Skip to main content

Spansk helhetsmedisinsk klinikk

Undertegnede ble i egenskap av redaktør for Helsemagasinet forsommeren 2017 invitert til å besøke SHA Wellness Clinic i oktober med en gruppe tyskspråklige journalister. Klinikken ligger i Playa del Albir, som tilhører byen Alfàz del Pi i Valencia, 40–50 minutters biltur nord fra Alicante by. SHA ligger noen kilometer fra Akinon Spa Resort, der vi hadde planlagt å holde kurs i oktober, og kan sees fra terrassen litt til høyre for i den vestvendte fjellsiden i Albir.
Tekst Dag Viljen Poleszynski Foto SHA Wellness Clinic og Dag Viljen Poleszynski

Invitasjonen til å besøke SHA betød at jeg kunne slå to fluer i ett smekk, siden besøket der var planlagt fra torsdag 5. til søndag lunsj 8. oktober. Det ble en uforglemmelig opplevelse!
SHA Wellness Clinic ble opprettet for 10 år siden av Alfredo Bataller Parietti (f. 1949) og har vokst i omfang til å bli en av Spanias største og mest luksuriøse helhetsmedisinske klinikker. Det var lett å gå seg vill i et areal på 6 000 m2 fordelt på 8–9 etasjer og tallrike behandlingsrom forbundet med heis, en rekke ganger, trapper og små bassenger, et bassengområde med fossefall utenfor restauranten, luksuriøst utstyrte venterom med resepsjon og kino- og forelesningssaler.
All behandling som tilbys på SHA, er basert på naturlige terapier og helhetsmedisin. Profesjonelle helsearbeidere og instruktører har satt sammen fem forskjellige programmer: velvære, vektkontroll og avgiftning, anti-stress, fysisk trening (fitness), rekonvalesens og anti-aldring. Klinikkens omkring 300 ansatte inkluderer 35 leger, et titalls sykepleiere og diverse servicepersonale som ikke bare gir fantastisk service. Den tilbyr også nær sagt alle tenkelige kombinasjoner av terapier satt sammen i de nevnte helhetlige programmene, som imidlertid blir tilpasset hver enkelt klients behov. De fleste ansatte i administrasjonen er spanske, mens en stor andel av helsepersonellet er enten russiske, tyske eller ukrainske leger, sykepleiere og fysioterapeuter. I alt arbeider 300 helseprofesjonelle fra 35 land, hvorav mange av disse praktiserer flere naturmedisinske terapier. Nesten alle ansatte snakker engelsk i tillegg til spansk og sine respektive morsmål.
Klinikken er velutstyrt med avansert medisinsk teknologi og selger også medisinsk utstyr som klientene tilbys som behandling. Den har et velutstyrt treningsrom med kyndige instruktører som personlige treninger, pilatestrening, instruksjon i yoga, meditasjon og teknikker for bedre kognitiv utvikling og kontroll over hjernebølger ved hjelp av biofeedback. Klinikken har tilknyttet flere eksterne forelesere fra universiteter i nærheten, blant annet en professor i psykologi fra Universitetet i Murcias som holdt en to timer lang forelesning for den gruppa jeg deltok i.
Organisering og program
”Min gruppe” ble ledet av Isabel Schleiweiss (f. 1988) fra München, en av to ledere av Starling PR GbR, et reisebyrå som har spesialisert seg på oppdrag fra luksuriøse spa og hoteller. De søker velstående klienter i Tyskland, Be-Ne-Lux og siden Norge, Sverige, Danmark og Finland. Ved siden av SHA i Spania har de oppdragsgivere i Indonesia (Bali, to steder), Maldivene (tre steder), Sør-Amerika (Ecuador, Peru), Asia (Vietnam, Emiratene, Dubai, Abu Dhabi) og Seychellene (en privat øy).2 Denne gangen inviterte de en gruppe journalister fra henholdsvis Nederland, Østerrike og Tyskland i tillegg til undertegnede fra Norge.
Gruppa fikk utmerket service. Alle deltakerne ble hentet og bragt til Alicante flyplass, som ligger 45 minutter sør for Albir, og alle kostnader, inkludert flybilletter og oppholdet ble dekket. Selv om vi ankom på litt ulike tidspunkter, hadde SHA skreddersydd individuelle behandlingsopplegg, som ble bestemt etter en grundig konsultasjon med lege i samråd med hver enkelt. Alle jeg møtte, var enestående vennlige og serviceinnstilt og var tilgjengelige på alle døgnets tider.
Opplegget gikk ut på at vi kunne forsøke et utvalg terapier hver for oss, mens måltidene var felles i en elegant restaurant på toppen av de store komplekset med utsikt særlig mot vest (der vi kunne skimte Akinon og Alfàz del Pi), sør (med Benidorm) og nordover mot Playa del Albir. Måltidene var profesjonelt tilberedt, hovedsakelig basert på makrobiotiske prinsipper, men restauranten serverte også fisk til de mange kunstferdig komponerte rettene. Undertegnede valgte ikke å spise frokost, men deltok sammen med de andre journalistene på deilige lunsjer med tre retter kl. 13 og spiste middag kl. 19:30 med ytterligere tre retter. Menyen hadde to valg – enten en ”lettvariant” som stort sett var vegetarisk, men også inkluderte en bit fisk om man ønsket det. Den andre SHA-menyen besto av forrett, eventuelt suppe, hovedrett med fisk eller annen sjømat. Restauranten tilbyr ikke melkeprodukter eller kjøtt, men jeg ba om og fikk ekstra jomfruolje for å øke fettmengden i de rettene som inneholdt lite fett. Alle måltidene hadde dessert med frukt eller en sukkerfri avslutning.
Fantastisk beliggenhet
Beliggenheten til det store komplekset er ideelt; området er stille og fredelig og skjermet for vind fra havet. Fra rommene har man utsikt mot vest, og fra terrassene kan man se noen mil i tre retninger. Til venstre (mot sør) kan man se Benidorms skyskrapere og til høyre Albir (nordlig retning), med La Nucia og Alfàz del Pi midt imellom (rett vest)…
Anlegget er usedvanlig luksuriøst, og rommene er som små leiligheter med bad, entré, garderoberom, oppholdsrom og sovealkove med stor terrasse utenfor. Siden søvn anses å være særlig viktig for god helse, kan de store vinduene dekkes helt til så rommene blir mørke. Stedet er lydløst hele døgnet, så man får en følelse av å være alene selv om det er 93 rom med godt belegg og mange gjester.
Som en integrert del av klinikken har den tilknyttet 11 luksusleiligheter som er lagd med tanke på maksimal komfort og minimal miljøbelastning. Alle har smale svømmebasseng som bukter seg foran hagene. Alt er gjennomtenkt i minste detalj uten bruk av materialer som avgir giftige gasser, med beplantning over alt og mest mulig miljøvennlig.
Programmene
Klinikken tilbyr 10 forskjellige behandlingsopplegg hvorav de fleste varer i 1–2 uker og ett i 28 dager. I tillegg tilbys to generelle programmer på henholdsvis 14 dager og 4 dager. Her spares ikke på noe, alle mulige terapier tas i bruk for å løse ulike typer helseproblemer og/eller for å vedlikeholde god helse. Alle priser og begrunnelsen bak tilbudene er utførlig forklart – her er intet skjult. Hjemmesiden oppsummerer de nedlastbare programmene og angir priser i euro. Det rimeligste alternativet koster € 1190 (4 dagers grunnpakke), de fleste ukeprogrammene fra € 2450 til 3 650, to uker omkring € 4 700 og det mest omfattende programmet for ny livsstil € 18 900 (28 dager).
Det er følgelig ikke billig å la seg behandle i de luksuriøse omgivelsene, og klientene rekrutteres stort sett fra velstående personer som foretrekker helhetlige programmer framfor å sette sammen egne pakker. Andre prioriterer helse framfor for eksempel en ny bil eller en kostbar reise til eksotiske strøk, som med guide lett kan komme opp i 30–40 000 kroner for 10–14 dager. Ytterligere detaljer om programmer og utstyr beskrives i en egen ramme.

Noen erfaringer

Siden dette var første gang jeg har oppholdt meg på en helhetsmedisinsk klinikk, har jeg intet sammenlikningsgrunnlag. Jeg opplevde SHA som et usedvanlig behagelig sted å være, og personalet var svært behagelig. Jeg besøkte en velutrustet helsekostbutikk med kosttilskudd som selges fritt i Spania, og fikk med meg hjem noen produkter som ikke er like lett tilgjengelig i Norge (slik som melatonin).
Selv om maten ikke var i tråd med det høyfettkostholdet jeg foretrekker, var rettene usedvanlig delikate og velsmakende. Jeg savnet smør og andre feite melkeprodukter, og siden jeg ikke spiste frokost, var porsjonene relativt beskjedne i størrelse – noe jeg kompenserte for ved å be om ekstra olivenolje og et lite stykke fisk.
Det høye kostnadsnivået betyr imidlertid at klinikken neppe blir nedringt av ivrige lesere av Helsemagasinet. Vi er imidlertid interessert i tilbakemeldinger om noen finner å ville prioritere en uke eller to på et sted de nok aldri vil glemme.
Grunnlegger av SHA
Klinikken ble opprettet i 2008 av argentinskfødte Alfredo Bataller Parietti (f. 1949). Han er utdannet økonom (1975) og ble spansk statsborger i 1990. Samme år ble han styreleder for Bataller eiendomsgruppe, som blant annet driver eiendomsutvikling på østkysten av Spania. Han har vært styreleder for SHA siden starten og for SHA-stiftelsen fra 2014. Bakgrunnen for opprettelsen av klinikken og stiftelsen var at han i mange år led av alvorlige helseproblemer som begrenset livskvaliteten. Etter et møte med en ernæringskyndig lege la han om kostholdet og fikk en ny start på livet, noe som gjorde at han ønsket å dele sine erfaringer med andre. Sammen med sin kone oppsøkte han en rekke rådgivere, blant annet Michio Kushi (1926–2014), japaneren som på 1950-tallet introduserte prinsippene for et makrobiotisk kosthold i USA. Klinikken baserer seg fortsatt på et makrobiotisk kosthold i tillegg til et bredt spekter av ulike naturterapier.
I perioden 2009–2015 har klinikken vunnet hele 18 utmerkelser fra offentlig og private organer blant annet innen gastronomi, som beste helsehotell, innen velvære, spadrift, medisinsk behandling, entreprenørskap, turisme og innovasjon.
Informativ informasjon til klientene
SHA har gjort seg flid med å informere om filosofien bak senteret og med tekniske detaljer om behandlingen og priser. Ved ankomst fikk alle utlevert mapper der de individuelle programmene kunne samles, og i tillegg fikk vi hver morgen reviderte programmer basert på individuelle ønsker. I mappa samlet vi også kopier av alle menyene under oppholdet. Vi fikk utlevert en fyldig bok og fire hefter, som beskrevet i det etterfølgende.
Oppskrift for et lengre og bedre liv
The SHA recipes to live longer and better er en rikt illustrert bok i A4-format på 182 sider, utgitt av SHA Wellness Clinic i 2016. Den inneholder et forord av president og grunnlegger Alfredo Bataller Parietti, som på 10 sider forklarer bakgrunnen for opprettelsen av klinikken og filosofien som lå til grunn for dette. Han diskuterer verdens helse- og miljøproblemer, sin søken etter å løse egne helseproblemer, de svarene han kom fram til og begrunner sine valg av konseptet for klinikken. Han ser SHA som et bidrag til å opprettholde jordas bærekraft og å løse globale problemer forbundet med mangel på vann, miljøødeleggelser og feilernæring. SHA har vunnet mer enn 50 internasjonale priser fra internasjonale institusjoner for sitt konsept. Klinikkenes mål er å hjelpe klientene til bedre helse, økt livskvalitet, en sunnere alderdom og friskere utseende ved hjelp av en rekke forskjellige naturlige metoder. Et kapittel omhandler ernæringsprinsippene som følges, der en viktig inspirasjon er et makrobiotisk kosthold, basert på middelhavsdiett og asiatiske tradisjoner. Det tar også opp Otto Heinrich Warburgs (1883–1970) funn, som viste at kreft utvikles som konsekvens av at celler mangler oksygen og danner syre på grunn av økt bruk av glukose som brensel. Et viktig grunnlag for kostholdet er helkorn, bønner, grønnsaker, frukt, frø og nøtter, tang og tare fra økologiske avlinger. Sammensetningen av kostholdet varierer også med sesong. På side 33–175 beskrives oppskrifter i tråd med filosofien, etterfulgt av fire siders forklaringer på ingrediensene.
Akademiet
SHA Wellness Clinic beskriver i et hefte mye av det samme som Parietti tar opp i sin bok. Det presenterer SHA-akademiet, der klientene kan delta på forelesninger, matlagingskurs, avslapping, meditasjon, yoga, oppmerksomhetstrening og andre gruppeaktiviteter. Brosjyren nevner kort de ulike programmene som tilbys på klinikken.
Tekniske terapeutiske hjelpemidler
Heftet SHA health and technical equipment presenterer og beskriver apparater og teknisk utstyr som brukes og også selges ved klinikken, blant annet ionisatorer, utstyr basert på radiobølger, infrarødt lys, lymfedrenasje, O2-mettet vanndamp, ultrasonisk lyd, Scenar, pulserende elektromagnetisk teknologi, jordingslaken og –matter samt en rekke typer treningsutstyr som brukes på klinikken.
Behandling og tjenester
Heftet SHA treatments & services presenterer alle terapier som tilbys på klinikken. Min erfaring var at kvaliteten på behandlingen var høy og terapeutene meget dyktige. Prisene er imidlertid høyere enn vi er vant til her hjemme. For eksempel koster 50 minutters massasje hele € 135 eller omkring kr 1 300 og 50 minutters avgiftning € 150. Diverse diagnostiske programmer koster for eksempel € 450 for vurdering av føtter/gang mens livsstilvurdering koster € 250, tre timers introduksjonskurs i meditasjon € 270 og stresskontroll € 450. Blant tallrike behandlingsforløp tilbys også stamcellebehandling til priser fra € 3 500 til 4 500. En brosjyre på åtte sider presenterer matlagingskursene, som koster fra € 80 for 110 minutter (gruppe) til € 195 for privatundervisning. Et utvidet program for kokker over 7 dager koster hele € 2 450.
Kilder:
1. https://shawellnessclinic.com/en/facilities/
2. http://www.starling-pr.com/#about
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Michio_Kushi

LES OGSÅ  Dagens naturvitenskapelige verdensbilde utfordres

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner