Skip to main content

Næringsrik mat til de minste

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Bloggernes hjørne»]I denne spalta får ulike bloggere ordet om noe de har på hjertet. Denne gangen slipper vi til Oda Høyland, som har bloggen ”Lag Barnemat”.[/gdlr_box_icon]

Jeg er mamma til en 2-åring. Da jeg gikk gravid med ham, gikk det opp for meg at vi som foreldre hadde ansvaret for absolutt all mat han fikk servert, og med dette ville legge grunnlaget for vekst, utvikling og matglede hos barnet. Mat ble med ett mye viktigere enn det hadde vært tidligere, og min interesse for temaet økte kraftig. Jeg bestemte meg for at vi skulle lage så næringsrik mat som mulig. Barna har ikke noe valg, de er lovprist våre vurderingsevner og handlinger. Som foreldre har vi et ansvar for å sette høye standarder for maten vi gir til våre barn.

Målet med bloggen min er å senke terskelen for å lage hjemmelagd mat til babyen og familien ellers. Jeg forsøker å holde det overkommelig for alle, men samtidig gi gode og spennende oppskrifter. I tillegg legger jeg ut lettfattelig informasjon om hvorfor jeg anbefaler det jeg gjør og bruker mye tid på å oppdatere meg på forskning. Jeg har ingen formell utdanning innen matlaging, men håper å kunne inspirere helt vanlige mennesker til å prøve seg over grytene. Det kan være skummelt til å begynne med, men man blir fort tryggere ved å tørre å eksperimentere og å feile!

LES OGSÅ  Kolesterol, myter og et forskersamfunn som ikke bryr seg

Fokus på næringsrik mat som den beste start for barna våre, er en viktig prioritering. Enda viktigere er å gi dem gode og spennende smaksopplevelser og å bygge opp matglede ved felles måltider og utforsking av mat. Mat er så mye mer enn bare næringsstoffer! Det handler både om smak, glede, samhold, relasjonsbygging, trivsel, fysisk og psykisk helse. Det er lett å gå seg vill i jungelen av ulike vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som kreves for å få en liten kropp til å vokse og utvikle seg optimalt. Midt i det hele er det fort gjort å glemme at vi spiser fordi det er godt for smaksløker, kropp og sinn. Når det er sagt, er det så klart like viktig å ha en grunnleggende forståelse for næringsbehov for å kunne tilby barna den beste starten i livet. Som biolog har jeg en grunnkompetanse i fysiologiske og biokjemiske reaksjoner som foregår i kroppen og føler meg trygg på at den aller beste maten jeg kan servere barnet mitt, lager jeg selv.

Det er et paradoks at mange anbefaler industriprodusert ferdigmat som den første maten til babyer, når ingen ville funnet på å anbefale ferdigmat til resten av befolkninga. Det er riktignok større restriksjoner på hva det er lov å ha i ferdiglagd barnemat enn annen ferdigmat, men jeg forventer at en ”kjøttgryte” skal inneholde mer enn sju prosent kjøtt. Når middagsglass basert på både kjøtt, pasta, kylling, vegetarkost og til og med fisk smaker omtrent likt, er det ikke mye matglede igjen. Vi bør la barna bli kjent med rene smaker, gjerne i form av fingermat hvor de får utforske maten på egne premisser og bruke alle sansene.

LES OGSÅ  Kniv, sjel og gaffel

Jeg følger ingen spesielle kostholdsregimer. Fokus ligger på hjemmelagd og næringstett mat. Med næringstett mener jeg mat hvor man får skikkelig næring som  er lett for kroppen å ta opp og bruke. Grøt er verken det mest næringsrike eller smaksrike vi kan servere babyene, så jeg slår et slag for å bruke grønnsaker, kjøttkraft og eggeplomme som den første maten. Fett av høy kvalitet inngår som en selvfølge i alle måltider; meierismør, kaldpresset kokosolje og ekstra jomfruelig olivenolje. Når jeg først koker babygrøt og baker brød, tar jeg i bruk prinsipper om bløtlegging, spiring og syrning for å servere kornet i en form som gjør at vi klarer å nyttiggjøre oss effektivt av den næringa som finnes der.

Mange tenker på ”babymat” som noe helt annet enn ”vanlig mat”, men babyen kan gjerne spise det samme som resten av familien helt. Lager man mat fra bunnen, er det enkelt å utelate ingredienser som babyen eventuelt ikke skal ha, og babyen blir kjent med smakene og råvarene familien bruker i matlaginga fra første stund. Å dele felles måltider er viktig for matlyst, matglede og fellesskap. Jeg håper å inspirere hele familien til å lage og spise hjemmelagd mat sammen og legger ut oppskrifter som er gode både for baby, barn og voksne.

Gjennom både blogg, barnematkurs og sosiale medier kommer jeg i kontakt med foreldre som ønsker å lage god barnemat og familiemat. De fleste blir positivt overrasket over hvor enkelt det kan gjøres, spesielt når de ser meg lage barnemat på kursene jeg holder. Per i dag drives Lag Barnemat som et hobbyprosjekt, men jeg har flere ideer jeg kan tenke meg å gjennomføre, blant annet en bokidé. Tiden vil vise om de blir satt ut i livet, men matgleden og engasjementet vil jeg alltid ha med meg.

LES OGSÅ  Er miljøgifter eller ernæring den største utfordringen for neste generasjon? Synspunkter fra nord

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om bloggeren»]Oda Høyland (f. 1990) har en  bachelor i biologi fra NTNU (2012) og en master i marinbiologi (2015). Hun driver bloggen ”Lag Barnemat” (https://lagbarnemat.wordpress.com/) og jobber som biolog samt kursholder i barnemat for Margit Vea AS.[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner