Skip to main content

Mange fordeler av periodisk faste

Denne uka kan du lese om periodisk faste. Dessuten om at skihoppere i verdenscuprenn i Lake Placid i februar vil bli utsatt for stor strålebelastning. Videre tar vi opp dette:

Tekst Iver Mysterud

  • Hvilke krav bør vi stille til klinikere?
  • Lege kalte medikament ”magisk” – etter å ha mottatt fire millioner fra produsenten
  • Kan koronainfeksjon og -vaksinasjon gi falskt positiv hiv-test?
  • Vær veldig forsiktig med genetiske medikamenter!
  • Er fordelene med probiotika overvurdert?
  • Femte dose koronavaksine styrker ikke cellulær immunitet
  • Danske forskere fant enkel metode for å bedre nattesøvnen
  • På sporet av årsaken til svangerskapskvalme
  • Blodforgiftning sender mange ut av yrkeslivet
  • Vi bør slutte å kalle folk alkoholikere
  • Vaksiner kan påvirke dødelighet og risiko for andre sykdommer
  • Koronavaksiner kan forverre diabetes
  • Gary Taubes om diabetes
  • Hvorfor humøret kan stimulere eller svekke immunforsvaret
  • Kan man få soppinfeksjoner i hjernen?
  • Mikroplast i mange kjøttprodukter og plantebaserte alternativer
  • Vil du leve lenge? Da bør du høre hva andre sier
  • Hva kan hunder spise, og hva må de unngå?
Mange fordeler av periodisk faste / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Iver Mysterud

Nytten av 14-timers periodisk faste

Å unngå mat i 14 timer og å ha et spisevindu på 10 timer, kan være effektiv for å gå ned i vekt, forbedre humøret og søvnkvaliteten. Dette kommer fram av en artikkel i The Epoch Times 1. januar.

Helsemagasinet: Praktisk veiledning til periodisk faste.

Skihoppere utsettes for stor strålebelastning i verdenscuprenn i Lake Placid i februar

Når verdens beste skihoppere sitter klare for å sette utfor bakken i Lake Placid 9. –11. februar, blir de utsatt for store strålemengder. Toppen av hopptårnet er i praksis en basestasjon ifølge Arthur Firstenbergs nyhetsbrev 18. januar. Firstenberg er en sentral aktør på dette feltet og er særlig kjent for den monumentale oppsummeringsboka Den usynlige regnbuen fra 2018.

Helsemagasinet: Planter kan beskytte mot strålingsskader.

Hvilke krav bør vi stille til klinikere?

Dr.med., pensjonert nevrolog Karl Otto Nakken er en hyppig bidragsyter i Tidsskrift for Den norske legeforening. Han møter jevnlig en gjeng pensjonerte leger kalt ”doktorklubben”, og der går praten livlig om alt fra medisinske temaer til livet selv. Ettersom de fleste i «doktorklubben» har høstet erfaringer med pasientrollen, har de diskutert hvordan de er blitt møtt av sine yngre kolleger.

LES OGSÅ  Trådløse nettverk? Ikke i skoler og barne- hager på Kypros

Deres foreløpige konklusjon er at ikke alle egner seg som klinikere. Dette er tema for et innlegg i Tidsskrift for Den norske legeforening 5. januar.

Helsemagasinet: Lege Geir Flatabø praktiserte «alternativt», mente tilsynet. Han mistet autorisasjonen.

Lege kalte medikament ”magisk” – etter å ha mottatt fire millioner fra produsenten

Den norske legen Samira Lekhal skrøt uhemmet av slankemedikamentet Wegovy i et kurs for helsepersonell. Hun fortalte aldri at hun var betalt av produsenten.

I stedet for å opplyse om de potensielt alvorlige bivirkningene, omtalte Lekhal slankesprøytene som ”magiske”, og at de kan gi ”massiv” vektnedgang. Lekhal har fått kritikk fra Statens legemiddelverk i denne saken. Dette er tema for en artikkel på Tv2.no 30. september 2023.

Helsemagasinet: Lavkarbo opprettholder vekttap.

Kan koronainfeksjon og -vaksinasjon gi falskt positiv hiv-test?

Dette er tema for en artikkel av den amerikanske legen og professoren Peter A. McCullough og John Leake i The Epoch Times 31. desember 2023. Ingen vet hvor utbredt disse falskt positive hiv-testene er.

Helsemagasinet: Behandling av bivirkninger etter koronavaksine.

Vær veldig forsiktige med genetiske medikamenter!

Det mener den nederlandske molekylærbiologen Maarten Fornerod. Forskning viser nemlig at mRNA-vaksiner kan produsere fremmede proteiner i menneskekroppen, og effektene av disse er ”uforutsigbare”. Derfor bør vi være forsiktige med mRNA-vaksiner. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 30. desember 2023.

Helsemagasinet: Nobelprisen i medisin – motivert av politisk støtte til mRNA-teknologien?

Er fordelene med probiotika overvurdert?

Probiotikabruk er i stor grad misforstått av forbrukere og til og med forskere, noe som gjør mange av fordelene overvurdert. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 5. januar.

Helsemagasinet: Kan tilskudd av probiotika anbefales?

Femte dose koronavaksine styrker ikke cellulær immunitet

Koronavaksinene kan svekke vår evne til å bekjempe virus på cellenivå. Dette kommer fram av en artikkel publisert i Frontiers in Immunology 16. august 2023, omtalt i The Epoch Times 5. januar.

Helsemagasinet: Hjertebetennelse som bivirkning av koronavaksine.

Danske forskere fant enkel metode for bedre nattesøvn

Hvis man blir 80 år gammel, vil de fleste tilbringe 25 av dem med å sove, for det meste på soverommet. Derfor har forskere undersøkt sammenhengen mellom ventilasjon på soverommet og søvnkvalitet. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 30. desember 2023.

Helsemagasinet: Søvnproblemer – vi er skiftarbeidere!

På sporet av årsaken til svangerskapskvalme

70 prosent av alle gravide kvinner opplever svangerskapskvalme i løpet av de første 2–3 månedene av graviditeten. For en minoritet på 1–3 prosent kan kvalmen bli så ekstrem at den fører til vektnedgang og dehydrering. Disse har det vi kaller hyperemesis gravidarum. Tilstanden kan bli farlig for mor og barn og føre til innleggelse hvis mor ikke klarer å fordøye maten.

LES OGSÅ  Forholdene i Norge

Nå har britiske forskere funnet ut av hvorfor kvinner blir kvalme av å være gravide, og hvorfor noen blir ekstra syke av det. Det skyldes et hormon som kalles GDF15. Hvor syk moren blir, avhenger av hvor mye av hormonet som produseres av fosteret og hvor mye hun selv har dannet før hun ble gravid. Dette kommer fram av en studie publisert i Nature 13. desember 2023, omtalt på Forskning.no 2. januar.

Helsemagasinet: Omega3-fettsyrer i svangerskapet.

Blodforgiftning sender mange ut av yrkeslivet

Nær fire av ti av dem som rammes av sepsis, er ikke tilbake i arbeid etter to år. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 31. desember 2023.

Helsemagasinet: Blodforgiftning dreper langt flere enn koronavirus.

Vi bør slutte å kalle folk alkoholikere

Begreper som ”alkoholisme” og ”alkoholiker” er stadig i bruk, selv om de i mindre og mindre grad brukes i helsetjenesten og i forskning. Dette er tema for en kronikk på Forskersonen.no 23. desember 2023.

Helsemagasinet: Gir alkohol økt dødelighet?

Vaksiner kan påvirke dødelighet og risiko for andre sykdommer

Bortsett fra å kunne forhindre en bestemt sykdom, kan vaksiner forårsake vedvarende uspesifikke effekter som kan forkorte levealderen. I en oversiktsartikkel publisert 28. desember i Vaccine fant forskerne at ikke-levende vaksiner som influensa, covid-19, hepatitt B og difteri-stivkrampe-kikhoste kan forårsake uønskede uspesifikke effekter (NSE). Disse øker en persons risiko for dødelighet av alle årsaker og risikoen for infeksjoner fra sykdommer de er ment å beskytte mot.

En levende vaksine inneholder en svekket form (mindre virulent) av den aktuelle bakterien eller viruset, som likevel kan formeres i kroppen og etterlikne sykdomsprogresjonen. Ikke-levende vaksiner bruker inaktiverte virus, fragmenter eller gener fra mikroorganismen for å utløse en immunrespons uten at den formerer seg. Saken er omtalt i The Epoch Times 8. januar.

Filosof Einar Øverenget i Helsemagasinet: Om oss og dem og vaksinering.

Koronavaksiner kan forverre diabetes

I en foreløpig ikke publisert studie hadde pasienter med diabetes type 2 redusert insulinutskillelse og økt risiko for hjerte- og karsymptomer (kardiovaskulære komplikasjoner) etter å ha tatt oppfriskningsdoser av koronavaksiner. Dette kommer fram av en artikkel i The Epoch Times 9. januar.

Helsemagasinet: Peter Gøtzsche og HPV-vaksiner – en tragisk prosess.

Gary Taubes om diabetes

Den amerikanske vitenskapsjournalisten og fagbokforfatteren Gary Taubes er kjent for sine bøker Good calories, bad calories (2008), Why we get fat (2011) og The case against sugar (2016), i tillegg til essayet ”What if it’s all been a big fat lie?” (2002).

LES OGSÅ  Stråling – en oversett årsak til atferdsproblemer?

Han har skrevet tallrike artikler i aviser og vitenskapelige tidsskrifter, blant annet om ernæringsfaglige problemstillinger. Den 2. januar ga han ut boka Rethinking diabetes: What science reveals about diet, insulin, and successful treatments. I en artikkel i Time 3. januar tar han opp sentrale aspekter ved bokas innhold.

Helsemagasinet: Periodisk faste effektivt mot diabetes.

Hvorfor humøret kan stimulere eller svekke immunforsvaret

Tanker og følelser kan øke velvære eller ødelegge helsen. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 4. januar.

Helsemagasinet: Fred i deg, fred i familien, fred i verden.

Kan man få soppinfeksjoner i hjernen?

Selv om de fleste sopparter er ufarlige for mennesker, kan noen forårsake ulike problemer som trøske og infeksjoner i hjernen. Sopp kan bidra til sykdommer som bryter ned hjernen og nervesystemet. En artikkel i The Epoch Times 10. januar tar opp hva sopp egentlig er og hvordan de kan påvirke oss.

Helsemagasinet: Hva alle bør vite om demens og Alzheimers sykdom.

Mikroplast i mange kjøttprodukter og plantebaserte alternativer

En ny studie har funnet mikroplast i de fleste vanlige proteinrike matvarer som sjømat, svinekjøtt, kylling og storfekjøtt og i plantebaserte kjøttalternativer i USA. Funnene ble publisert i tidsskriftet Environmental Pollution 8. januar. Forskere analyserte prøver fra 16 forskjellige proteintyper som var bestemt for forbrukere i USA, inkludert tre forskjellige plantebaserte kjøttalternativer.
Dette er omtalt i The Epoch Times 10. januar.

Helsemagasinet: Farvel til forbruksplasten.

Vil du leve lenge? Da bør du høre hva andre sier

Voksne som bruker høreapparat, reduserer risikoen for å dø tidlig med nesten 25 prosent, ifølge en studie publisert i januarutgaven av The Lancet Healthy Longevity.

Forskerne studerte et representativt utvalg med nærmere 10 000 amerikanere som alle hadde fått sjekket hørselen, hvorav mer enn 1 800 hadde svekket hørsel. Av disse brukte bare 237 høreapparat jevnlig. Forskere fulgte disse personene i over tolv år etter testen og fant ut at mange flere av de som ikke brukte høreapparat, hadde dødd i oppfølgingsperioden. Dette er omtalt på Forskning.no 6. januar.

Helsemagasinet: Å spille et instrument stimulerer hjernen.

Hva kan hunder spise, og hva må de unngå?

Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 8. januar.

Helsemagasinet: Spis svinekjøtt med god samvittighet!

God helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner