Skip to main content

Offentlig ernæringstopp tjener millioner fra industrien

Denne uka kan du lese at kostrådsleder Rune Blomhoff legger listen lavt for å utelukke og stemple andres kritiske forskning som industribetalt og subjektiv. Selv tjener han millionbeløp på oppdrag for næringslivet. Videre tar vi opp dette:

  • Naturbasert terapi inkludert kunst og hester lovende for autistiske barn
  • FDA-godkjent, laboratoriedyrket kjøtt en realitet
  • Mikro- og nanoplast knyttet til Parkinsons sykdom og demens
  • Legen Robert Malone ønsker å reformere USAs helsevesen
  • Kan grønnsaker ta opp miljøgifter fra jorda?
  • Forskere overrasket over hvor giftige oppvask­hansker er
  • Norsk mat var godt krydret i middelalderen
  • Er det noe vits med ståpult?
  • Svakt faglig grunnlag for psykologien.
  • Svartfrøolje mot søvnløse netter
  • Gjentatt influensavaksinasjon knyttet til høyere risiko for infeksjon
  • Kjæledyreiere har lavere risiko for demens enn andre
  • Honning demper hoste
  • Fokus på Bells parese
Offentlig ernæringstopp tjener millioner fra industrien / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Fagredaktør Iver Mysterud

Forskningen som forsvant

Kostrådsleder Rune Blomhoff legger listen lavt for å utelukke og stemple andres kritiske forskning som industribetalt og subjektiv. Selv tjener han millionbeløp på oppdrag for næringslivet.

Dette er tema for et blogginnlegg av Lars Magne Sunnanå 31. desember 2023.

Helsemagasinet: Hvem utredet de nye, nordiske kostrådene?

Naturbasert terapi inkludert kunst og hester lovende for autistiske barn

Barna som fikk se kunst og være sammen med hester, viste forbedring i deres sensoriske, sosiale evner og atferd. Dette kom fram i en studie publisert i JAMA Nework Open 7. desember 2023, omtalt i The Epoch Times 9. desember.

LES OGSÅ  Dyr gir mer enn kjøtt

Helsemagasinet: Snuskete forskning på MMR-vaksine og autisme.


FDA-godkjent, laboratoriedyrket kjøtt en realitet

Så langt har bare to land – USA og Singapore – syntetisk kjøtt for konsum. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 6. desember 2023.

Helsemagasinet: Gunhild Stordalen mindre kritisk til kjøtt.

Mikro- og nanoplast knyttet til Parkinsons sykdom og demens

Forskning publisert i Science Advances 17. november viser at nanoplast – mikroskopiske partikler som brytes ned fra hverdagslige plastgjenstander – binder seg til proteiner assosiert med Parkinsons sykdom og demens med Lewy-legemer.

De nye funnene kobler derfor plastforurensning til sykdom og underbygger behovet for politisk handling for å redusere miljøgifter. Saken ble omtalt i The Epoch Times 4. desember 2023.

Helsemagasinet: Antioksidanter mot Parkinsons sykdom

Legen Robert Malone ønsker å reformere USAs helsevesen

I en 30 minutters samtale med The Epoch Times 2. desember 2023 i serien Frontline Health uttaler Malone seg om hva han ville gjort for å reformere helsevesenet i USA. Malone var blant flere kjente forskere som under pandemien kritiserte helsemyndighetene for pandemihåndteringen og massevaksineringen.

Helsemagasinet: To selvinnlysende erfaringer fra pandemien.

Kan grønnsaker ta opp miljøgifter fra jorda?

Dyrking av grønnsaker i byen og bruk av kloakk til gjødsel kan gi farlige stoffer i maten. Forsker Roland Kallenborn mener vi tenker lite på potensialet for at grønnsakene kan ta opp giftstoffer. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 13. desember 2023.

Helsemagasinet: Barns utvikling hemmes av miljøgifter.

Forskere overrasket over hvor giftige oppvask­hanskene er

Forskere har undersøkt hvor giftig 50 vanlige plastprodukter, som plastposer og barneleker, kan være for små dyr i havet.
– Vi bør ha som mål å redusere bruken av plast, sier en av forskerne bak studien. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 29. november 2023.

LES OGSÅ  Forsvar av storfekjøtt

Helsemagasinet: Plast i teposer.


Norsk mat var godt krydret i middelalderen

Eksotiske krydder var først eksklusivt, så ble det vanlig – helt til folk sluttet å krydre maten. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 25. september 2023.

Helsemagasinet: Karri, krydderet som erobret verden.

Er det noe vits med ståpult?

Mye forskning tyder på at variasjon i arbeidsstilling er nøkkelen til en smertefri kropp hos folk som jobber på kontor. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 26. september 2023.

Helsemagasinet: Vi tenker bedre når vi står.

Svakt faglig grunnlag for psykologien

– Som terapeut må du være klar til å forlate metoden du kan og liker, dersom den ikke gir mening for pasienten, sier forsker Andreas Høstmælingen. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 26. september 2023.

Helsemagasinet: Knusende kritikk av psykiatri og psykofarmaka.

Svartfrøolje mot søvnløse netter

I hvilken grad kan svartfrøolje motvirke dårlig søvn? Det er tema for en studie i Frontiers in Nutrition 17. april 2023, omtalt i The Epoch Times 25. desember 2023. Studiet har undersøkt effekten av svartfrøolje både på kvalitet og varighet av søvn.

Helsemagasinet: Søvnproblemer – vi er skiftarbeidere.

Gjentatt influensavaksinasjon knyttet til høyere risiko for infeksjon

En ennå ikke publisert studie (preprint) påviser at gjentatte årlige influensavaksiner er assosiert med økt risiko for influensainfeksjon. Forskerne lurte først på om vaksinasjonstidspunkt og influensainfeksjoner i tidligere sesonger kan ha bidratt til økt infeksjonsrisiko for de som er vaksinert flere ganger, sammenliknet med de som ikke er vaksinert. Imidlertid konkluderte de at disse faktorene ikke fullt ut kan forklare den økte infeksjonsrisikoen. Dette er omtalt i The Epoch Times 29. desember 2023.

LES OGSÅ  Umotiverte advarsler mot rødt kjøtt, mens nøtter går fri

Helsemagasinet: Styr unna influensavaksiner!

Kjæledyreiere har lavere risiko for demens enn andre

En studie i JAMA Network Open 26. desember viser at eierskap av kjæledyr kan bremse kognitiv svikt, spesielt hos eldre voksne som bor alene. Personer som eide kjæledyr, opplevde langsommere nedgang i verbal hukommelse og verbal flyt enn de som ikke eide kjæledyr. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 29. desember 2023.

Helsemagasinet: Færre matallergier når spedbarn blir eksponert for kjæledyr.

Honning demper hoste

Honning kan være et effektivt middel mot hoste ifølge en artikkel i The Epoch Times 23. desember 2023. Dette stoffet er blitt brukt mot hoste i Kina i tusenvis av år. Det er forøvrig dokumentert at honning kan bidra til å regulere problemer i indre organer, bidra til avgifting og lindre smerte. I tillegg kan honning påført sår eller brannskader framskynde helbredelsen og i moderate doser bidra til generell helse.

Imidlertid består honning av 40 prosent fruktose (fruktsukker) og 30 prosent glukose og har høy glykemisk indeks (58 mot 60 for hvitt sukker). Diabetikere, overvektige og kreftpasienter bør følgelig være forsiktige med bruken.

Helsemagasinet: Honning mot sårinfeksjoner.

Fokus på Bells parese

En artikkel i The Epoch Times 31. desember 2023 fokuserer på symptomer, årsaker, medisinsk behandling og naturlige tilnærminger til Bells parese. Dette er en nevrologisk tilstand som omfatter plutselige lammelser eller svakheter i ansiktet.

Fortsatt god helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner