Skip to main content

Omega-3-fettsyrer mot migrene

Migrene er en av de vanligste nevrologiske sykdommene og rammer mer enn én milliard mennesker på verdensbasis. En ny, amerikansk studie har funnet at et kosthold rikt på omega-3-fettsyrer reduserer frekvensen av migrene sammenliknet med et kosthold med et gjennomsnittlig inntak av omega-3- og omega-6-fettsyrer. 

I studien ble det trukket lodd om hvilke tre grupper 182 deltakere skulle tilhøre. De hadde migrene fra 5–20 dager i måneden, og studien varte i 16 uker. To grupper hadde 1,5 gram mer omega-3-fettsyrer (DHA og EPA) i kostholdet, mens kontrollgruppa hadde vanlige nivåer av omega-3- og omega-6-fettsyrer (mindre enn 150 mg DHA og EPA per dag, 7 E% linolsyre). I én av testdiettene var omega-6-inntaket det samme som i kontrolldietten, mens den andre testdietten hadde redusert innhold av omega-6-fettsyrer (mindre enn 1,8 E% linolsyre). Endringene i kostholdet ble gjort ved å forandre innholdet av oljer, smør og proteinrike matvarer som fisk. 

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Frekvensen av hodepine ble redusert i begge testdiettene. De som spiste en diett med bare økt innhold av omega-3-fettsyrer, hadde i gjennomsnitt to hodepinedager færre i måneden enn kontrollgruppa. De som spiste mer omega-3-fettsyrer og mindre omega-6-fettsyrer, hadde fire færre hodepinedager. Deltakerne i begge omega-3-gruppene rapporterte om kortere og mindre alvorlig hodepine enn kontrollgruppa. I nye medikamentstudier er antall hodepinedager redusert med 2–2,5 dager i måneden. Tilskudd av omega-3-fettsyrer kan derfor være like bra eller bedre enn medikamenter. 

helseogkropp.no - lindre smerter

Det er tidligere vist at høyfett-/lavkarbokosthold effektivt kan redusere hodepine, men vi er ikke kjent med studier der andelen omega-3- og omega-6-fettsyrer er undersøkt nærmere. IM

LES OGSÅ  Omega-3-fettsyrer er fortsatt helsebringende

Kilder:

Burch R. Dietary omega 3 fatty acids for migraine. BMJ 2021; 374: n1535. https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1535

Ramsden CE, Zamora D, Faurot KR mfl. Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial. BMJ 2021; 374: n1448. https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1448


Bli abonnent!

Mest populær

2 utgaver + 2 velkomstgaver

Vipps
Faktura
  • Tilgang til over 3000 artikler om helse
  • Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
  • Abonnementsrabatt på utvalgte produkter i nettbutikken
  • 7 utgaver sendt hjem i posten per år
  • Velkomstgaver: Hormonskolen og Helsemagasinets oppskrifter del 1 tilsendt på e-post
Kun 98,- 
(Fornyes til 800 kr per år) Bestill nå
Mest populær

Digital tilgang + 2 velkomstgaver

Vipps
Faktura
  • Tilgang til over 3000 artikler om helse
  • Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
  • Abonnementsrabatt på utvalgte produkter i nettbutikken
  • Velkomstgaver: Hormonskolen og Helsemagasinets oppskrifter del 1 tilsendt på e-post
Kun 30,- første måneden 
(Fornyes til 60 kr per måned)
 Bestill nå

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?