Skip to main content

Oppskrifter for bedre folkehelse

[wcm_restrict]

Kostholds- og friluftsentusiasten Anita Breivold er ute med ny bok. Denne gangen har hun beskrevet ”optimale” matoppskrifter.

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Iver Mysterud . Foto Privat og Helges studio

Hun er klar på hvorfor markedet trenger den nya boka: – Kroppen fungerer best med stabilt blodsukker, noe som gir en rekke helsefordeler, inkludert hormonell balanse. Jeg ønsket å hjelpe andre til bedre helse med en bok med oppskrifter som nettopp gir stabilt blodsukker. Jeg regnet, lagde og justerte og komponerte derfor en rekke oppskrifter som kan gi grunnlag for å beholde god helse og optimal vekt, sier Breivold.

Polsk inspirasjon


Hva slags kostholdsfilosofi/-prin-sipper vektlegger du? – Jeg tok utgangspunkt i den polske legen Jan Kwaśniewskis ”optimalernæring”, der mengden protein, fett og karbohydrater står i et bestemt forhold til hverandre.1,2 Han presenterer måltider basert på en bestemt formel, svarer hun. Siden mat ikke skal by på matematiske problemer for folk flest, har Breivold gjort alle utregningene. Hun mener et gunstig forhold mellom makronæringsstoffene kan bidra til god eller bedre helse ved å gi stabilt energinivå, færre plager, god tarmfunksjon og riktig vekt.

To bøker

– Jeg utga min første bok i 2017, grunnboka Helsevis – en bruksan-visning for bedre helse og for å beholde god helse, forteller Breivold. – Der lovet jeg en oppfølger i form av ei bok med oppskrifter, der alle skulle ha optimalt forhold mellom makronæringsstoffene. Det var nesten en håpløs begrensning å gi seg selv, men etter år med prøving og feiling, justeringer, utregninger, tillaging og fotografering, ble det bok i 2018. Dette er ei fyldig samling med 200 oppskrifter for de fleste av livets måltider, fortsetter forfatteren. – Boka er delt inn i kapitler med brød og briks, digg uten brød, pålegg, grøt, pannekaker, FOMS (Fullverdig Optimalt Måltid i Smoothieform), salater, middager, supper, sauser, tilbehør, desserter, kaker, snop, drikke og sop i hop (fermentering, kraftkoking, landeveismat og oversikt over søtstoffer). Ingen oppskrifter inneholder sukker, hvetemel eller gluten, og alle viser forholdstall slik også Helsemagasinet gjør med sine hverdagsoppskrifter, forklarer forfatteren.

Hva skiller denne boka fra andre på markedet? – Det er mange bøker på markedet, men få har utregninger av forholdstall, og jeg har ikke funnet noen bøker der alle oppskriftene baserer seg på en ”blodsukkerstabil og hormonvennlig” formel. Mange oppskriftsbøker gir alt for magre måltider, selv om de kaller seg lavkarbo. Noen anbefaler et for høyt innhold av protein, og andre er for avanserte, sier Breivold. Hun ville lage oppskrifter som kunne brukes i så godt som alle livets sammenhenger, fra hverdag til fest, og baserte seg i stor grad på oppskrifter hun har lagd i løpet av et halvt liv. Breivold har regnet ut og tilpasset mengden protein, fett og karbohydrater til Kwaśniewskis anbefalinger. – Jeg er ikke opptatt av matens kaloriinnhold, men av måltidenes sammensetning av makronæringsstoffer. Siden mange er opptatt av matens energiinnhold, har jeg også tatt med antall kilokalorier. Da vet leseren uansett hvor mye energi man får i seg fra hvert måltid, sier hun.

LES OGSÅ  Hva er et bærekraftig og sunt kosthold i Norden?

– Det andre som skiller mine bøker fra de fleste andre, er språkformen. Jeg prøver å gjøre stoffet lett fornøyelig ved å skrive enkelt også om vanskelige temaer. Dessuten er jeg litt barnslig anlagt, forteller Breivold. Hver kveld når hun legger seg, sender hun en vennlig tanke og en stor takk til alle medspillerne sine inni kroppen, de ”gode hjelperne”, tarmbakteriene, de hvite blodcellene, leveren og bukspyttkjertelen. – De gode tarmbakteriene kaller jeg husdyr. Sammen med de hvite blodcellene, leukocyttene, står de på som helter for meg hver eneste dag hele året igjennom. Til gjengjeld gjør jeg det jeg kan for at de skal trives, formere seg og ha det godt. De er egentlig bortskjemte på godt drivstoff, men det unner jeg dem virkelig. De får sin ønskemat, som for øvrig også er min. Dette er næringsrik mat med lite sukker. Vi lever faktisk i et symbiotisk forhold, de og jeg, der vi legger til rette for hverandres velvære. Jeg fôrer dem med næringsrik mat med lite karbohydrater, og de svarer med å være stabile og årvåkne, i stand til å yte maksimalt. Da får også de indre organene som lever og bukspyttkjertel levelige vilkår. Det tenker jeg er en vinn-vinn-situasjon, sier Breivold med et smil.

Målgruppe

For Breivold handler det om å formidle sammenhengene mellom det vi putter i munnen – eller ikke – og helse. Hun mener at mange får råd som antakelig er feil.


– Svært mange er også opptatt av å beholde ønsket vekt. Når man har fylt 29 noen ganger, eller det er vanskelig å få oversikten over antall lys på bursdagskaka, er det for mange vanskelig å holde samme midjemål og vekt som før. Ulike slankekurer er alltid på tilbud etter jul eller før ferier, og alle lover kjappe resultater. Men jeg tror ikke slankekurer virker på sikt. Derfor har jeg utviklet oppskrifter som gjør at du kan spise all slags mat fra ”brødmåltider” til middager og kaker, uten å måtte gå sulten fra bordet eller ha dårlig samvittighet. Betingelsen er at du har riktig forhold mellom næringsstoffene til alle måltidene. Det er de som ønsker å lese og lære om dette og å lage slik mat, som er målgruppa mi, sier forfatteren.

LES OGSÅ  Ernæringsbiolog Marit Kolby: – Tre helsefremmende grep

Utgivelse

Har det vært lett å få utgitt boka?
– Jeg må innrømme at jeg her nok var litt pysete. Jeg har jobbet med de to bøkene mine over flere år, og fritid og ferier har gått med til å skrive, regne, lage rettene og å ta bilder. Jeg torde ikke ta sjansen på å få et eventuelt nei fra et forlag. Derfor fikk jeg hjelp til oppsettet av bøkene av min datter, som er grafiker. Jeg tok hele trykkinga og alle utgifter på egen kappe for så å selge bøkene sjøl og bestiller noen av gangen etter hvert som jeg selger dem, forklarer forfatteren.

Kostholdsinteresse


Hvordan ble du interessert i kosthold? – Jeg vokste opp på 1960- og 70-tallet og hadde et ganske magert kosthold i barndommen. Mine lydige foreldre kjøpte margarin, kneip og skummetmelk. Det trivdes jeg dårlig med allerede som barn. Dessuten var jeg bestandig sulten. Da jeg ble voksen, ramlet jeg litt tilfeldig borti en del litteratur om fettets fortreffelighet og raske karbohydraters ugunstige virkning på kroppen, både når det gjaldt helse og vekt. Etter hvert leste jeg ”metervis” med bøker om sånne temaer. Jeg leser bøker om fett og kolesterol som andre leser tegneserier eller ukeblad, sier Breivold.

– Så fikk jeg en mann som begynte å bli som så mange menn; større og større for hvert år. Siden jeg følte at jeg hadde verktøyet til å gjøre noe med det, satset vi på et omvendt svangerskap for hans del. Ved å spise riktigere kunne han redusere vekta uten å måtte gå sulten fra bordet.
For min egen del handler det om å beholde god helse, med riktig vekt, hormonell balanse, et godt energinivå – og færrest mulig plager – hele livet, avslutter den entusiastiske forfatteren Anita Breivold.

Optimal ernæring

Mannen bak ”optimalernæring” er den polske legen Jan Kwaśniewski (f. 1937). Han hevder at et kosthold med lite karbohydrat og mye fett gjør det lettere å helbrede mange sykdommer, og hans tallrike pasienter har vist mange positive effekter av et karbohydratfattig kosthold. På 1960-tallet fikk Kwaśniewski ansvar for kostholdet ved det militære sanatoriet i et helsesenter i Chichocinek. Han skulle legge til rette kostholdet slik at soldatene kunne yte best mulig, både fysisk og psykisk. Denne oppgaven endte opp i det han kalte for ”optimalernæring”. Han mente det viktigste var å finne et optimalt forhold mellom protein, fett og karbohydrat og kunne tidlig oppvise svært gode resultater med denne metoden. 

Begrepet ”optimalernæring” er en hjørnestein som hele hans teori hviler og bygger på. I starten sjokkerte dette mange fordi dietten inneholder en stor mengde fett, samtidig som den er fattig på karbohydrater. Kwaśniewski var en av pionerene i å anbefale et lavkarbo-/høyfettkosthold.

LES OGSÅ  Melkefri, deilig kremet kakao

Den polske legen har kurert tusenvis av syke mennesker med optimalernæring, eventuelt supplert med en egenutviklet likestrømsterapi, inkludert personer med diagnoser som er blitt sett på som uhelbredelige. Disse inkluderer mage- og tarmsykdommer som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, ved siden av MS, leddgikt, høyt blodtrykk, diabetes og fedme. Det antas at minst to millioner mennesker i en rekke land verden over følger denne dietten. I 1999 ble Kwaśniewski fremmet som kandidat til den svenske nobelprisen i medisin.

 class=

To vise bøker for bedre helse

Helsevis – en bruksanvisning for bedre helse og for å beholde god helse er grunnboka. Den inneholder 60 kapitler fordelt på en faktadel, en del med erfaringer fra vår virkelighet, og så flere feite fakta og sursøte sammenhenger – om alt fra sukker, salt, kolesterol, AD/HD, overgangsalder, insulinresistens, stoffskifte, hormoner til immunforsvar og annet som kan relateres til kostholdet. Den er skrevet lett fornøyelig og folkelig, så selv tunge temaer skal være mulige å fordøye med litt humor og billedbruk. 

Anita Breivold har skrevet to bøker:

Utgitt 2017. 332 sider. Kr 379. Porto kommer i tillegg.

Helsevis oppskrifter inneholder 200 oppskrifter uten sukker, hvetemel og gluten. Målet er god helse og optimal vekt med et gunstig forhold mellom protein, fett og karbohydrater. 

Utgitt 2018. 432 sider. Kr 399. Porto kommer i tillegg.

Vil du bestille bøkene, kan du kontakte Breivold på anita.breivold@hotmail.com, sende en SMS til 415 51 823 eller gå inn på Facebook på Helsevis og bestille via messenger, eller gå inn på helsvis.no.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Anita Breivold»]Den blide sørlendingen (f. 1961) fra Lillesand er er gift med kokken Terje Breivold, mor til to jenter på 30 og 27 år og er blitt mormor. Hun jobber både som leirskolelærer, svømmelærer og ernæringsskribent og driver med rådgivning, veiledning, foredrag og kurs innen ernæring, helse og friluftsliv. Hun er utdannet lærer, har grunnfag idrett, årsenhet i friluftsliv, grunnfag i biologi og har fullført ernæring I og II fra Atlantis medisinske høyskole. Dessuten har hun i en årrekke drevet egenstudier av kosthold og helse. Breivold har tidligere skrevet om ernæring i Mat&helse (det kom ut 10 x i året). Hun elsker kombinasjonen av god mat og friluftsliv og er yogaentusiast[/gdlr_box_icon]

Tidligere om optimal ernæring i Helsemagasinet

  • Poleszynski DV. Pionerene som viste nytten av høyfettkosthold. VOF 2017; 8 (8): 23–30.
  • Poleszynski DV. Årsaksrettet behandling av voksendiabetes.VOF 2018; 9 (5): 36–40.

Kilder:

1. Kwaśniewski J. Optimal diet. Warszawa: Wydawnictwo ”WPG”, 1999.

2. Kwaśniewski J, Chyliński M. Homo optimus. Warszawa: Wydawnictwo ”WPG”, 2000.

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?