Skip to main content

Flavanoler i frukt og grønt påvirker hukommelsen

Ukeslutt 23. juni: Et for lavt inntak av flavanoler – en gruppe stoffer som er til stede i visse frukt og grønnsaker – gir dårlig hukommelse, mens tilskudd motvirker dette. Videre tar vi opp:

Tekst Iver Mysterud

Fagredaktør Iver Mysterud
Iver Mysterud er fagredaktør i Helsemagasinet
 • De nye kostrådene – tvilsom metodikk og feil konklusjon
 • Kostrådene er på kollisjonskurs med kroppen
 • Nye kostråd uten evidens
 • Feil på feil om rødt kjøtt
 • Et viktig forsvar av storfekjøtt
 • Ødelegger munnskyllevann helsa vår?
 • Forskere har lagd ”drapsmolekyler” som tar knekken på bakterier
 • Koronavaksinene forårsaker de største blodproppene som er observert
 • Koronavaksinerte hadde større sannsynlighet for å bli lagt inn på sykehus
 • Faste mot sen-covid og vaksineskader
 • Obduksjoner bekrefter at noen plutselige dødsfall kan skyldes koronavaksiner
 • Den britiske regjeringen fikk kommentarfeltene midt i fleisen
 • Den virkelige historien om koronapandemien og demokratiets forvitring

Inntak av flavanoler kan bedre hukommelsen

Et lavt flavanolinntak, en undergruppe av flavonoider, kan bidra til aldersrelatert hukommelsestap og tegn på kognitiv aldring i hippocampus. Eksempler på slike stoffer er

En ny studie i PNAS 30. mai viser at slike stoffer kan bidra til bedre funksjon av hippocampus, en hjernestruktur som er sentral for hukommelsen og en av de viktigste delene av hjernen som svekkes ved demens.

I studien ble det demonstrert at deltakere med dårlig kosthold fikk bedre hukommelse når de fikk tilskudd av flavanoler. Flavanoler finnes i frukt og grønnsaker, men i forsøket inntok deltakerne et kosttilskudd i pilleform. Deltakere som hadde et lavt inntak av flavanoler før studiestart, hadde fordel av tilskuddet, men det ble ikke påvist noen effekt hos dem uten mangel.

De nye kostrådene – tvilsom metodikk og feil konklusjon

I en artikkel på Omhelse.no 13. juni tar dr.med. Erik Hexeberg et kraftig oppgjør med de nye kostholdsrådene. Nye nordiske kostråd (NNR2023) er ifølge Hexeberg basert på en metodikk hvor det gis inntrykk av at det er oppsummering av ny forskning, men realiteten er at det er en hvitvasking av gamle studier – hovedsakelig fra forrige årtusen.

LES OGSÅ  P-piller kan gi depresjon, tenåringsjenter har høyest risiko

Maten vi spiste i perioden 1950–1990 hadde et høyt innhold av industrielt transfett, som senere ble faset ut av kostholdet fordi det bidro til hjerte- og karsykdom. Transfett ble i gamle studier inkludert som mettet fett fordi det er fast i romtemperatur. Studier som ikke redegjør for inntaket av industrielt transfett, er derfor ikke relevante.

Hexeberg poengterer at det ikke finnes holdepunkter for at man får hjerte- og karsykdom av å spise mye fett og i særdeleshet ikke av mettet fett. Det finnes ingen holdepunkter for at rødt eller bearbeidet kjøtt er årsak til hjerte- og karsykdom. Derimot viser kliniske erfaringer at et høyt inntak av fett fra drøvtyggere kan motvirke diabetes type 2 og dermed også hjerte- og karsykdom.

Hjerte- og karsykdom skyldes ikke mettet fett, men en kombinasjon av vitamin- og mineralmangler kombinert med et høyt inntak av sukker.

Kostrådene er på kollisjonskurs med kroppen

De nye kostrådene som ble offentliggjort 20. juni, dekker over dype, systemiske problemer med maten vi spiser, mener professor i medisin og ernæring Simon Dankel.

Det handler om både matvareindustriens makt, en skakkjørt jordbrukspolitikk og en virkelighetsfjern forståelse av vitenskap.
– Hvis vi ikke gir noe signal nå om at ultraprosessert mat kan være uheldig både med tanke på bærekraft og helse, selv om den er plantebasert, vil vi bare underbygge de systemene vi har med storskala industri, mener Dankel. Intervjuet står i nettutgaven av Morgenbladet 18. juni.

Nye kostråd uten evidens

– Det begynner å bli kritisk når en går i så sterk retning mot ultraprosessert og plantebasert mat uten evidens. Vi kan ikke dure på med industrielt framstilt mat og monokulturer, sier professor Simon Dankel i et intervju på Hemali.no 20. juni. Han er intervjuet på Hemalipodden.no

Feil på feil om rødt kjøtt

Forsker Trond Arild Ydersbonds innlegg om kjøtt på Forskersonen.no 6. juni får 18. juni tilsvar av seniorrådgiver ernæring i Matprat, Eilin Lundekvam By. I likhet med Ydersbond heier Matprat på et fornuftig inntak av norsk kjøtt. De er også enige om at grunnlaget for kostrådsforslaget om å redusere inntaket av rødt kjøtt for å bedre vår helse, ikke er basert på sikker viten. Dessverre stopper enigheten der.

LES OGSÅ  Derfor bør disse menneskene ikke ta Ibux

Et viktig forsvar av storfekjøtt

Boka Defending beef bør leses av alle som er opptatt av bærekraftig matproduksjon, klimaproblemer, dyrevelferd og hva som er sunt å spise. Dette kommer fram av en artikkel av undertegnede på Bondebladet.no 19. juni, basert på en artikkel tidligere publisert i Helsemagasinet.

Ødelegger munnskyllevann helsa vår?

Et økende antall tannleger og medisinsk fagpersonell advarer mot ukritisk bruk av populære munnskyllinger og antyder at de utilsiktet kan bidra til hull i tennene og dårlig ånde. Det er også påvist sammenheng mellom vanlig bruk av munnvann og mer alvorlige helseproblemer, inkludert høyt blodtrykk, hjertesykdom og munnsykdommer. Regelmessig bruk av munnskyllinger kan få bakteriefloraen i munnhulen ut av balanse. Antibakterielle produkter dreper ikke bare de ”dårlige bakteriene”, men også de ”gode bakteriene” som trengs for mange vitale funksjoner, inkludert bekjempelse av bakterielle og virale infeksjoner. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 13. juni.

Forskere har lagd ”drapsmolekyler” som tar knekken på bakterier

Det er viktig å finne nye metoder for å drepe antibiotikaresistente bakterier. I en ny studie i European Journal of Medicinal Chemistry 5. mars har forskere ved UiT Norges arktiske universitet lagd et molekyl som tar livet av bakterier i laboratorieforsøk. Studien antyder at de har funnet en lovende metode for å få has på resistente bakterier, men det er behov for mer forskning før disse molekylene eventuelt kan brukes som legemiddel. Dette er utdypet i en artikkel på Forskning.no 4. juni.

Koronavaksinene forårsaker de største blodproppene som er observert

Risikoen for å danne blodpropper etter en koronavaksine kan vedvare i minst to år, advarte den amerikanske legespesialisten Peter McCullough om under et vitnemål i Senatet i Pennsylvania. Ifølge McCullough fører vaksinene til store, gummiliknende blodpropper som ikke løses opp. Saken er omtalt på Swebbtv.se 15. juni.

Koronavaksinerte hadde større sannsynlighet for å bli lagt inn på sykehus

Det viser tall fra Sentrene for sykdomskontroll og forebygging (CDC) i USA. Ifølge data presentert 15. juni ble effektiviteten mot sykehusinnleggelse for covid-19 negativ over tid. Den falt til bare 8 prosent for personer som fikk en av de gamle koronavaksinene.
Dette kommer fram av en artikkel i The Epoch Times 15. juni.

Faste mot sen-covid og vaksineskader

Faste seiler opp til å kunne bli et felles tiltak mot koronavirusets piggprotein. Dette kan derfor både bli et tiltak for å hjelpe mennesker som er rammet av sen-covid og av bivirkninger etter vaksine. Temaet er tatt opp i en artikkel i The Epoch Times 9. juni.

LES OGSÅ  Fysisk aktivitet som behandling? Ja takk!

Obduksjoner bekrefter at plutselige dødsfall kan skyldes koronavaksiner

Åtte sørkoreanere har dødd plutselig etter å ha mottatt koronavaksine, som førte til hjertebetennelse, såkalt myokarditt. Forskeren uttaler at dette var eneste mulige dødsårsak. Resultatene ble publisert i European Heart Journal 2. juni, og saken er omtalt i en artikkel i The Epoch Times 6. juni.

Den britiske regjeringen fikk kommentarfeltene midt i fleisen

Da regjeringen ville høste skryt for vaksinestarten for 2 år siden, gikk det ikke som planlagt. Med et Facebook-innlegg ville regjeringen i Storbritannia den 8.desember ikke bare markere toårsjubileet for koronavaksinasjonene, men også komme med en offentlig oppfordring om å ta en ny oppfriskningsdose av vaksinen.

Til innlegget kom det nesten 34 000 kommentarer, som viser at dette var den største fiaskoen noensinne for regjeringens gruppe for sosiale medier. Det var nemlig ingen av sidens følgere som så noen grunn til å feire. Tusenvis av rapporter om press, tvang og plutselige sykdommer og dødsfall etter vaksinasjonen viser det virkelige resultatet av massevaksinasjonene – og mengden av kritiske kommentarer gjør det helt klart: Spillet er over. Dette temaet utdypes i en artikkel på Derimot.no 19. juni.

Den virkelige historien om koronapandemien og demokratiets forvitring

Den israelske legen Yoav Yehezkelli tar et oppgjør med den offisielle forståelsen av koronapandemien i en artikkel i The Epoch Times 12. juni. Konkret tar han tak i sju offisielle versjoner av ulike saksforhold, hvorav ingen er troverdige. Han kaller en spade for en spade i sin analyse og har klare meninger om pandemien.

Ett sted skriver han:
«De som er en del av etablissementet og fortsetter å benekte fakta, gir næring til fortellingen om at pandemien var slutten på menneskeheten og at vaksinasjonen var ”mirakelkuren” som skulle til for å redde menneskeheten, gjør det fordi de profesjonelle, offentlige, etiske og kanskje til og med de juridiske eller kriminelle konsekvensene er så betydelige at det er bedre for dem å undertrykke sin dårlige samvittighet.”

God helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner