Skip to main content

Fasteimiterende diett reduserer biologisk alder og sykdomsrisiko

Fasteimiterende diett innebærer at man spiser fire mindre, men nøye utregnete måltider om dagen i fem dager.

Hos mus beskytter periodiske sykluser av en fasteimiterende diett normale celler mens de dreper skadde celler, inkludert kreft og autoimmune celler, reduserer betennelse, regenererer en rekke systemer og forlenger levetiden. På denne bakgrunnen har amerikanske forskere analysert blodprøver fra en randomisert klinisk studie av mennesker.

Tre sykluser av fasteimiterende diett hos voksne var korrelert med redusert insulinresistens og andre markører for prediabetes, lavere leverfett (som bestemt ved magnetresonanstomografi) og økt forhold mellom lymfeceller (som lager hvite blodceller og naturlige dreperceller) og myeloide stamceller (som danner røde og hvite blodceller og blodplater), som er en indikator på immunsystemets alder.

Tre sykluser var også korrelert med en reduksjon på 2½ år i median biologisk alder, uavhengig av vekttap. Nesten identiske funn kom fra en annen klinisk studie. Sammen støtter disse resultatene at fasteimiterende diett har gunstige effekter på flere såkalte risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og biomarkører for biologisk alder. Studien ble publisert i Nature Communications 20. februar.

LES OGSÅ  Berit Nordstrand: – Du bør ha god helse for å tåle myndighetenes ernæringsråd!

Vår kommentar:

Denne studien føyer seg inn i kunnskapen fra et økende antall forsøk som viser at ulike varianter av faste er gunstig på en rekke måter. Folk som vil lære mer om den typen faste som er brukt i den nye studien – fasteimiterende diett – henvises til ernæringsfysiolog Inge Lindseth og Susann Staves bok Femdagers nullstilling eller Berit Nordstrands bok Autofagi 14. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Alt du trenger å vite om faste
Periodisk faste ved psykiske lidelser
Faste beskytter mot bakterieinfeksjon
Periodisk faste
En praktisk veiledning til ketose og periodisk faste
Alt du trenger å vite om faste (og hvor lurt det er)
Faste i 12 dager – noen erfaringer


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner