Kategorier
UR kraft + kolonial – Norges første ”kraftbar”
Siv Hauge (f. 1974) er initiativtageren bak UR kolonial & spiseri, som ble etablert på Grünerløkka i juni 2017. Etter en innkjøringsperiode bestemte hun seg for å endre konseptet, som nå er relansert under navnet UR kraft + kolonial. Siv er utdannet ernæringsterapeut og naturopat og er levende opptatt av helsemessige aspekter ved mat.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Birthe Storaker Foto May B Langhelle og Birthe Storaker
Siv har klokketro på det nye konseptet og er glad for å ha fått med seg to gode partnere i Gry Hammer (f. 1974) og Rune Pettersen (f. 1975). De har en visjon om å øke kunnskap om tradisjonsmat og er drevet av idealisme. Foreløpig har UR fire ansatte, hvorav noen på deltid, og de har som mål å ekspandere virksomheten etter hvert.
Urs kjernekonsept har disse hovedsatsningsområdene:
- Kjøttkraft kokt på økologiske bein fra 100 prosent grasfôra kyr fra norske småskalaprodusenter
- Kombucha i løsvekt
- Norsk urkorn
- Upasteuriserte og fermenterte matvarer
Tillaging av kjøttkraft er en eldgammel mattradisjon som bidrar til å få brukt mer av dyra til mat. Man koker kjøttbein med grønnsaker og krydder og får en velsmakende, tjukk og næringsrik suppe! Kombucha er fermentert te, som blant annet inneholder probiotiske bakterier. Urkorn er betegnelsen på gamle kornsorter, som inneholder mer næringsstoffer og lettere fordøyelig gluten enn dagens kornsorter.
UR kraft + kolonial er utstyrt med flere beholdere med kraftbaser fra kylling, okse eller vilt. Der kan man tappe kraft og selv tilsette grønnsaker og kjøtt. Siv har også lagd en egen krydderblanding med immunstyrkende urter som kan brukes til å lage en velsmakende drikk. Tilbudet inkluderer også grønnsakkraft. De som ønsker det, kan kjøpe en vegetarisk versjon som kan varieres med kraft tilsatt for eksempel tang, for dermed å tilføre ekstra mineraler og havsalt.
UR har også en egen serveringsdisk der man kan tappe kombucha med en rekke smaksvarianter. Her tapper man ønsket variant på glassflasker fra UR eller på flasker man har med hjemmefra.
En butikk for den moderne jeger
– Vi har tenkt nøye gjennom hvilken industri vi vil støtte og har valgt leverandører deretter, forteller Siv. Ved siden av kjøttkraft og kombucha selger Ur blant annet kraftbein, kjøtt og innmat fra 100 prosent grasfôra dyr, storfebein, samt føtter, skrog, lever og hjerte fra økologisk kylling, økologiske hønseegg, økologisk kjøtt fra soyafrie griser, surdeigsstarter, urkorn i løs vekt og olje rik på omega-3-fettsyrer ekstrahert fra vill-laks.
UR har også en rekke andre varer i sitt kolonialsortiment, blant annet produkter lagd av økologisk råmelk, slik som upasteurisert yoghurt, oster og smør. De som ønsker et måltid på stedet, kan kjøpe den etter hvert kjente UR-gryta, basert på kraft med kjøtt fra grasfôra dyr og økologiske grønnsaker. Litt frukt og grønt hører også med til konseptet. Siv er klar over at konseptet er smalt, men har tro på at det bærekraftige prinsippet vil få større plass i folks bevissthet, som for eksempel ved å ta i bruk hele dyr, inkludert skrog, som i dag gjerne blir kassert. Økologisk øl og vin har de også på menyen, og alt kan nytes på det fine solrike uteområdet. Etter hvert er hun blitt mer og mer opptatt av hvor maten kommer fra.
UR-kraft
Siv har en så sterk drivkraft at hun nesten ikke skjønner hvor den kommer fra. – Det er dette jeg vil drive med, sier hun entusiastisk. – Jeg vil skape noe, utgjøre en forskjell, spre kunnskaper og entusiasme om tradisjonsmat og tradisjonelle tilberedningsmetoder, fortsetter hun. Mye av dette er i ferd med å forsvinne og er ikke lenger i vanlig bruk i moderne samfunn, der de fleste er opptatt av at all matlaging skal være lettvint og gå fort. Siv er mer opptatt av hvilke næringsstoffer vi tilfører oss gjennom mat og drikke og mener at det er viktig å innta hele matvarer for å kunne bygge god helse. Hun ser imidlertid en tendens til at stadig flere ønsker å leve bærekraftig og vil vise dem hvordan de kan gjøre dette i praksis.
Arrangementer
Siv henter inn ulike ressurspersoner til å holde foredrag eller holde matkurs for å få stadig flere med! Ur arrangerer ulike arrangementer som har å gjøre med gode mattradisjoner, næringsrik mat og tilberedning. Nylig arrangerte UR kurs med supermatentusiast Trine Berge og fermenteringsspesialisten Gry Hammer. Temaet omhandlet framtidsmat, plantebasert mat, kraft, gelatin og kollagen. De to utgjorde en herlig blanding fra to tradisjoner som begge er opptatt av næringsrik mat. Ernæringsterapeut Malin Bruset (f. 1983) har holdt barnematkurs med kraftmat til babyer, og Anders Næss (f. 1976) har holdt foredrag om økologisk spesialkorn.
Avfallsfri profil
UR ønsker at virksomheten skal være klimavennlig, etisk og bærekraftig. De bruker ikke plast som matemballasje, bare papir og glass. Gründerne er opptatt av at ressursene blir benyttet best mulig og ønsker at kundene også skal få økt bevissthet om viktigheten av gjenbruk.
Sivs ønsker for framtiden er å kunne utvikle et eget merke (UR) og selge produktene også andre steder enn fra UR Kraft + Kolonial på Grünerløkka. Hun ønsker at flere lett skal få tilgang til næringsrik kjøttkraft og ønsker å bidra i et større perspektiv der sunn mat og bedre utnyttelse av ressursene blir normen i samfunnet.
Hva er kombucha, og hva er det godt for?
Kombucha er gjæret te som inneholder probiotiske bakterier.
- Inneholder melkesyrebakterier som er gunstig for tarmen.
- Høyt innhold av antioksidanter, som er gunstig for immunforsvaret
- Syrer (blant annet glukuronsyre, smørsyre, melkesyre, kaprylsyre, sitronsyre). Glukuronsyre og liknende syrer i kombucha virker avgiftende. Glukuronsyre dannes naturlig i leveren.
- Aminosyrer, byggesteinene til proteiner.
- Kombucha har lav pH, men virker basedannende i kroppen.
- Kombucha stimulerer magesyreproduksjonen og bedrer fordøyelsen.
- Inneholder vitamin C og flere B-vitaminer (små mengder).
Kilde: http://www.marenaasen.no/2016/06/22/kombucha-hva-er-det-og-hva-er-det-godt-for/
Hva er urkorn?
Urkorn er betegnelsen på gamle kornsorter. Det er stor forskjell på de moderne kornsortene som benyttes i bakst i dag, og opprinnelig urkorn. Urkorn har høyere konsentrasjon av næringsstoffer og inneholder mindre og mykere gluten enn hvete, bygg og rug. Dermed er det mer skånsomt for alle som reagerer på gluten. Typiske varianter er spelt, emmer, enkorn, svedjerug, bygg og landhvete.
Kilder:
http://godhelhet.no/mat/urkorn
https://spesialkorn.no/
Egenskaper ved kjøttkraft
- Stimulerer fordøyelsen
- Reparerer tarmskader
- Gir materiale til å bygge bindevev i kroppen
- Er den beste antialdringsmaten du kan få
- Avgifter kroppen
- Virker søvnfremmende
- Demper infeksjoner
- Bygger et mer effektivt immunforsvar
- Styrker hjertefunksjon
Kilde:
http://frajordtilbord.no/2013/01/mot-i-brstet-vett-i-pannen-kraft-i-ben/
Ur Kraft + Kolonial
Helgesensgate 16, Grünerløkka
Telefon 414 777 27
Instagram: @urkolonial
Facebook: Ur kraft + kolonial