Skip to main content

Mobilstråling og sædkvalitet

 

Flere studier har de siste tre årene funnet negative effekter av mobilstråling på sædkvalitet. En ny, østerriksk studie underbygger at denne koblingen kan være reell. Forskerne undersøkte 2110 menn som hadde besøkt en fruktbarhetsklinikk mellom 1993 og 2007. Pasienter som røykte eller drakk mye eller hadde forskjellige sykdomstilstander, ble utelatt fra studien.

Deltakerne ble delt i en gruppe som brukte mobiltelefon og en som ikke gjorde det. Hos mobilgruppa hadde 68 prosent av sædcellene en sykelig form (morfologi) mot 58 i kontrollgruppa. Mobilbrukerne hadde høyere nivåer av testosteron og lavere nivåer av luteiniserende hormon enn kontrollgruppa.

Imidlertid kan en rekke faktorer tenkes å ha påvirket resultatet. Disse ble det ikke tatt hensyn til i denne undersøkelsen, for eksempel stressnivået, hvor mye forsøkspersonene snakket i mobiltelefon eller i hvor stor grad de ble utsatt for stråling. Derfor trengs det flere studier før man kan avgjøre om dette dreier seg om en årsakssammenheng. Men dersom man velger å bruke en føre-var-strategi, er det en dårlig idé for menn å gå med mobiltelefonen i bukselomma, i hvert fall dersom de forsøker å bli fedre. IM

LES OGSÅ  Stråling – en oversett årsak til atferdsproblemer?

Kilder:

• Grønli KS. Tror mobil kan gi dårlig sæd. Forskning no 2011; 7. juni (www.forskning.no/artikler/2011/juni/290132).

• Gutschi T, Mohamad Al-Ali B, Shamloul R mfl. Impact of cell phone use on men’s semen parameters. Andrologia 2011 (online first).


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner