Skip to main content

Kolesterol

Jeg er 57 år gammel og har de siste 10 årene hatt stadig økning i totalkolesterol og for høyt nivå av LDL (totalt koles-teronivå er nå over 8 mmol/L). Jeg er ikke familært disponert, men bestefar hadde infarkt som 60-åring. Hans sønn fikk slag ved 67 med kolesterolnivå på 9 mmol/L. Det er lite jeg kan endre i kosthold. Jeg lager ren mat fra bunnen av – lavkarbokosthold.

Jeg har lest Dag Viljen Poleszyn-skis artikler i Helsemagasinet og hans etterord i boka om koles-
terol av Malcolm Kendrick (Det
store kolesterolbedraget, Lille Måne AS, 2008). En lege beroli-get meg for mange år siden med at kolesterolnivået mitt ikke var farlig. Det er litt skummelt å slå seg til ro med det når alle andre institusjoner sier det motsatte, noe som ikke er forandret særlig siden boka kom ut.

Anbefaler dere å ta store doser C-vitamin og tilskudd av lysin som behandling? Vil det i såfall merkes på kolesterolmålinger?

Har dere eventuelt noen andre råd? Fastlegen er tilhenger av statiner. Bekymret kvinne

VOF: Siden kolesterol ikke er årsak til hjertesykdom, er det liten grunn til å være engstelig. Det er heller intet poeng i å senke kolesterolnivået, ei heller å ta statiner for en som aldri har vært hjertesyk. Studier viser at voksne kvinner lever lengre med høyt enn lavt kolesterolnivå.

LDL-kolesterol kan bestå av små, tette partikler og store, lette. Hvis man lever på lavkarbo, er nivået av de små normalt svært lavt. Noen mener at de små, tette partiklene er skadelige, men karbohydrater/sukker er mye mer skadelig enn noe annet og gjør at triglyseridnivået blir høyt.

Store doser vitamin C, L-karnitin, ribose, Q10 og tilskudd av mag-nesium pluss eventuelt lysin/hydroksyprolin kan være gunstig å ta uansett (Linus Paulings “hjerteformel”), men du trenger neppe ”behandling” for høyt kolesterol.

Statiner ser vi ingen grunn til å ta; de små effektene det har på tidligere infarktpasienter, skyldes virkningen som antioksidant og at statiner demper inflammasjon (ikke-bakteriell betennelse). Dette gjør imidlertid vitamin C uansett mer effektivt. Imotsetning til vitamin C har statiner en rekke bivirkninger, hvilket er godt dokumentert i boka til Paul J. Rosch (red.) Fat and cholesterol don´t cause heart attacks. And statins are not the solution (Columbus Publishing, Ltd., 2016).

LES OGSÅ  Kolesterol, venn eller fiende?

Hvorvidt du har andre mangler eller problemer, vet jeg ikke, men mer relevante indikatorer på mulige problemer er mikro-CRP (en indikator på betennelse), glykosylert hemoglobin (HbA1c), homocystein og blodets konsen-trasjon av triglyserider, som til sammen sier mye mer enn blodets kolesterolnivå for risikoen for å rammes av hjerte- og karsykdom. DVP


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner