Kvalitetsvarer // Fast frakt kr. 69,- // Fri frakt over kr. 1200,- // Rask levering på lagerførte varer

Viktig protein ved glutenproblemer

Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!

Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!


Elafin er en såkalt endogen serinproteasehemmer, et enzym som regulerer inflammasjon i tykktarmen. Serin er en ikke-essensiell aminosyre som brukes i kroppen for å danne nye proteiner. Kanadiske og franske forskere har undersøkt hvilken rolle elafin kan spille ved cøliaki. Elafin viste seg å ha lavere aktivitet i prøver fra tynntarmen hos mennesker med cøliaki enn hos friske kontroller. En oppfølgende test av effekten på cellekulturer indikerte også at proteinet kan være sentral for sykdomsutviklingen ved cøliaki. Da forskerne ga elafin til glutenfølsomme forsøksmus, ble inflammasjonen i tarmen mindre, dens gjennomtrengelighet ble bedre og andre positive effekter ble observert. Samlet sett indikerte resultatene at elafin kan være viktig for sykdomsutviklingen ved cøliaki, og proteinet kan vise seg å få terapeutisk betydning ved glutenrelaterte sykdommer. IM

Kilde:

Galipeau HJ, Wiepjes M, Motta J-P mfl. Novel role of the serine protease inhibitor elafin in gluten-related disorders. American Journal of Gastroenterology 2014; 109: 748–56.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24710505

Del gjerne med dine venner
0
    0
    Din handlekurv
      Calculate Shipping
      Apply Coupon