Skip to main content

Hva døde egentlig Atkins av?

I en stresset medieverden har mange journalister ikke tid til å sjekke fakta og kan derfor uforvarende komme til å spre rykter med lite hold i virkeligheten. En som ble utsatt for slik ryktespredning etter sin død, er pioneren i behandling med lavkarbokosthold, legen Robert C. Atkins.

Tekst Dag Viljen Poleszynski

Den 17. april 2003 døde den kjente ”lavkarbopioneren” Robert C. Atkins. Med New York Post som kilde meldte Aftenpostens økonomibilag 26. juni 20061 at ”Atkins går under hammeren”. Her ble det hevdet av ”gründer Robert Atkins døde av hjerteinfarkt i 2003”, samt at ”populariteten til lavkarbodietter” har sunket dramatisk. Begge deler er galt.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Et hardnakket rykte som fortsatt verserer, er at Atkins var overvektig og at han ble offer for sine egne kostholdsråd. Men Robert C. Atkins døde ikke av hjerteinfarkt. Han døde som følge av et hardt slag mot hodet da han traff fortauskanten etter å ha sklidd på isen i New York.

Før Atkins falt på isen, hadde han både normal kroppsvekt og hjertefunksjon. En gang hadde vi en lang prat i bassenget til et konferansehotell på Madeira hvor han holdt foredrag. Han var absolutt ikke overvektig.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»En medisinsk pioner«]Robert Coleman Atkins ble født i Columbus, Ohio, 17. oktober 1930.5 Da han var 12 år gammel, flyttet familien til Dayton, Ohio, hvor faren drev flere restauranter. Han studerte først ved Universitetet i Michigan og tok deretter medisin ved Weill Cornell medisinske høyskole. Etter å ha tatt medisinsk eksamen i 1955 spesialiserte han seg i kardiologi og komplementær medisin og startet et kontor i New York i 1959.
Han oppdaget selv virkningene av lavkarbokosthold etter at kroppsvekta i 1963 hadde nådd 100 kg etter å ha levd på mye hurtigmat. Han fant en artikkel om lavkarbokosthold av Alfred W. Pennington i det amerikanske legetidsskriftet JAMA og fulgte nøye den dietten han beskrev. En vellykket vektnedgang førte til at han ble invitert til Tonight show på tv. Kostholdet hans ble senere kjent som ”Vogue-dietten” etter en reportasje der i magasinet Vogue i 1970.
Det store gjennombruddet kom i 1972, da han publiserte sin første bok, Dr. Atkins’ diet revolution, som ble solgt i millioner av eksemplarer. Han opprettet deretter Atkins’ senter for komplementær medisin på Manhattan med 87 ansatte på 1990-tallet. I 1998 stiftet han Atkins Nutritionals, som fremmet utbredelsen av lavkarbokosthold. Han skal ha tjent så mye som $100 millioner (kr 600 millioner) på virksomheten. Boka Dr. Atkins’ new diet revolution ble utgitt i 1992 og ble også en bestselger.6
Robert C. Atkins er en av de mest kjente pionerene som utforsket de helsemessige virkningene av å spise lite sukker, raffinerte melvarer og annen næringsfattig mat først på seg selv og senere på sine pasienter. Før hans død hadde Atkins-senteret behandlet 70.000 personer, hvorav tusenvis slet med overvekt og diabetes. Millioner av mennesker over hele verden lever fortsatt etter prinsipper som han populariserte i sine bøker, og populariteten til lavkarbodietter øker i mange land, inkludert i Norge.
I dag foreligger mer enn 2000 vitenskapelige artikler som støtter det Atkins arbeidet for,7 og ti tusenvis av positive pasienterfaringer er dokumentert av leger som Wolfgang Lutz, Richard Mackarness, Blake Donaldson og Jan Kwa?niewski. Her hjemme har flere leger i samme tradisjon hjulpet flere tusen til å legge om kostholdet, inkludert Fedon A. Lindberg, Stig A. Bruset, Torkel Andersen, Roald Strand og Sofie Hexeberg.[/gdlr_box_icon]


Den sanne historien

LES OGSÅ  Halvsannheter i reklame for farmasøytiske legemidler

På grunn av ryktene som verserte etter Atkins’ død, fant hans kone Veronica året etter at han døde ut at hun måtte skrive et dementi som ble gjengitt av USA Today.2 Her forteller hun at Atkins døde som følge av hodeskader han pådro seg 8. april 2003 og at journalen hans fastslo at dette var dødsårsaken.

Atkins mistet bevisstheten på veien til sykehuset og ble liggende i koma til han døde. Ved innlegging veide han ifølge legene omkring 195 pund eller nesten 88 kg, og med en høyde på ca. 184 cm hadde han en kroppsmasseindeks på 26. Dette er ikke akkurat tegn på fedme.

Mens Atkins lå i koma, sviktet flere organer, og fordi han hele tiden fikk væske intravenøst, akkumulerte han vann og veide 258 pund (116 kg) da han døde. Dødsårsaken var indre blødninger i hodet, og legene fulgte hans tidligere ønske om ikke å bli holdt kunstig i live dersom han skulle komme i en situasjon hvor gjenoppliving ikke var mulig. Da de koblet ham fra maskinene, sovnet han stille inn.

Tyveri av journaler

Noen av Atkins’ kritikere fikk på ulovlig vis tak i journalen hans og spredte konfidensielle, private opplysninger fra New Yorks kontor for medisinske undersøkelser til pressen. Disse sendte videre rykter om at Atkins var overvektig da han døde og at dødsårsaken var hjerteinfarkt.

Det korrekte var at Atkins hadde akkumulert så mye vann de siste 10 dagene av sitt liv at han omtrent var tilbake der han var før han begynte å spise lavkarbodiett. Dessuten var det riktig at han tidligere hadde hatt et tilfelle av hjertestans, men det hadde ikke noe som helst med kostholdet å gjøre.

LES OGSÅ  Brød og sirkus til folket – mediene støtter status quo

Kardiomyopati

Året før han døde, i april 2002, da Atkins ventet på å bli servert frokost på en restaurant på Manhattan, opplevde han et tilfelle av hjertestans. Han kom raskt til bevissthet med hjelp av en kollega og ble kjørt til nærmeste akuttsykehus.3

Etter hendelsen ble Atkins intervjuet av CNN og fortalte at han var blitt undersøkt på alle bauger og kanter. Bakgrunnen for hjertesvikten var at Atkins led av kardiomyopati, en tilstand hvor hjertets evne til å pumpe blod er redusert på grunn av forstørrelse, fortykning eller tilstivning av hjertemuskelen.

Årsaken til hjertelidelsen var trolig at han i 2000 fikk en alvorlig virusinfeksjon som hadde spredt seg til hjertet. Da sykdommen ble konstatert, undersøkte legene blodårene i hjertet og fant at de var rene uten noen blokkeringer. Legene uttalte også at Atkins hjerte- og karsystem var usedvanlig friskt.


En umiddelbar årsak til at hjertesvikten fant sted april 2002, kan ha vært det usedvanlig varme været i New York med temperaturer opp mot 32 grader. Atkins fortalte i intervjuet at legene hadde undersøkt om noen av hans blodårer var tilstoppet, men at de ikke fant noe som tydet på dette.

Clyde Yance, en hjertespesialist ved det medisinske senteret ved Universitetet i Texas, Dallas, uttalte at ”til tross for den åpenbare ironien, mener jeg at det ikke finnes noen som helst sammenheng mellom hjertesvikten og den tilnærmingen til helse som han [Atkins] har popularisert”.

Hendelsen var offentlig kjent og godt dokumentert. Atkins snakket selv om sin tilstand og hjertestansen på tv-programmet Larry King Live. Selv om hjertet ble noe dårligere og legene fant en blodåre som var litt gjengrodd mens han lå på sykehuset, var det ingen ting som tydet på at han senere fikk et infarkt.

Atkins’ leger forsikret da også Veronica Atkins om at hans helseproblemer ikke hadde noe som helst å gjøre med det kostholdet han forfektet.

Manglende vilje til dementi

Selv etter flere år florerer ryktene om at Atkins døde ”av sin egen diett”. En gruppe som sprer slike rykter, er Legekomiteen for ansvarlig medisin (PCRM) og deres vegetariske meningsfeller. Så seint som i mars 2007 publiserte Newsweek en meningsytring av den kjente legen Dean Ornish med samme feilinformasjon, men denne påstanden ble senere trukket tilbake av magasinet.4 Undertegnede sendte umiddelbart etter at Aftenposten i 2006 hadde gjentatt de gale opplysningene om årsaken til Atkins’ død et leserbrev, men dette ble refusert og kom aldri på trykk.

LES OGSÅ  NRK Forbrukerinspektørenes kokosbløff…

Bøker av Atkins på norsk
– Atkins RC. Dr. Atkins nye slankerevolusjon. Oslo: Forlaget WEM 3, 2001.
– Atkins RC. Stopp aldringsprosessen. Oslo: Forlaget WEM 3, 2001.
– Atkins RC. Dr. Atkins naturlig helse for livet. Oslo: Forlaget WEM 3, 2003.
-Atkins RC. Atkins for livet: Det komplette programmet for kontrollert inntak av karbohydrater for livsvarig vektkontroll og god helse. Oslo: Pantagruel Forlag, 2003.
– Atkins RC. Dr. Atkins nye slankerevolusjon. Oslo: Pantagruel Forlag, 2004.
– Atkins RC, Atkins V. Dr. Atkins’ nye slankerevolusjon: kokeboken: lettlagd og herlig mat på 30 minutter eller mindre. Oslo: Pantagruel Forlag, 2004.
– Atkins RD. Dr. Atkins slankejournalen: veileder til ditt nye jeg. Oslo: Pantagruel Forlag, 2004.
Originalbøker:
– Atkins RC. The essential Atkins for life kit: The next level plan. New York: Macmillan, 2003.
– Atkins RC. Dr. Atkins’ diet planner. New York: M. Evans and Company, 2003 | Vermilion, 2003.
– Atkins RC. Atkins for Life: The next level. New York: St. Martin’s Press, 2003.
– Atkins RC. Dr. Atkins’ new diet revolution. New York: Avon Books, 2002. | Vermilion, 2003.
-Atkins RC. Dr. Atkins’ new diet revolution. New York: M. Evans and Company, 2002
– Atkins RC. Dr. Atkins’ age-defying diet. New York: St. Martin’s Press, 2001, 2002.
– Atkins RC. Dr. Atkins’ Vita-Nutrient solution: Nature’s answers to drugs. New York: Simon and Schuster, 1997.
– Atkins RC. Dr. Atkins’ quick & easy new diet cookbook. New York: Simon and Schuster, 1997.
– Atkins RC. Dr. Atkins’ new carbohydrate gram counter. New York: M. Evans and Company, 1996.
– Atkins RC, Gare F. Dr. Atkins’ new diet cookbook. New York: M. Evans and Company, 1994 | Vermilion, 2003.
– Atkins RC. Dr. Atkins’ new diet revolution. New York: M. Evans and Company, 1992.
– Atkins RC. Dr. Atkins’ health revolution. New York: Houghton Mifflin, 1988.
– Atkins RC. Dr. Atkins’ nutrition breakthrough. New York: Bantam, 1981.
-Atkins RC. Dr. Atkins’ super energy diet cookbook. New York: Signet, 1978.
– Atkins RC. Dr. Atkins’ super energy diet. New York: Bantam, 1978.
– Atkins RC. Dr. Atkins’ diet cookbook. New York: Bantam, 1974.
– Atkins RC. Dr. Atkins’ diet revolution. New York: Bantam, 1972.

Kilder:

1. http://eavis.aftenposten.no/aftenposten/81924/archive/demo/?page=95&query=Robert+Atkins

2. www.usatoday.com/news/health/2004-02-10-atkins-statements_x.htm

Posted 2/10/2004.

3.  http://archives.cnn.com/2002/HEALTH/diet.fitness/04/25/atkins.diet/index.html

4.  Dolson L. How did Atkins die? The truth about Atkins’ death. Se http://lowcarbdiets.about.com/od/atkinsdiet/a/dratkinsdeath.htm

5.  Se http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_C._Atkins

6.  Se note 5 ovenfor.

7.  Se www.carbohydratescankill.com


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner