Skip to main content

Slankemedikament med bismak og søksmål

Denne uka kan du lese at det kommer fram stadig flere bivirkninger og problemer med de nye vekttapsmedikamentene. Nå er 55 søksmål om bivirkninger samlet i én rettssak i USA. Videre tar vi opp dette:

Tekst Iver Mysterud

  • Kan medisinsk cannabis øke risikoen for hjertearytmier?
  • Noen barn fødes med celler som eldes raskere enn vanlig
  • Vil journalist Ingeborg Senneset noen gang be om unnskyldning?
  • Ernæringsnyheter fra Nina Teicholz og Gary Taubes
  • Akupunktur effektivt mot svikt i taleevnen etter hjerneslag
  • Sukkerskatt virker!
  • Ingefær mot sykdom og helseplager
  • Bekymring for mulig kobling mellom transkjønnethet og vold
  • Sammenhengen mellom miljø, ernæring og munnhelse
  • Anette Bakås Råmunddal trodde det skulle bli verre å spise så lite
  • Biohacking Girls: – Styr langt unna vegetabilske oljer!
  • Genetisk testing for vekttap er uten verdi
  • Epidemiske prognosemodeller overvurderte infeksjonstall under koronapandemiens nedstengning
  • Hva signaliserer hårtap om din helse?
  • Høyt utdannede drikker mest, men får likevel færre alkoholskader
  • Tannkjøttet skades av å snuse
  • Hvem drepte bestefar?
  • Vi er ikke sikre, sier forskeren som hevder at ultraprosessert mat gjør folk tykke og usunne
  • Kvinner var ikke bedre jegere enn menn i steinalderen!
Slankemedikament med bismak og søksmål / 2024 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Fagredaktør Iver Mysterud

55 søksmål om bivirkninger fra vekttapsmedikamenter i samme rettssak i USA

Saksøkere hevder at de led av gastroparese, en tilstand der en persons mage ikke klarer å tømme seg ordentlig, etter å ha tatt medikamenter som Ozempic (semaglutide). Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 4. februar.

Helsemagasinet: Vekttrening og utholdenhetsøvelser er bortkastet tid – hvis målet er best mulig ytelse.

Kan medisinsk cannabis øke risikoen for hjertearytmier?

Bruk av medisinsk cannabis i kronisk smertebehandling kan sette pasienter i fare for å utvikle arytmi, ifølge en ny dansk studie publisert i European Heart Journal 11. januar. Saken er omtalt i The Epoch Times 21. januar.

Helsemagasinet: Hvorfor ble cannabis borte som medisin?

Noen barn fødes med celler som eldes raskere enn vanlig

Dette gjelder den arvelige sykdommen ataxia telangiectasia. En studie publisert i Movement Disorders 29. oktober 2023 tyder på at tilskudd av NAD+ kan hjelpe de rammede. Vitamintilskuddet gir håp til barn med den sjeldne sykdommen som det ikke finnes annen behandling for. Dette er omtalt på Forskning.no 20. desember 2023.

LES OGSÅ  Medikamenter for vekttap med bivirkninger

Helsemagasinet: Hud og aldring.

Vil journalist Ingeborg Senneset noen gang be om unnskyldning?

Ofre og pårørende slikker sine sår etter den store forfølgelsen under koronapandemien. Nylig presterte hun Kjetil Tveit kaller ”sjefsmobberen” – Ingeborg Senneset – å kuppe offerrollen rett foran nesa til sine vaksineofre fordi hun nå blir konfrontert av dem om vaksineskader. Er det Senneset det er synd på? undres Tveit i et innlegg på Steigan.no 24. januar.

Helsemagasinet: Hjertebetennelse som bivirkning av koronavaksine.

Ernæringsnyheter fra Nina Teicholz og Gary Taubes

Disse to dyktige journalistene sender ut felles nyhetsbrev, og 2. februar trakk de blant annet fram en ny og viktig bok om kosthold (Psykiater Georgia Edes Change your diet, change your mind), men også hvordan medier feilinformerer om ernæring.

Helsemagasinet: Sukkersvindelen.

Akupunktur effektivt mot svikt i taleevnen etter hjerneslag

Motorisk afasi er manglende evne til å formulere ord eller utsagn som følge av en skade av Brocas senter i hjernebarken. Hva er effekten av akupunktur kombinert med språktrening i behandling av motorisk afasi hos pasienter med hjerneslag? Dette er testet i en randomisert, klinisk studie fra Kina publisert i JAMA Network Open 22. januar. Den ene halvparten av 252 pasienter fikk akupunktur, mens den andre fikk narreakupunktur. De som fikk 6 ukers akupunkturbehandling med opptil 6 måneders oppfølging, viste signifikante forbedringer i språkfunksjon, livskvalitet og nevrologisk svekkelse sammenliknet med de som fikk narreakupunktur.

Dette tyder på at akupunktur i stor grad kan forbedre språkfunksjonen hos pasienter med motorisk afasi etter slag.

Helsemagasinet: Kan akupunktur forebygge migrene?

Sukkerskatt virker!

Skatt på sukkersøte drikkevarer førte til høyere priser og lavere salg ifølge data fra mer enn 26 000 butikker fra fem store byer i USA. Dette tyder på at en landsdekkende skatt sannsynligvis ville ha ført til betydelige forbedringer i folks helse og betydelige kostnadsbesparelser. Saken er omtalt i JAMA Network Open 24. januar.

Helsemagasinet: Sukkeravhengighet.

Ingefær mot sykdom og helseplager

Ingefær kan være nyttig for helsen, og en artikkel i The Epoch Times 25. januar gir en oversikt over bruken og hva man bør passe på.

Helsemagasinet: Ingefær mot kreft.

Bekymring for mulig kobling mellom transkjønnethet og vold

En økning i masseskyting av kjønnsforvirrede individer i USA vekker bekymring for at transkjønnete kan få psykiske helseproblemer ved bruk av kroppsforandrende kjemikalier. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 25. januar.

Helsemagasinet: Vold som bivirkning av medikamenter.

Sammenhengen mellom miljø, ernæring og munnhelse

Miljøet, atferden og maten vi inntar, har endret seg gjennom tusenvis av år, og kroppene våre har måttet tilpasse seg på en rekke måter. På flere områder er helsetilstanden blitt dårligere, ikke minst i munnhulen, tennene og kjevene. En artikkel i The Epoch Times 23. januar oppsummerer et foredrag den amerikanske tannlegen Alex Bronson nylig holdt om temaet.

LES OGSÅ  Ingen dødsfall etter inntak av kosttilskudd i 2017

Helsemagasinet: Fjerning av plakk med kokosfett.

Anette Bakås Råmunddal trodde det skulle bli verre å spise så lite

Hun har forsøkt fasteimiterende diett og spist maksimalt 700 kilokalorier om dagen. Med lite mat og minimalt med protein er målet å få fastens helsefordeler. Råmunddal mener at endringer i matvaner endelig gjorde henne frisk. Dette er tema for en artikkel på Hemali.no 30. januar.

Helsemagasinet: Faste beskytter mot bakterieinfeksjon.

Biohacking Girls: – Styr langt unna vegetabilske oljer!

– Vegetabilske oljer har mye kalorier, men lite næring. De ødelegger cellestruktur og vårt DNA og er en driver for inflammasjon. Det sier Monica Øien Dyvi og Alette Sophie Aubert, kanskje bedre kjent som Biohacking Girls. De har vært gjester på Hemalipodden, omtalt på Hemali.no 4. februar.

Helsemagasinet: Dårlige råd om margarin består – slettes ikke «Hjertegod»

Genetisk testing for vekttap uten verdi

Slike tester er utilgjengelig for folk flest grunnet høye kostnader og begrenset kapasitet til å gi praktisk informasjon. Forskningen på genetiske tester direkte til forbruker støtter ikke helse- og velværepåstander om mulig vekttap. Kliniske studier har funnet liten forskjell i vekttap mellom de med og uten en genvariant knyttet til fedme etter vekttapintervensjoner.

Ernæring og fysisk aktivitet er langt viktigere enn genetikk når det gjelder vekt og krever ikke at man tar en test før man starter. Dårlig tarmhelse kan være en faktor hos personer med uønsket vektøkning eller som har problemer med å gå ned i vekt – en usunn tarm kan også føre til at man føler seg trøtt og umotivert til å trene. Probiotika kan bidra til å skape et tarmmiljø som bidrar til et normalt stoffskifte. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 16. januar.

Helsemagasinet: Slik trener du mest effektivt.

Epidemiske prognosemodeller overvurderte infeksjonstall under koronapandemiens nedstengning

Imperial College Londons modell forutså 40 millioner dødsfall i det første året av koronapandemien, mens det virkelige antallet var totalt 6,9 millioner. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 20. januar 2024.

Helsemagasinet: Kritisk gjennomgang av koronakommisjonens rapporter.

Hva signaliserer hårtap om din helse?

En artikkel i The Epoch Times 26. januar fokuserer på årsakene bak for tidlig gråning og metoder for behandling og forebygging.

Høyt utdannede drikker mest, men får likevel færre alkoholskader

Folk med høyere utdanning har stort sett bedre helsevaner enn folk med lavere utdanning, men ikke når det gjelder alkohol. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 21. januar.

LES OGSÅ  Fortsatt fokus på korona-vaksinene

Helsemagasinet: Gir alkohol økt dødelighet?

Tannkjøttet skades av å snuse

I en studie publisert i Acta Odontological Scandinavica 17. februar 2023 har norske forskere undersøkt nærmere 1 400 personer mellom 18 og 20 år. De hadde vært hos tannlegen da de ble spurt om å delta i studien. Litt over 200 personer brukte snus daglig. De unge voksne som deltok, hadde brukt snus i tre år i snitt. Analysen viste forskerne at mye skjer med tannkjøttet i løpet av en såpass kort periode. Jo flere bokser snus man brukte, desto mer alvorlige var skadene på tannkjøttet. Én av fem snusbrukere hadde særlig alvorlige skader. De hadde i tillegg tannkjøtt som hadde trukket seg tilbake på enkelte tenner, det vil si at mer av tannen er synlig. Slike skader er permanente. Gutter var spesielt utsatt for skader på tannkjøttet. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 22. januar.

Helsemagasinet: Unngå snus i svangerskapet!

Hvem drepte bestefar?

Journalist Lars Magne Sunnanå tar i et sitt nyhetsbrev 2. februar opp hva som forårsaket en kraftig vekst i dødsfall av angina og hjerteinfarkt fra 1950 og nedgang etter 1990 hos menn i 60-årene. Svaret er syntetisk transfett (i motsetning til naturlig transfett som forekommer i melkefett). Innlegget er basert på ernæringsfysiolog og journalist Hanna Hånes’ bok Det farlige oljeeventyret: Historien om hval- og fiskefett i margarinen (2023). Vi planlegger å anmelde hennes veldokumenterte bok i Helsemagasinet.

Helsemagasinet: Mettet versus umettet fett.

Vi er ikke sikre, sier forskeren som hevder at ultraprosessert mat gjør folk tykke og usunne

Kevin Hall står bak den studien på ultraprosessert mat som «alle» snakker om. Hvor overbevist er han om at bearbeidingen av maten er årsaken til fedme og sykdom? Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 1. februar.

Helsemagasinet: Myndighetenes dårlige ernæringsråd i 100 år.

Kvinner var ikke bedre jegere enn menn i steinalderen!

Forskningsverdenen korrumperes i økende grad av ideologiske vrangforestillinger. Ett av de siste forsøkene går ut på å omskrive kjønnsrollene i evolusjonshistorien. Dette skriver høyskolelektor Eirik Garnås på Forskersonen.no 29. januar som reaksjon på en artikkel på Forskning.no 6. desember 2023, der det hevdes at kvinner var bedre jegere enn menn.

Helsemagasinet: Tarmfloraen til jegere og sankere.

God helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner