Skip to main content

Utmattelsessyndrom og tarmflora

Denne uka kan du lese at mikrobiomet kan være nøkkelen til kronisk utmattelsessyndrom. Videre tar vi opp dette:

Tekst Iver Mysterud Foto Zohre Nemati fra Unsplash

Fagredaktør Iver Mysterud
Iver Mysterud er fagredaktør i Helsemagasinet
  • Bør vi velge produkter med aspartam?
  • Problemer med blått lys
  • Åtte tiltak forlenget livet til studiedeltakere med 24 år
  • Kreatin for å bygge muskler
  • Tips for å motvirke nær- og langsynthet
  • Vitenskapsjournalist Gary Taubes om ernæringsforskning
  • Å løpe og gå kan være bra for ryggen
  • Galt at mye oralsex øker kreftrisikoen 
  • Slik henger mors og barns søvn sammen
  • Ivermektin tillatt mot covid-19 i USA
  • Covid-19, betent vagusnerve og sen-covid
  • Koronavaksine og hjertearytmi
  • Koronavaksinerte kan smitte uvaksinerte via aerosoler
  • Pfizer har kjøpt Arena Pharmaceuticals

Er mikrobiomet nøkkelen til kronisk utmattelsessyndrom?

Utmattelsessyndrom: Dokumentasjonen som viser at det å ha et mangfoldig og sunt mikrobiom (tarmflora) er viktig for helsen utenfor tarmen, øker stadig. Forskere har etablert en sammenheng mellom en feilregulering av immunsystemet og utviklingen av tilstander som kronisk utmattelsessyndrom og ME, og de med disse tilstandene har vist seg å ha en distinkt sammensetning av tarmfloraen.

Nå håper forskere å gjenopprette balansen i tarmfloraen ved bruk av medikamenter, probiotika og diett, med håp om at dette vil redusere symptomer på kroniske utmattelsestilstander. Dette er tema for en artikkel i The Guardian 9. juli.

LES OGSÅ  Tarmfloraen til jegere og sankere

Bør vi velge produkter med aspartam?

Forskningen på aspartam har gitt motstridende resultater. Hva mener tre ernæringseksperter om det omstridte søtstoffet? Dette er tema for en artikkel på Hemali.no 4. august. Ernæringsekspertene er Marit Kolby, Eva Fjeldstad og Fedon Lindberg.

Problemer med blått lys

Sterk eksponering for kunstig produsert blått lys, særlig fra ulike skjermer, har en rekke negative konsekvenser for oss, særlig for øynene. Hvordan påvirkes vi, og hva kan vi gjøre med det?


Dette er tema for et blogginnlegg av helsejournalist og fagbokforfatter Lynne McTaggart 4. august.

Åtte tiltak forlenget livet til studiedeltakere med 24 år

Søvn, fysisk aktivitet, null røyk og sosialt liv var noe av det som hang sammen med et lengre liv hos amerikanske soldatveteraner. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 14. august.

Kreatin for å bygge muskler

Kreatin har blitt et populært kosttilskudd for mange som vil bygge muskler. Men hvor bra virker det? Selv om kosttilskuddet har påvist effekt hos noen, er det flere hull i kunnskapen.

Siden kreatin ikke finnes i planter, får veganere i seg mindre enn kjøttspisere. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 7. august.

Tips for å motvirke nær- og langsynthet

Direktøren for et senter for tradisjonell kinesisk medisin på Taiwan anbefaler kosthold, massasje og øyeøvelser for å motvirke slike synsproblemer. Dette er tatt opp i en artikkel i The Epoch Times 30. juli.

Vitenskapsjournalist Gary Taubes om ernæringsforskning

Taubes har gjennom sine artikler og bøker betydd mer for synet på og forskningen om lavkarbokosthold enn mange andre. Ikke minst har han vist hvor dårlig vitenskapelig fundert moderne ernæringsforskning er og hvor lite som er underbygget av sikre og troverdige funn.

Taubes er grundig, kan sin vitenskapshistorie og vitenskapsteori og forstår hva forskning handler om og den forskningen som utføres. Han skrev 5. august et innlegg på bloggen til journalist Nina Teicholz, Unsettled Science. Innlegget er relativt langt, men anbefales.


Det handler om et spesifikt forsøk som testet effekten av et spesielt kosthold – omtalt som MIND – på kognitiv helse. Selv om analysen handler om dette forsøket, diskuterer han ernæringsvitenskap på bred basis i innlegget, særlig epidemiologiske studier (befolkningsstudier).

LES OGSÅ  Problemer i tarmfloraen ved MS og ME

Å løpe og gå kan være bra for ryggen

Personer som løper eller går regelmessig, har friskere og sterkere ryggradsskiver enn de som ikke trener slik. Dette er betryggende fordi noen leger forteller pasienter med ryggsmerter at de ikke skal løpe fordi de tror at det kan skade dem, selv om det ikke finnes gode data som støtter slike vurderinger.

Et godt råd er å stanse hvis ryggen gjør vondt når man løper. Temaet er tatt opp i en artikkel i The Epoch Times 5. august.

Galt at mye oralsex øker kreftrisikoen

Stadig flere får kreft i munn og svelg. Tidligere har man ment det skyldes mye oralsex med mange partnere. En ny studie fra tyske forskere sår tvil om det er riktig. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 31. juli.

Slik henger mors og barns søvn sammen

Forskerne mener at tidligere leggetid og faste rutiner gir best søvn for mor og barn. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 2. august.

Ivermektin tillatt mot covid-19 i USA

Det er nå fritt fram for leger å forskrive ivermektin mot covid-19. Det opplyser en jurist på vegne av Mat- og medikamentdirektoratet i USA. Saken er omtalt i The Epoch Times 10. august.

Covid-19, betent vagusnerve og sen-covid

Nye data kan gi svar for de som opplever vedvarende symptomer lenge etter at covid-19 er over. Symptomene kan inkludere tretthet, svimmelhet, hjernetåke, kognitive problemer, problemer i mage- og tarmkanalen, hjertebank, kortpustethet eller manglende evne til å tolerere oppreiste stillinger.

En studie publisert i Acta Neuropathologica 15. juli antyder at koronainfeksjon kan skade det autonome nervesystemet og forårsake en inflammatorisk respons som senere kan føre til feilregulering i nervesystemet med langvarige symptomer etter covid-19 (sen-covid).

LES OGSÅ  Tarmflora og matintoleranse – Lab1-symposium 2017

Det er særlig den viktige vagusnerven som blir rammet av betennelse. Dette er tatt opp i en artikkel i The Epoch Times 9. august.

Koronavaksine og hjertearytmi

På verdensbasis har 18 prosent av pasienter som har vært innlagt på sykehus med covid-19, hatt hjertearytmi, altså hjerterytmeforstyrrelser. Dette kommer fram av en oversiktsartikkel publisert i Current Cardiology Reports 2. august.

Koronavaksinerte kan smitte uvaksinerte via aerosoler

Ny dokumentasjon underbygger at koronavaksinerte kan overføre antistoffer til uvaksinerte via aerosoler. Aerosoler er en produsert eller naturlig forekommende suspensjon av partikler eller dråper i luften, slik som luftbåren støv, tåke, røyk eller røyk, som kan absorberes av huden eller inhaleres. Antistoffer er proteiner produsert av immunsystemet som sirkulerer i blodet og nøytraliserer fremmede stoffer som bakterier og virus. Studien ble publisert i ImmunoHorizons 9. mai og er omtalt i en artikkel i The Epoch Times 2. august.

Pfizer har kjøpt Arena Pharmaceuticals

Pfizer kjøpte nylig Arena Pharmaceuticals for 6,7 milliarder dollar. Med det fikk firmaet dominerende kontroll over markedet for behandlinger mot blodpropp, en virkning av koronavaksinene som Pfizer selv produserer. Dette er tatt opp i en artikkel på Derimot.no 5. august.

God helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner