syntes at han hadde et greit liv. Jeg fortalte at hans kone var bekymret for ham og at han vel hadde diverse plager han fikk behandling mot:
- høyt blodtrykk
- diabetes type 2, som han fikk insulin for siden han ikke fikk normalt blodsukker bare ved hjelp av tabletter
- prostataproblemer med turer på toalettet flere ganger om natta
- ereksjonsproblemer
I tillegg hadde han så stor mage at det var vanskelig å knytte skoene og stadig tyngre å gå på tur. Jeg spurte om han var interessert i å bli kvitt noen av plagene og fikk til svar at legen hadde sagt at han måtte bruke medikamenter resten av livet. – Om jeg sier at vi kan gjøre noe med dette, er du da villig til å høre på meg? – Ja, var svaret.
Vi kartla hva mannen spiste og drakk og hans bevegelsesmønster. Da kona kom inn fra venteværelset, gikk vi gjennom endringer jeg mente var viktige for at livet skulle ta en annen retning.
Da samtalen var over, fortalte han at det jeg hadde bedt ham om å spise, hadde han ikke fått ”lov til” av legen på 10 år. Jeg la vekt på at han ikke måtte blande inn det han til da hadde spist (kaker, sjokolade, brød, potet, etc.) i den nye dietten. – Så sant jeg får spise alt det du nå har satt opp, skal ikke det by på noen problemer, svarte han.
Mannen kom tilbake etter cirka tre uker. Da var han lettere, og magen var tydelig mindre. Han så også mye bedre ut. Jeg spurte om hvordan det hadde gått med diabetesen og insulinbruken. Han fortalte at han hadde tatt insulin i fire dager etter at han var hos meg og endret kostholdet. Deretter hadde han kuttet det ut, og siden hadde han ikke tatt noe insulin. Mannen var storfornøyd. Siden vekta hadde gått noe ned, var det lettere å motivere seg til å gå på tur.
Vi hadde ny samtale etter cirka fire uker, og da var situasjonen drastisk bedret:
- Diabetesen var fremdeles under kontroll, og han hadde intet behov for insulin.
- Prostataproblemene var mindre, og han var nå oppe kun én gang om morgenen.
- Vekta var gått betydelig ned, og magen var mye mindre.
- Han gikk turer hver eneste dag.
Mannen ga uttrykk for at han generelt kjente seg mye friskere enn han hadde gjort på mange år. Han hadde alltid vært blid, men innrømmet at helsa til tider hadde tynget ham. Han var storfornøyd med kostendringen og gledet seg til en kontroll hos legen.
Fire måneder seinere ga legen uttrykk for at de nå endelig hadde fått kontroll over blodsukkeret og medisineringa. Pasienten spurte om målingene nå var ok. – Ja, sa legen, dette er bare helt supert. – Da kan jeg fortelle at jeg ikke har tatt insulin på fire måneder, opplyste pasienten.
Legen ristet på hodet og spurte hva mannen hadde gjort. Han ble ganske sjokkert, men ga uttrykk for at blodverdiene tilsa at han hadde det bra. Blodtrykket var lavere og krevde mindre medisinering, og han hadde ikke lenger diabetes. – Jeg kan ikke gå god for alt fettet du spiser, men kan heller ikke motsi det på grunn av de målbare forbedringene, kommenterte legen. Mannen ble sendt videre til diabetessykepleier som bekreftet alt legen hadde sagt: – Du trenger ikke komme til meg igjen, for blodsukkeret ditt er fantastisk. Også hun fikk vite hva mannen hadde gjort de foregående 4 månedene.
Kunden var strålende fornøyd og opplevde maten som kjempegod, noe han hadde savnet i mange år.
Om forfatteren
Anne Karin Gjørtz (f. 1955) er utdannet sykepleier fra Nasjonalforeningen i Ålesund 1980, soneterapeut og akupunktør og startet klinikken Alternativ Medisin Røa i Oslo for vel 27 år siden (www.amedisin.no). Åtte terapeuter er tilknyttet klinikken, hvor et viktig fokus er kosthold og ernæring. Gjørtz deltar i Kostreform for bedre helse (kostreform.no) for å være med og spre budskapet om at den enkelte kan hjelpe seg selv til en bedre hverdag ved å endre kostholdet.
Kontakttelefon: 22 73 27 70
E-post: anne.karin@amedisin.no