Skip to main content

Lavt stoffskifte: Medikamentfri etter 17 år med hormonterapi

Et halvt år etter ha født barn sitt første barn høsten 1998 fikk Liv Irene Halvorsen (f. 1966) diagnosen lavt stoffskifte. Da hadde hun lagt på seg 15 kg på relativt kort tid og led av fødselsdepresjon. Hun hadde ingen tiltakslyst og klarte knapt nok å komme seg gjennom hverdagen. Etter 17 år på syntetiske skjoldkjertelhormoner er hun nå medikamentfri etter å ha fulgt en årsaksrettet terapi.

Tekst Birthe Storaker Foto Privat 

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Liv Irene fikk våren 1999 diagnosen lavt stoffskifte og ble satt på tyroksin/T4 (Levaxin) og trijodtyronin/T3 (Liothyronin). Hun fortsatte å ta disse tablettene de neste 17 årene og vekslet i perioder mellom for lavt og for høyt stoffskifte. I perioder med graviditet ble stoffskiftet høyere. – Under graviditet mobiliseres blant annet kroppens jernlagre til blodet, siden jern er nødvendig for å sikre fosterets vekst, forteller Liv Irene. Transportproteinet ceruloplasmin, den viktigste kobbertransportøren i blodet, bidrar til å mobilisere jern fra leveren, en mekanisme som ofte fungerer mer effektivt under graviditeten. Ceruloplasmin spiller derfor også en viktig rolle i omsetningen av jern i kroppen.1

Møtte veggen

Etter å ha blitt satt under et stort press hos min daværende arbeidsgiver ”møtte jeg veggen” i januar 2016, forteller Liv Irene. I slutten av april fikk hun påvist enda lavere stoffskifte, noe som medførte at legen ville øke dosene av Levaxin og Liothyronin. Liv Irene hadde på det tidspunktet begynt å lese om naturlige skjoldkjertelpreparater fra svin, inkludert Thyroid Erfa,2 som inneholder både T4, T3, T2, T1 og T0 – altså tyroksin, trijodtyronin og deres forløpere. Hun ba derfor legen om å få prøve dette. Jeg startet på Thyroid Erfa 1. juni 2016 og opplevde bedring, men kom fortsatt ikke i mål, forteller Liv Irene videre. Hun fikk mer energi og mindre smerter, men klarte fortsatt ikke mer enn det mest nødvendige når arbeidsdagen var over. Dette hadde hun savnet helt siden hun startet med medikamenter. Hun følte ingen glede, og alt gikk på autopilot. Liv Irene mente det måtte finnes noe som kunne få energien opp på et normalt nivå. Hun søkte på nettet og snakket med andre i samme situasjon. Felles for alle var at de ikke hadde fått tilstrekkelig hjelp av leger. 

LES OGSÅ  En viktig stiftelse

Magnesiumprotokollen

Etter lengre tids leting fikk Liv Irene tips av en god venninne om å lese om ”magnesiumprotokollen”,3 som ble utformet i 2013 av Morley Robbins4 (f. 1952). Han hadde arbeidet med sykehusledelse i 32 år og utviklet etter hvert en “frossen skulder”. Det betød at han ikke klarte å løfte høyre arm, og fastlegen anbefalte kirurgi som eneste mulighet til å bli frisk. Morley fant imidlertid ut at magnesiummangel kunne gjøre at kroppen kom i ubalanse, men hverken legen eller helsevesenet pleide å undersøke pasientenes magnesiumstatus. Ved for lite magnesium lagret kroppen jern og fikk for mye ubundet kobber i blodet. Dette skyldtes for lav produksjon av transportproteinet ceruloplasmin, noe som førte til oksidativt stress, noe som igjen kunne skyldes mangel på magnesium. 


Hovedprinsippet for protokollen er derfor å øke cellenes magnesiuminnhold for å øke produksjon av ceruloplasmin og redusere oksidativt stress. Jern kan lagre seg i alle organer og vev ved mangel på ceruloplasmin. For mye ubundet kobber kan dessuten føre til blant annet østrogendominans og enda mer oksidativt stress. I 2009 kom han over Carolyn Deans bok om magnesium5 og forsto at dette var et nøkkelmineral, og i 2012 grunnla Morley en gruppe for å utbre betydningen av magnesium6 (Magnesium Advocacy Group, MAG). Gruppa følges nå av mer enn 100 000 personer på Facebook.

Etter at Liv Irene konfererte med en som kunne mye om mineraler og vitaminer i kroppen, startet hun i august 2016 å spise tradisjonskost (se avsnittet om kosthold og tilskudd), Hun opplevde såpass stor bedring med kostendringen at hun begynte å trappe ned på medikamentene i januar 2017. 

Liv Irene ble tipset av sin venninne om MAG på Facebook og meldte seg inn der. Hun startet på magnesiumprotokollen i mars-april 2017. Jeg opplevde relativt rask bedring ved å følge protokollen i faser etter først å ha startet med en blanding av salt, bikarbonat og ferskpresset appelsinjuice for å bedre binyrefunksjonen.7

LES OGSÅ  ”Farlige” kosttilskudd og dypstruktur

Seint en kveld i april 2016 tok jeg mot til meg og ringte Morley Robbins, forteller Liv Irene. Vi hadde en hyggelig prat. Jeg takket ham for protokollen og fortalte om mine erfaringer, og etter en tid på full protokoll og nedtrapping av T4/T3 sluttet jeg helt med pillene. Dette skjedde 1. juni 2017, forteller Liv Irene videre.  Hun tok blodprøver i oktober 2017 og målte serumverdien av ferritin (lagerjern), som hadde økt fra 99 til 126 µg/L. Årsaken til økningen var at lagerjern var blitt avgitt til blodet. Liv Irene begynte da å tappe seg selv for 300 ml blod omtrent hver 6. uke i et år, noe som førte til ferritinnivået kom ned på bare 9 µg/L, et nivå som tradisjonelt oppfattes å indikere jernmangel. Etter 1½ år på protokollen har hun imidlertid fått tilbake den energien hun hadde savnet og kan nå jobbe en hel dag uten at å bli sliten. Liv Irene går turer i fjellet og på ski og kan gå fire timer på truger etter endt arbeidsdag uten problemer. 

For lettere å forstå min egen sykdom gjennomførte jeg i 2017 et fire måneders kurs hos Morley Robbins. Jeg snakket også flere ganger med ham på telefonen og tok da opp noen av symptomene jeg hadde. Blant annet måtte jeg svært ofte på toalettet grunnet ubalanse i binyrene, forteller Liv Irene. 

– Ved fødsel og stress mister man mineraler, noe som kan føre til lavere stoffskifte.

Kosthold og tilskudd

Hun følger stort sett tradisjonskost, spiser ikke mye grønnsaker, men lager mat fra grunnen. Tradisjonskosten inkluderer for eksempel kraftsuppe, upasteuriserte melkeprodukter og økologiske grønnsaker. Den inkluderer mat med høy næringsverdi, som spekemat, kjøtt, villfanget fisk, skalldyr, egg, naturlig mettet fett (upasteurisert smør og uraffinert kokosolje), langtidskokt kraft, upasteuriserte oster og fermenterte grønnsaker.


Tilskudd av vitamin D har ikke Liv Irene brukt på over tre år, siden hun inntar matvarer som inneholder rikelig av vitaminet. Mangel på vitamin D kan også være et signal om at cellene mangler magnesium. Mange opplever bedring med tilskudd av vitamin D, men symptomene blir borte kun ved å ta lettopptakelig magnesium uten samtidig å ta store doser askorbinsyre, mener Liv Irene. [Høyest opptak får man fra ionisert magnesium, som Helsemagasinet tilbyr i nettbutikken, red.anm.]

LES OGSÅ  Hva er best? Naturlige eller syntetiske kosttilskudd?

Hvem har nytte av magnesiumprotokollen?

Målgruppa inkluderer de fleste av oss, siden mange lever i en stresset hverdag og dessuten inntar mye kalsium via melk og melkeprodukter. Kalsium er en antagonist til magnesium og bidrar derfor til magnesiummangel. Ferdigvarer inneholder også tilsetningsstoffer som ikke er bra for oss. Mange typer leverpostei, spekemat, kjøttpålegg og liknende inneholder ofte askorbinsyre som er med på å senke ceruloplasmin. Er det kanskje på tide at vi våkner fra vår stressede hverdag og krever at butikkene selger flere matvarer som vi ikke blir syke av? undres Liv Irene.

Vil lære andre om protokollen

På fritiden arbeider Liv Irene som moderator i Facebook-gruppa Magnesium Advocacy Group og driver Magnesiumprotokollen-Norge for å hjelpe folk til bedre helse. Hun ønsker å bidra til at andre blir kjent med protokollen ved å utbre informasjon om begge gruppene og holder foredrag og kurs om alternativer til syntetiske skjoldkjertelhormoner for å hjelpe folk i gang med endringer. Det er også viktig for henne å formidle at mat som er lagd fra bunnen, er av vesentlig betydning for å kunne holde oss friske. 

Om vårt intervjuobjekt
Liv Irene Halvorsen (f. 1966) vokste opp i Lillehammer, og i 1989 fullførte hun militær-tjenesten som en av de første kvinnene i Norge. Siden Liv Irene trivdes veldig godt på sjøen, reiste hun etter endt førstegangstjeneste verden rundt og jobbet på cruisebåter i 4 år før hun slo seg til ro her hjemme med mannen hun er gift med i dag.
Liv Irene driver nå med kurs og veiledning i protokollen i firmaet Bedre Helse og Kropp. I tillegg har hun nylig startet Mineralbutikken.com for å gjøre tilgangen på riktige tilskudd lettere for de som følger protokollen.

Kilder:

1. Frieden E, Hsieh HS. Ceruloplasmin: the copper transport protein with essential oxidase activity. Advances in Enzymology and Related Areas in Molecular Biology 1976; 44: 187-236. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/775938

2. http://thyroidea.no/stoffskiftesykdommer/hypotyreose/behandling-av-hypothereose/

3. https://therootcauseprotocol.com/about/

4. https://therootcauseprotocol.com/about/morley-robbins/

5. Dean C. The magnesium miracle. New York: Ballantine Books, ©2003, 2007, 2014, 2017.

6. GotMag.org

7. http://gotmag.org/the-adrenal-cocktail/


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner